SP 2006.

Nizozemska - O. Bjelokosti: Oranje se pridružilo Argentini

Tomislav Pacak • petak, 16.06.2006.

"Skupina smrti" neočekivano je riješena nakon samo dva kola. Nakon što su Argentinci 'razvalili' reprezentaciju SiCG, Nizozemci su slično kao i prvom kolu ubilježili ne previše neuvjerljivu pobjedu, te se tako pridružili Gaučosima u osmini finala. Obala Bjelokosti i ovoga je puta ostavila dobar dojam, no kao i protiv Argentine - ostali su prekratki.

Dva kola, puno dobrih poteza, ali i dva poraza - učinak koji neće zadovoljiti Henrija Michela kao ni ljubitelje nogometa koji su prezentirali Drogba i društvo. S druge strane, vojska narančastih nizozemskih navijača ne može biti previše zadovoljna igrom "tulipana", no učinkom svakako da. Tako će Nizozemci i Argentinci u posljednjem kolu odlučivati o prvom mjestu, dok će se Obala Bjelokosti i SiCG boriti za treće mjesto.

Dvoboj Nizozemske i Obale Bjelokosti bio je vrlo sličan onome Argentine i te afričke reprezentacije - Slonovi su igrali dobro, stvarali prilike, no zabijali su - Nizozemci. Ponovno je to bila sjajna utakmica, može se sa sigurnošću reći da je skupina C ispunila očekivanja glede kvalitete nogometa jer su upravo u toj skupini odigrane najbolje utakmice prvenstva.

Današnji susret defitivno je obilježio i kriminalno loš sudac Oscar Ruiz iz Kolumbije koji je definitivno zalutao na SP. Ruiz je propustio svirati dva apsolutno čista jedanaesterca (za svaku ekipu po jedan), a uz to je bilo još desetak situacija gdje je Ruiz donio apsolutno krive odluke. Šteta što FIFA inzistira na sucima iz svih dijelova svijeta, i u Njemačkoj gledamo puno pogrešaka nekih 'lijevih' sudaca koji upropaštavaju sjajne utakmice.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

No, krenimo redom. Afrikanci su bolje otvorili, Van Bronkchorst je u jednoj situaciji jasno povlačio suparnika u šesnaestercu, Ruiz je ostao nijem. I dok su Slonovi igrali, Nizozemska je u četiri minute došla do ogromne prednosti. U 23. minuti Van Persie je u solo-prodoru izborio slobodan udarac na 17 metara od gola, a mladi Nizozemac odlučio ga je sam izvest. Uradio je to fantastično, pored živog zida pogodio je suprotne 'rašlje', no gol sigurno ide i na dušu vratara Tiziea, ipak je to bio njegov kut.

Četiri minute kasnije, Robben je 'prepolovio' obranu Obale Bjelokosti koja je pogrešno radila ofsajd-zamku, Van Nistelrooy je ostao sam, a od njega se u takvim situacijama očekuju pogoci, Ruud je s lakoćom matirao Tiziea.

Kao ni protiv Argentine, Slonovi se nisu predali te su se pokušali vratiti u susret. Blizu pogotka bili su u 33. minuti kada je Zokora pogodio prečku sjajnim udarcem s 25 metara. Minutu kasnije Ruiz je napravio još jednu kardinalnu pogrešku, Robben je sam prošao kroz trojicu braniča Obale Bjelokosti, srušen je u kaznenom prostoru, a Kolumbijac je Robenu pokazao žuti karton.

Konačno su Slonovi namjestili ciljnike u 38. minuti. Bakary Kone je prošao nekoliko čuvara i opalio s 20-ak metara metra te pogodio suprotne rašlje za 2:1. Moglo je biti i 2:2, Drogba je u 43. minuti poveo kontru 2 na 1, no pogriješio je u dodavanju i pogodio Mathijsena. Tako se na odmor otišlo s 2:1 za Nizozemsku i nizom pogrešaka suca Ruiza.

Drugi dio protekao je u dominaciji Obale Bjelokosti, Nizozemci su se povukli i čuvali prednost. Eboue je u 54. minuti pucao u blok iz izgledne situacije, u 73. minuti Dindane je previše komplicirao i na kraju također pucao u blok, a četiri minute kasnije nakon velike gužve Van Persie prsima izbacuje s crte.

Posljednjih desetak minuta Obala Bjelokosti više nije imala snage ozbiljnije zaprijetiti, iako je lopta stalno bila na polovici "tulipana". Van der Sar je bio iznimno siguran na golu Nizozemske, kupio je sve dalekometne pokušaje Slonova, a ozbiljnih akcija u šesnaestercu Nizozemske nije bilo. Istina, bilo je još sumnjivih situacija s povlačenjima u šesnaestercu, no Ruiz je odlučio danas ne svirati kazneni udarac.

Nizozemci su izdržali, s dvije neuvjerljive pobjede prošli su u osminu finala, a protiv Argentine će tražiti pobjedu za prvo mjesto u skupini. S druge strane, Obala Bjelokosti ostat će u sjećanju kao vjerojatno najbolja afrička momčad na ovom SP-u, no to Slonovima neće biti neka utjeha...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!