Automoto

McLaren prošao lišo

Maja Giljanović • četvrtak, 26.07.2007.

Momčad McLarena izbjegla je kaznu nakon objave presude zasjedanja FIA-je u Parizu zbog navodi se "nedostatka konkretnih dokaza okorištenja nezakonito pribavljenim informacijama"...

Gazda momčadi Ron Dennis nije sasvim zadovoljan odlukom WMSC-a (Svjetskog vijeća motosporta - najveće instance FIA-je) s obzirom na najavu da će "u slučaju da oštećeni Ferrari prikupi nove dokaze, postupak biti ponovno pokrenut", ali zasad sankcija vezanih za stepneygate neće biti.

Šest je sati trajalo zasjedanje komisije, ali na koncu usprkos činjenici da je McLaren bio u posjedu inkriminirajućih dokumenata nije dokazano da je prednost vodeće momčadi u poretku konstruktora rezultat informacija pribavljenih zahvaljujući 780 stranica dokumenta s tvorničkim tajnama koje je Nigel Stepney ukrao iz Maranella. Englez je, naime, kao zaposlenik Ferrarija materijal prokrijumčario na Otok u dosluhu s McLarenovim Coughlanom, a tijekom prošlotjednog saslušanja na Visokom sudu u Londonu optužio je glavešine momčadi (poimence Whitmarsha i Lowea) za sudjelovanje u zavjeri.

U konačnici je, međutim, vuk pojeo magare jer 26 članova komisije (manje glas Jeana Todta) nije se odlučio kazniti McLaren za kršenje članka 151 pravilnika FIA-je. Spekuliralo se ukoru kao minimumu kazne preko oduzimanja bodova u poretku konstruktora pa sve do drakonskog izbacivanja iz prvenstva, a Max Mosley je išao tako daleko da je čak i Lewisu Hamiltonu i Fernandu Alonsu priprijetio mogućom penalizacijom.

Dennis je od samog starta gorljivo tvrdio da nitko osim već odavno otpuštenog Coughlana u McLarenu nikad nije pročitao dokument, a službena očitovanja obiju momčadi tek se očekuju. U svakom slučaju, Velika nagrada Mađarske na stazi u Hungaroringu početkom kolovoza ugostit će prvoplasirani McLaren i Ferrari na drugom mjestu s 27 bodova zaostatka te Hamiltona (70) i Alonsa (68) ispred dvojca propetog konjića, Masse i Raikkonena sa 59 odnosno 52 osvojena boda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!