Košarka

Gatorsi ispunili misiju i ušli u povijest

Tomislav Pacak • utorak, 03.04.2007.

Sveučilište Florida ostalo je apsolutni vladar američkog sveučilišnog sporta - Gatorsi su obranili naslov najbolje košarkaške ekipe u NCAA pobijedivši u finalu Final Foura Ohio State s 84:75. Sjajna petorka trenera Donovana opet je bila nepobjediva na NCAA turniru, Noah i društvo osvojili su ono zbog čega su prošlog proljeća odbili otići u NBA...

Prije ove godine, nikada jedno sveučilište nije istovremeno imalo naslov najbolje košarkaške i najbolje football momčadi u državi. Sve do siječnja ove godine, kada je u utakmici za football prvaka SAD-a Florida pobijedila Ohio State te se tako pridružila košarkaškoj ekipi kao najboljoj u SAD-u. Sada su se košarkaši Gatorsa pobrinuli da i dalje budu prvaci u oba sporta, pa se Florida definitivno može pohvaliti najboljim sportskim programom u SAD-u.

Zanimljivo je da se i u košarkaškom finalu Floridi sučelilo sveučilište Ohio State, a kao i u football dvoboju, utakmica nije bila naročito zanimljiva. Naime, Gatorsi su od početka pokazali veću klasu, širi izbor vrhunskih igrača i dokazali da su velika momčad, što su neki iz Ohio Statea doveli u pitanje.

Tako je primjerice Ron Lewis dan prije utakmice rekao da je Florida "dobra, ali ne velika ekipa", a Gatorsi su mu odgovorili na parketu. Branitelji naslovi počeli su radili razliku sredinom prvog dijela, a potom je do kraja utakmice držali na 10-ak poena, ne dopustivši Buckeyesima da se opasnije približe.

Zanimljiva su priča momci sjajnog trenera Billyja Donovana - nakon što su lani relativno neočekivano osvojili naslov, vjerojatno je cijela petorka mogla završiti na NBA draftu. Međutim, svi Gatorsi odlučili su ostati na sveučilištu kako bi osvojili još jedan naslov, makar su bili svjesni da ih to može koštati puno novca. U današnjem svijetu, takva odluka zaista nije česta, a Gatorsima se vratila na najljepši mogući način. Osim Yoakimu Noahu, koji bi lani vjerojatno bio prvi izbor na draftu, ostalim članovima petorke nova je sezone donijela i bolju reputaciju, pa se mogu očekivati, uz Noaha, još dvojica Gatorsa među prvih 10 pickova.

U finalu je impresivan bio centar Al Harford s 18 poena i 12 skokova, te vrlo dobrom obranom na Gregu Odenu, najvećoj zvijezdi Ohio Statea i vrlo vjerojatnom prvom picku drafta. Oden je, istina, predvodio Ohio State, ovoga puta nije imao problema s osobnim pogreškama te je upisao 25 poena i 12 skokova, no za to se morao itekako namučiti protiv četvorice igrača koji su se izmjenjivali na njemu.

Gatorsi su zabili 10 trica iz 18 pokušaja i još jednom pokazali da su najbolja tricaška momčad u NCAA. Taurean Green zabio je 16 poena (3 trice), Humphrey je zabio 14, Brewer 13, a Noah osam, kao jedini čovjek iz petorke koji nije bio dvoznamenkast.

Playmaker Ohio Statea, Mike Conley jr., zabio je 20 poena, no od toga većinu pri kraju utakmice kada je sve već bilo odlučeno. Florida je jednostavno bila jača u svakom segmentu, te je zasluženo postala prva momčad nakon 1992. godine koja je obranila naslov prvaka. K tome, Florida je prva u povijesti koja je to učinila s istom početnom petorkom.

Ako pitate trenera Donovana, nema dvojbe da ova momčad Gatorsa u povijest odlazi kao jedna od najboljih ikada: "Mislim da moraju biti zapisani kao jedna od najboljih momčadi u povijesti sveučilišne košarke. Ne kao najtalentiraniji, ne zbog stila - nego zato jer najbolje pokazuju što znači riječ 'momčad'"

Kemiju momčadi istaknuo je i Green: "Volimo jedni druge i volimo igrati jedni s drugima. Ljudi su napravili velike žrtve. Svi smo se vratili zbog ovoga i ne bismo bili zadovoljni da nismo obranili naslov."

Navijači su dakako poželjeli još jednu godinu sjajne petorke, no njima je stiglo vrijeme za NBA. Nema sumnje da će i tamo ostaviti veliki trag...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!