SP 2006.

Ekskluzivno: Potop SiCG u Schalke Areni

Bernard Jurišić • petak, 16.06.2006.

Put u Gelsenkirchen bio je unaprijed rezerviran, jer prigoda vidjeti jedan od rijetkih "vječno rasprodanih" stadiona u Europi ne smije se propustiti. Prekrasna Schalke Arena zatvorenog krova ugostila je jednu od najboljih predstava dosad, u kojoj su se Argentinci 90 minuta poigravali s potpuno razbijenom SiCG. Iz Gelsenkirchena za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Put od glavnog kolodvora u Gelsenkirchenu do stadiona Schalke Arena bio je izminmo živopisan. Za jednog hrvatskog novinara svakako. Iako je "Media Shuttle" bio namijenjen samo predstavnicima medija, vjerovati da mogu spriječiti navijače u bojama Argentine i SiCG da uđu u jedini poluprazni autobus koji vozi prema stadionu, zaista mogu samo disciplinirani Nijemci.

Slika 8 od 9.
Foto: Bernard Jurišić

"Media Shuttle" prekrcao se većinom navijačima SiCG, no bilo je tu i Argentinaca. Tijekom vožnje naučili smo riječi većine srpskih navijačkih pjesama, ali atomosfera je bila vrlo simpatična između Srba (valjda i Crnogoraca) i Argentinaca.

Nakon nekoliko uzvika "Argentina", na što su njihovi suparnici uzvraćali sa "Srbija", u jednom kratkom trenutku tišine jedan od Argentinaca okrenuo se prema Srbinu pored sebe i upitnim glasom dobacio "Montenegro?", što je izazvalo prolom smijeha među navijačima Srbije i (valjda) Crne Gore.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

Schalke Arena nudila je zaista impresivnu sliku. Zatvoreni krov dao je dodatnu draž utakmici i moram priznati da mi je ovo prva od vjerojatno i tisuću nogometnih utakmica koje sam uživo gledao, kojoj sam nazočio pod zatvorenim krovom. Vjerojatno i većine preostalih 52.000 gledatelja.

Argentinci su brojčano bili daleko premoćniji na tribinama, a kako se kretao rezultat, nije teško pogoditi tko je bio i bučniji. Argentinski dresovi zauzeli su vjerojatno oko 20.000 sjedalica, na drugoj strani, navijača SiCG bilo je 3-4 puta manje.

Slika 5 od 6.

Srpska pjesma (valjda i Crnogorska) trajala je tek nekoliko minuta, koliko je trebalo Argentincima da postignu prvi pogodak. Nakon toga, navijači SiCG su logično utihnuli, a Argentinci su započeli s feštom koja je trajala 85 minuta.

Od srpsko-crnogorskih kolega saznali smo da je jučer u Beogradu bilo velikih navijačkih nereda na košarkaškoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde, a navijači SiCG su na svom sektoru izvjesili transparent na kojem je pisalo "Žandarmerija ubojice srpske djece".

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Utakmicu smo pratili s grupicom hrvatskih novinara, među kojima su bili Tomislav Gabelić iz 24 sata, Mario Mihić s Gradskog radija Osijek, Silvijo Škrlec sa T-Portala, a s nama u društvu bio je i "novinar" Večernjeg lista Robert Prosinečki.

"Žuti" je, kao uostalom i svi mi, bio impresioniran lakoćom igre Argentinaca, ali i prilično neugodno iznenađen vrlo brzim "skidanjem gaća" od strane momčadi SiCG.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Svi smo očekivali prilično neizvjesniju utakmicu, dobre kvalifikacije i čvrsta obrana SiCG bile su dobra pozivnica i nama neutralnima u Schalke Arenu. No, od neizvjesnosti nije bilo ništa, Argentinci su krcali mrežu SiCG od početka do kraja, a stekli smo dojam da su "gaučosi" mogli Srbima (valjda i Crnogorcima) uvaliti koliko god su htjeli lopta u mrežu.

"Medijski pritisak na nas bio je ogroman. Iako prihvaćam odgovornost za ovu katastrofu na sebe, najviše si predbacujem što nisam slušao svoj osjećaj i poštivao metode rada koje imam već desetljećima, nego sam podlegao pričama o 'kukavičkoj igri' protiv Nizozemske iz naših medija. Sad smo vidjeli gdje smo, neka vide i svi oni koji su nam stvarali ovaj golemi pritisak kako moramo 'razbiti' i Nizozemce i Argentince", u jednom je dahu govorio razočarani izbornik SiCG Ilija Petković.

Slika 6 od 7.
Foto: Bernard Jurišić

Veliki Diego Maradona je uživao. Često je bio na velikom četverostranom ekranu na sredini stadiona, navijao je, slavio svaki pogodak svojih sunarodnjaka, spremno otpozdravljao svima koji su mu mahali, skandirali i pjevali.

Nakon utakmice čekao ga je kombi kojim su ga tjelohranitelji odveli brzo sa stadiona, no Diego im je napravio malo posla, pobjegavši na trenutak iz kombija, želeći pozdraviti svoje obožavatelje i zajedno s njima zapjevati pjesmu argentinskoj pobjedi.

Slika 7 od 8.
Foto: Bernard Jurišić

U vlaku koji je napuštao Gelsenkirchen, pjevali su samo Argentinci. Tužna lica navijača SiCG otkrivala su težak potop njihove momčadi i kraj ambicija o prolasku u drugi krug.

Slika 9 od 10.
Foto: Bernard Jurišić

Duboko u noć, argentinski će navijači u svim dijelovima Njemačke proslavljati jednu od najujverljivijih pobjeda u svojoj bogatoj mundijalskoj povijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!