Automoto

FIA pozvala McLaren na raport

Maja Giljanović • četvrtak, 12.07.2007.

Svjetska automobilistička federacija pozvala je čelne ljude McLaren Mercedesa u Pariz 26. srpnja da odgovore na optužbe koje je podigao Ferrari vezane za krađu dokumenata iz tvornice u Maranellu...

Glasnogovornik FIA-je je kratko potvrdio: "McLaren se sumnjiči na povredu članka 151C Međunarodnog kodeksa koji jasno brani prijetvorno ponašanje protivno regulama natjecanja te interesima sporta uopće."

Radi se, inače, o optužbama koje su podigli Talijani nakon otkrivanja nestalog dokumenta čiji se detaljizirani opisi mogu iskoristiti u dizajniranju, konstruiranju, testiranju i daljnjem razvoju bolida. 780 stranica teksta u Englesku je u dosluhu s Ferrarijevim donedavnim šefom razvojnog odsjeka Nigelom Stepneyjem prokrijumčario tehničar Mike Coughlan koji je, pak, u jučerašnjem preliminarnom saslušanju pred Visokim sudom u Londonu obećao otkucati Rona Dennisa u zamjenu za Ferrarijev pristanak na odustajanje od krivičnog progona u Italiji.

Dennis dakako ustraje da je prošlog tjedna, nakon pretresa mu stana i pronalaska vrućeg materijala, suspendirani Coughlan radio na svoju ruku i najavljuje da će iz "košmara izaći uzdignute glave". Proteklog je vikenda u Silverstoneu bio jasan: "Momčad će u potpunosti surađivati s istražiteljima jer u interesu nam je skinuti ljagu s imena. Kategorički tvrdim da McLaren nikad nije niti će ikada ići na prijevaru pobijediti protivnika."

Ukoliko FIA, međutim, pronađe elemente prljave igre, McLarenu prijeti oduzimanje bodova u poretku konstruktora ili čak izbacivanje iz prvenstva u kojem je englesko-njemačka momčad trenutno nakon devet odvoženih Grand Prixa vodeća s 25 bodova prednosti nad scuderijom. Što se tiče poretka vozača, predsjednik FIA-je Max Mosley demantirao je Bernieja Ecclestonea koji je ranije ovog tjedna poručio da Lewisu Hamiltonu i Fernandu Alonsu ne prijete kazne te najavio možebitno oduzimanje bodova vodećem dvojcu prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!