Ostali sportovi

Oduševili Gay i Xiang

Maja Giljanović • srijeda, 11.07.2007.

Drugi (nakon Dohe) Super Grand Prix miting u švicarskoj Lausannei po kišovitom i prohladnom vremenu je svejedno rezultirao nizom odličnih predstava u prvom redu Tysona Gaya i Liu Xianga na 200 i 110 metara s preponama...

Prvak SAD-a na 100 i 200 s nedavno održanog prvenstva u Indianapolisu je u svojoj prvoj utrci nakon osiguranog doublea doslovce uništio konkurenciju. Usain Bolt i Wallace Spearmon su na drugom odnosno trećem mjestu ispali smiješnima dok ih je 24-godišnji Amerikanac ostavio za dobrih pet metara još u zavoju u najboljoj maniri Michaela Johnsona, a da se radi o vrhunskim dvjestometrašima dovoljno govori da je prije deset dana Jamajčanin s 19.72 postavio novi nacionalni rekord dok je Gayev sunarodnjak srebrni sa svjetskog prvenstva. 19.78 je inače treće vrijeme u povijesti ikad istrčano, a da su vladali mrvicu povoljniji uvjeti (toplije vrijeme od gotovo zimskih 10 Celzija) sasvim sigurno bi najbrži u kombinaciji 100/200 ikada išao ispod 19.62 koliko je postavio prije dva tjedna.

"Uvjeti nam nisu bili naklonjeni pa sve u svemu moram biti zadovoljan istrčanom utrkom. Nisam sumnjao u pobjedu, ali je postignuto vrijeme svojevrsno iznenađenje. Koljeno mi je sve bolje; trenutno sam na nekih 50% i stoga se s punim pravom smijem nadati svjetskom rekordu", najavio je Gay miting u Sheffieldu 15. srpnja.

Olimpijski i svjetski prvak se, pak, aklimatizirao nakon očitog jet-laga po slijetanju iz Kine i tek trećeg mjesta osvojenog u Parizu te je bio jednako impresivan Gayu na svojih 110 s preponama. Prošlotjedni protivnik Dayron Robles otkazao je nastup zbog ozljede, ali su Xiangu oštru konkurenciji činili Moore i Merritt osobito jer su istrčali svoja ponajbolja ovosezonska vremena. Nedovoljno brza, međutim, za pobjedu nad Kinezom koji je prije točno godinu dana na mitingu Athletissime (doduše na dobrih petnaest stupnjeva višoj temperaturi) istrčao 12.88 i oborio svjetski rekord velikog Colina Jacksona. Ovoga je puta inače dostajalo 13.01.

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti četvrtu uzastopnu pobjedu Derricka Atkinsa u sprintu (10.04) dok je u ženskoj konkurenciji uvjerljivo (11.00) slavila bivša svjetska prvakinja Torri Edwards ispred olimpijske pobjednice s Jamajke Veronice Campbell. Prepone je odnijela svjetska prvakinja Michelle Perry po treći put zaredom brža (dvije stotinke) od europske zlatne, Šveđanke Susanne Kallur (12.62).

Da vrijeme Marije Mutole polagano prolazi pokazuje tek treće mjesto na 800 metara; trostruku je svjetsku prvakinju u finišu nadjačala Jamajčanka Kenia Sinclair (1:59.13), a otočko je slavlje upotpunila na dvostruko kraćoj dionici Novlene Williams (50.71) ispred bivše svjetske prvakinje Amy Mbacke Thiam. Rus Jurij Boržakovski se standardno prekombinirao na 800 metara, a propali napad sa začelja olimpijskog pobjednika iz Atene je osujetio prošle godine juniorski svjetski prvak David Rudisha upisavši svoju prvu značajniju pobjedu (1:45.82) u seniorskoj konkurenciji.

U posljednjoj utrci dana povratak na stazu nakon zaliječenog aduktora je ostvario svjetski rekorder Asafa Powell koji je jamajčanskoj 4x100 štafeti osigurao sićušne tri stotinke prednosti nad olimpijskim pobjednicima Britancima (38.78). Istinski se, pak, Powellov povratak očekuje u petak na rimskom Olimpicu, trećoj stanici Zlatne lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!