SP 2006.

Skupina C: Četiri upitnika

Hrvoje Vuković • srijeda, 07.06.2006.

Gotovo na svakom Prvenstvu Božica Fortuna pokaže svoj nevjerojatan smisao za humor i složi skupinu koja sve njezine "stanovnike" tjera u plač i prozivanje svih nadljudskih bića iznad i ispod zemlje. Ovoga puta, izbor je pao na skupinu C, dom Argentine, Nizozemske, SiCG i Obale Bjelokosti...

Nakon kompletiranja grupe malo je šampanjaca otvoreno u ove četiri zemlje, svi su očekivali barem jednog "jazavca", a dobili su tri utakmice "na nož". Ipak, i u ovakvoj skupini dva su imena podvučena za nijansu debljim markerom - Argentina i Nizozemska.

Argentinci već četiri godine trpe uvrede zbog debakla u Koreji i Japanu, a pokleknu li i u Njemačkoj u prvom krugu, bolje im je da zatraže azil. Sastavili su sjajnu momčad od imena poput Messija, Crespa, Riquelmea, Teveza, "zaboravili" Javiera Zanettija, Demichelisa, Kiliy Gonzaleza i nekako se nameću kao najsigurniji putnik u drugi krug, iako je riječ "sigurno" ovdje praktički strani pojam.

Nizozemce također većina gura u drugi krug, a mora se priznati imena poput Van Nistelrooya, Robbena, Van der Vaarta idu u prilog takvom razmišljanju. U kvalifikacijama su odigrali fantastično, porazili Čehe na njihovom tlu i ponovno imaju momčad za velike domete, jedini problem ostaje glava zbog koje su toliko puta ispadali (pre)rano. Gladni su uspjeha, propustili su prošlo SP i za njih sada više nema oprosta, moraju dalje kako god znaju i umiju.

Reprezentacija SiCG drage je volje prepustila ulogu favorita gore navedenima i spremno čeka svoju priliku iz sjene. Izbornik Petković se najviše uzda u uigranu obranu koja je primila jedan jedini gol u kvalifikacijama, dok na protivničkoj polovici čeka bljesak Stankovića, Kežmana, Đorđevića i sličnih. Normalno da nije sramota ne proći ovako tešku grupu, ali susjedi se ipak potajno nadaju "skalpu" velikih i barem drugom mjestu; vjerojatno najvećem podvigu u novijoj povijesti. 2002. SP su gledali na televiziji, ovoga puta žele ostaviti značajniji trag, no morat će odigrati par briljantnih utakmica. Šansu imaju, sve ostalo je na njima.

Obala Bjelokosti jedna je od najjačih afričkih reprezentacija, ali istini za volju, pravi izazovi tek su pred njima i pitanje je kako će se snaći protiv tehnički i taktički dotjeranih momčadi. Iako imaju jednog Drogbu, Dindanea, Kaloua, djeluju dosta "divlje" i zaigrano, pa im veliki dio javnosti stoga daje i najmanje šanse za prolaz. Mogu iznenaditi svakoga, no niti bizarni porazi im nisu strani. Najveći im je plus što su velika nepoznanica na nogometnoj karti, pa na lucidnost i potez mogu napraviti veliku pomutnju među "sigurnim" putnicima u drugi krug; nemojte ih otpisati, vjerojatno ni sami ne znaju što su sve kadar postići.

Suma sumarum, ništa se ne zna. Argentina mora, baš kao i Nizozemska, SiCG može parirati svima, Obala Bjelokosti tempirana bomba, pa sad ti budi pametan. Iznenađenja će biti, favoriti tu malo znače. Svi idu na glavu, ako nećeš sada kada ćeš. Najveća svjetska nogometna smotra, nekima prva i posljednja; ideš do kraja, pa što bude. Bez prognoza i "logičnih" rezultata skupina C kreće u razmatanje, 270 minuta zbog kojih se živi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!