Nogomet

Deset Davida i dva Golijata

Tomislav Globan • ponedjeljak, 18.09.2006.

Niti Varteks, niti Zagreb nisu mogli ozbiljnije ugroziti suverenost vodećeg dua hrvatskog nogometa. U Vinkovcima i Velikoj konačno su prekinute negativne serije bez pobjede, a Rijeka je sve bliže dnu...

Trebalo je to biti kolo derbija, kolo uzbudljivog i neizvjesnog nogometa. Prvoplasirani Dinamo gostovao je kod trećeplasiranog gradskog rivala, dok je drugoplasirani Hajduk dočekao četvrtoplasiranog Varteksa. Maksimirska je momčad samo tri dana uoči gradskog derbija doživjela težak knock-down porazom od Auxerrea, dok su Splićani u dvoboj s Varaždincima ušli desetkovani brojnim ozljedama i kartonima. S pravom su, stoga, mnogi očekivali da bi oba kluba prekid svoje stopostotne serije mogla doživjeti upravo u ovom kolu.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Međutim, od neizvjesnosti, uzbuđenja i prekida serije - ništa. Vodeći je dvojac posve rutinski, bez prevelikih problema i umaranja porazio svoje susjede na tablici i pokazao da je za ostatak prvoligaške "karavane" u ovoj sezoni ipak neka druga dimenzija.

Oba su kluba tako izjednačila 10 godina star rekord HNL-a po pobjedama na početku sezone, a splitska će momčad priliku za njegovo obaranje imati iduće subote u Gradskom vrtu u kojem nisu pobijedili dvije i pol godine. S druge strane, Zagrepčani su svoj susret s uzdrmanom Rijekom odgodili za neka "sretnija" vremena kako bi se u miru pripremili za uzvrat u Auxerreu.

U isto vrijeme, Rijekina kriza se nastavlja. Bijeli su bez pobjede još od 5. kolovoza i utakmice 2. kola s Kamen Ingradom, no ako ništa drugo, barem su ovoga puta izbjegli poraz nakon četiri prethodna uzastopna posrtaja. Međutim, teško će subotnji bod zadovoljiti ikoga kome je stalo do kluba s Kantride. Kriza nije samo rezultatska, već i igračka. Momčad Rijeke kao da počne ozbiljno igrati tek kada joj protivnik povede s dva gola prednosti.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Naime, po treći put ove sezone, aktualni se viceprvak vraćao "u život" nakon dva gola zaostatka. U Vinkovcima su 1:3 pretvorili u svoju pobjedu 4:3, u Koprivnici su od 0:2 došli do 2:2, no na kraju ipak izgubili, da bi se ovog vikenda protiv Osijeka ponovno suočili sa zaostatkom od 0:2 i ipak uspjeli izvući bod. Od poraza ih je spasio eurogol Siniše Linića, no i dalje se pod stijenama Kantride ne vidi izlaz iz "slijepe ulice". Riječanima sada slijedi dvotjedni odmor od prvenstva jer im je utakmica 8. kola s Dinamom odgođena, a sljedeći protivnik bit će im Šibenik na Kantridi. Ukoliko već tijekom ovoga tjedna ne dobije otkaz, Draganu Skočiću taj bi dvoboj mogao biti presudan što se njegove sudbine kao trenera Rijeke tiče.

Nakon sedam odigranih kola, u HNL-u više nema momčadi kojima u rubrici 'pobjede' stoji - nula. Naime, po prvi su puta ove sezone slast pobjede osjetila i dva slavonska kluba sa samog začelja ljestvice. Kamen Ingrad i Cibalia priključak s ostatkom "donjeg doma" tablice uhvatili su identičnim 3:1 pobjedama na domaćem travnjaku protiv klubova iz sredine ljestvice - Šibenika, odnosno Pule. Već smo pisali da su i Veličani i Vinkovčani bili žrtve izuzetno teškog rasporeda u početnih šest kola, tako da se, čini se s pravom, od njih očekuje da glavninu bodova uberu upravo u narednih nekoliko rundi.

S druge strane, Šibenčani i Puljani bili su obrnute sreće pri određivanju rasporeda utakmica. Nakon solidno odrađenog početka prvenstva, sada ih očekuje iznimno neugodnih 5-6 utakmica nakon kojih bi se prednost koju trenutno imaju nad klubovima sa začelja vrlo lako mogla istopiti.

Prvu pobjedu u gostima, a tek drugu ukupno u sedam kola, ovoga vikenda ostvario je i Slaven Belupo. Pomalo iznenađujuće lako pobijedili su svoje čakovečke susjede i usput ih preskočili na ljestvici. Sve je bilo riješeno već nakon 35 minuta kada je ikona koprivničkog kluba Marijo Dodik pogodio za 0:3. Rezultat se do kraja nije mijenjao, a Međimurci su tim porazom propustili veliku priliku da na domaćem terenu pobijede i "odlijepe" se od izravnog suparnika za opstanak u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Od "zone ispadanja" sada ih dijele tek dva boda, a u iduća dva kola odmjerit će snage s klubovima koji su jedini do sada osvojili manje bodova od njih - Cibalijom kući i Kamen Ingradom u gostima.

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Istra 1961 54:11-77
6Varaždin 43:2+15
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 43:8-52
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Istra 1961 54:11-77
6Varaždin 43:2+15
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 43:8-52
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!