Košarka

Sevillu morate upoznati

Branimir Korać • subota, 18.08.2007.

16 dana ostalo je do početka Europskog košarkaškog prvenstva. Za 16 dana hrvatska reprezentacija startat će na Eurobasketu u Sevilli u 19 sati protiv reprezentacije Latvije. Glavni grad Andaluzije, velegrad na jugu Španjolske, bit će domaćin našoj reprezentaciji u prvoj fazi natjecanja prije, nadamo se, odlaska u Madrid u nokaut fazu...

Statistički pokazatelji govore kako je Sevilla četvrti španjolski grad po veličini s oko 700 tisuća stanovnika na užem gradskom području te preko milijun stanovnika s prigradskim područjem. Od mora je udaljena stotinjak kilometara, a najatraktivniji i često korišten put je najdužom andaluzijskom rijekom Guadalquivir. Niti samo središte događanja na ovom Eurobasketu, Madrid, nije nedostupno unatoč preko 500 kilometara udaljenosti, a do Madrida se najbrže dolazi ultrabrzom željezničkom linijom za svega dva i pol sata.

Oni koji se planiraju u Sevilli uz košarkašku ludnicu i educirati te upoznati znamenitosti grada, nikako neće zaobići jednu od najljepših katedrala u tom dijelu Europe. Katedrala u gotičkom stilu spada među najveće i turistički najposjećenije katedrale u Europi. Mjesto koje se ne zaobilazi je i kraljevska palača koju je dao izgraditi kralj Pedro od Castille u 14. stoljeću. Torre del Oro, gradski čuvar, toranj je koji je također česta meta turista. Sagrađen je u 13. stoljeću u vojne svrhe kako bi se lakše kontrolirao promet gradskom rijekom i sam grad obranio od invazije riječnim putem.

Vezane vijesti

Nakon obilaska grada, doći će vrijeme i za upoznavanje gastronomske ponude. Obzirom da je morska obala prilično blizu, samu Sevillu odlikuje mediteranska klima i mentalitet, naši ljudi s mora neće se teško priviknuti na tamošnju hranu. Prevladavaju morski specijaliteti, a konobari će često predložiti klasični meni. Gazpacho (hladna juha u vegetarijanskom stilu) - pescaito frito (pohana riba) - huevos a la flamenca (jaje u prilično začinjenom umaku od rajčice).

Slika 1 od 2.

Po završetku košarkaškog programa, dobar dio navijača krenut će u noćni život. Barrio de Santa Cruz, elitni dio grada, neće vam ponuditi previše zabave u noćnim satima. Već oko ponoći lokali se zatvaraju, no do onda su uglavnom puni i što se kaže ''u njima se ima što vidjeti…''. U samom centru Seville barovi rade gotovo cijelu noć. Loša stvar je jedino što su prepuni obzirom da su uglavnom odredište mlađe populacije. Ljubiteljima komercijalne i nekomercijalne disco glazbe preporučujemo paviljone i terase u parku Marie Luise gdje će se zabaviti do danjeg svijetla, a popularni barovi i restorani smješteni su i uz samu Guadalquivir rijeku. Oni dubljeg džepa neće propustiti večeru u ekskluzivnim restoranim upravo uz rijeku uz program čega drugog doli flamenca.

Put do Seville neće biti nimalo jeftin i lagan. Najbrža opcija je dakako avionom, no ona je i najskuplja. Aerodromi u Frankfurtu, Münchenu, Dusseldorfu i Milanu povezani su sa sevillskim aerodromom. Put u privatnom aranžmanu automobilom je daleko najnaporniji. Preko 2600 kilometara trebate proputovati do Seville što znači da imate više od dana putovanja kroz Sloveniju, Italiju, Francusku i napokon gotovo cijelu Španjolsku da bi došli na odredište. No s turističkog aspekta ovaj put je najzanimljiviji obzirom da prolazite kroz Veneziju, Genovu, Nicu, Marseille, Barcelonu, Valenciju, Alicante, Cordobu…

Susreti će se odigravati u dvorani Caje San Fernando Pabellón Municipal San Pablo. Ova ekskluzivna dvorana izgrađena je 1988. godine, ali za predstojeći Eurobasket renovirana je i primat će oko deset tisuća gledatelja. Nalazi se na deset minuta od centra grada te desetak kilometara od aerodroma.

Kao i ostatak Španjolske, Sevilla nije nimalo jeftin grad. Obzirom da u vrijeme velikih smotri cijene dodatno rastu, oprezno s novcem. Prema najavama Hrvatska će imati podršku s tribina, kako u Sevilli, tako i u Madridu, no vjerojatno ipak nešto manju čak nego u završnici u Podgorici. Španjolska je prilično daleko, a nije niti zemlja koja obiluje našim iseljenicima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!