Ostali sportovi

Lebedevoj rezultat sezone u Ateni

Maja Giljanović • utorak, 03.07.2007.

30 000 gledatelja na (pre)golemom Olimpijskom stadionu u Ateni svjedočilo je cijelom nizu odličnih rezultata zvijezda kraljice sportova koje su, kako ljeto odmiče, sve spremnije i bliže vrhunskim ostvarenjima...

Olimpijska pobjednica Tatjana Lebedeva je, primjerice, u svom debiju sezone u troskoku s 15.14 metara postavila rezultat sezone ispred dosadašnje najbolje Yargelis Savigne, Kubanke koja je ostala na 14.72 postavljenih u prvoj seriji. Luisu Tsatoumasu je, pak, ozljeda poremetila planove nakon otvaranja s 8.10 metara te mu je europski prvak Andrew Howe u dalju sa sedam centimetara duljim skokom prekinuo seriju nepobjedivosti.

32 uzastopnu pobjedu u bacanju diska je rekordom mitinga postavio neprikosnoveni svjetski, olimpijski i europski prvak: Virgilijus Alekna bacio je 70.43 svoj treći rezultat preko 70 metara ostavivši drugoplasiranog Španjolca Marija Pestana daleko na 68.26.

Na stazi je najbolje vrijeme mitinga postavila svjetska rekorderka na 3000 s preponama Gulnara Samitova: 9:11.68 je osim što je vodeći rezultat postignut ove sezone, peti svih vremena (svi u vlasništvu 28-godišnje Ruskinje). 400 metara s preponama je na razočaranje Grka prošlo bez olimpijske pobjednice Fani Halkije koja se ozlijedila na zagrijavanju pred sam start polufinalne utrke, a na koncu je 54.25 bilo dovoljno svjetskoj prvakinji prije četiri godine Jani Rowlinson za premoćnu pobjedu ispred prvakinje SAD-a Tiffany Ross-Williams.

Nejneizvjesnije, a dojma smo, s pogrešnim ishodom foto-finiša, je bilo na muških 400 s preponama na kojih je odlučeno da je za stotinku brže vrijeme od drugoplasiranog sunarodnjaka mu Kennetha Fergusona imao svjetski prvak Bershawn Jackson (48.15). U ženskoj je konkurenciji uzbudljivo do samog kraja bilo na 200 metara koji su s 22.49 pripali Debbie Ferguson s Bahama ispred Muriel Hurtis (22.50). Sprint je, pak, iznenađujuće (11.12) pripao s vodećim vremenom godine Angeli Williams ispred drugoplasirane Ferguson dok se Jamajčanka Veronica Campbell poskliznula na startnom bloku te nakon samo nekoliko metara odustala od utrke.

Derrick Atkins je na dokazano brzoj stazi koja je u Ateni dvaput ranije (Greene 9.79, Powell 9.77) rezultirala svjetskim rekordom, jedini išao ispod okruglih 10 sekundi: 9.95 je ujedno novi rekord Bahama. Prednost na 110 s preponama je najbržim vremenom sezone (13.11) u tijesnoj završnici ispred dvojice američkih Davida, Paynea i Olivera, sačuvao Kubanac Dayron Robles (sva trojica inače stižu na zagrbački Grand Prix), a dosljedan sebi je na 800 metara bio olimpijski zlatni Jurij Boržakovski; Rus je u završnicu ušao s petnaestak metara zaostatka usprkos kojem je slavio s 1:44.38 ispred drugoplasiranog Kuvajćanina Mohammeda Al-Azemija (1:44.55).

Sljedeća atletska uzbuđenja čekaju nas u srijedu: Zagreb, Stadion Mladosti, Memorijal Borisa Hanžekovića, 18.30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!