Nogomet

Ivanković: "Bez imperativa, ali s fanatičnom željom"

Vedran Attias • srijeda, 07.11.2007.

Dan prije utakmice s Baselom na konferenciju za novinare došao je glavni trener Dinama Branko Ivanković. Trener Modrih riješio je dilemu oko napadača, ali i dalje ima jednu dvojbu oko sastava...

O gostima se dosta pričalo prošlih dana pa je i trener Modrih tako otvorio konferenciju: "Ne treba puno uvoda. Već smo rekli kako tretiramo i doživljavamo utakmicu s Baselom. Basel je odlična momčad koja ima tradiciju igranja u Europi. Želim naglasiti kako mi nemamo imperativ, ali imamo fanatičnu želju za pobjedom i napravit ćemo sve kako bismo došli do prva tri boda."

Dvojba oko napadača je riješena i u napadu će igrati Šokota, ali trener još nije razriješio dilemu hoće li utakmicu početi Guela ili Sammir. Sastav Modrih će biti: Koch, Etto, Drpić, Schildenfeld, Čale, Vukojević, Pokrivač, Modrić, Guela/Sammir, Mandžukić, Šokota. U momčadi nema nikakvih iznenađenja ni ozljeda i svi, osim ozlijeđenih Balabana, Mikića i Lončarića, su spremni za utakmicu.

Hoće li u prvih jedanaest igrat Guela ili Sammir trener će tek odlučiti: "Moja procjena što je bitnije za početak, a što za nastavak utakmice će presuditi o tome tko će početi. Odluku ću vjerojatno donijeti danas nakon treninga." Ivanković je objasnio i zašto je Šokota dobio prednost pred ostalih napadačima: "Šokotu želi gol i on je u odličnoj formi i zato sam se odlučio za njega. Njegovo iskustvo u ovakvoj utakmici može biti presudno."

Opći je dojam kako Dinamo bolje igra u gostima, ali trener Modrih se baš i ne slaže s tim: "To je tako ispalo. Ja sam izuzetno zadovoljan kako smo igrali s Werderom doma. Igrali smo egal s vrhunskom momčadi koja je među najboljima u Njemačkoj. Bile su drugačije okolnosti jer smo doma izgubili od Ajaxa pa smo u gostima lovili rezultat, ali mi smo i Werderu i Ajaxu zabili tri gola. Protiv Basela očekujem potpunu koncentraciju cijele momčadi."

Imperativ pobjede, osim samih igrača, nitko ne stavlja pred Dinamo: "Mi želimo pobjedu i mislimo kako možemo do nje, ali imperativ nemamo niti ga itko stavlja pred nas. Mi sami pred sebe stavljamo pritisak i smatramo kako imamo kvalitetu za pobjedu i ne bježimo od tog pritiska."

Igru gostiju vrlo dobro poznaje: "Tradicionalno Basel bolje igra u gostima. Njihov trener voli uređenu i organiziranu momčad i preferira igru u kojoj se daje minimalno prostora protivniku za razvijanje igre, ali mi se ne opterećujemo s time. Imaju iskusnog Strellera u napadu, dobrog Chipperfielda i Eduarda koji se pojavljuje kao druga špica. Njihov vratar Costanzo brani u odličnoj formi već nekoliko utakmica, ali to sve skupa ne mijenja bitno situaciju."

Bod ga ne bi zadovoljio: "Naravno da ne bi kada možemo osvojiti tri. Želje i ambicije su poznate i tako ćemo se i postaviti. To je liga i jasno je kako i bod igra, ali mi idemo po tri. Ne zamaramo se previše računanjem, ali neke su računice kako bi šest bodova trebalo biti dosta za prolaz, a možda čak i četiri." Drugu utakmicu Dinamove skupine Rennes - Brann ići će gledati Ivankovićev pomoćnik, profesor Boris Kubla.

Teško je svrstati ovu utakmicu po nekakvoj važnosti, ali jasno je kako je vrlo bitna: "Sve su utakmice važne. S Hajdukom je bila važna utakmica za sve nas, ali protiv Werdera i Ajaxa su ipak bile važnije. Jasno je kako je utakmica u Amsterdamu bila posebna, ne samo u karijeri mojih igrača i mene, nego i u klupskoj povijesti. Utakmica s Baselom se može tretirati kao vrlo bitna, a posebno ako se ostvari pobjeda, no onda igramo s HSV-om također bitnu utakmicu i sve u Ligi Uefe će biti vrlo važne."

Iskustvo igranja u Europi koje Basel ima će biti bitno, ali ne i presudno: "To je njihova dodatna kvaliteta, ali i mi smo odigrali puno utakmica ove sezone u Europi. Naši igrači imaju iskustvo igranja u reprezentaciji, a imamo i igrače s međunarodnim iskustvom i ne vidim iskustvo igranja velikih utakmica kao njihovu prednost."

Trener Modrih osvrnuo se i na priče u nekim medijima oko dolaska Milana Rapaića: "Vrlo su nekorektne takve glasine uoči utakmice s kakvom god da su namjerom plasirane. Svi znamo kako nisu istinite jer, prije svega, Rapaić unatoč kvaliteti i svemu što je napravio je Hajdukova ikona i kao takav ne može igrati u Dinamu. Nitko iz Dinama nije s njim razgovarao o angažmanu."

Na kraju je trener poručio navijačima kako očekuje veliku potporu s tribina: "Ne trebam posebno naglasiti kako očekujem potporu s tribina kao i u svakoj utakmici jer će nam to puno značiti." Za navijače Basela predviđeno je pola južne tribine, a ostatak stadiona bit će ispunjen navijačima Modrih.

Ulaznica još ima za sve tribine, ali iz kluba upozoravaju kako bi svatko tko želi uživo gledati utakmicu Dinamo - Basel trebao dan prije utakmice kupiti svoju ulaznicu. Na dan same utakmice očekuju se velike gužve pa se mole navijači, koji su u mogućnosti, da kupe svoju ulaznicu što prije. Očekuje se lijepo vrijeme i u klubu se nadaju kako će stadion biti ispunjen i kako će navijači pomoći igračima u ostvarivanju vrijedne pobjede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!