Rukomet

Uvjerljive Mađarice

Ivan Ambroš • nedjelja, 13.01.2008.

Podravka Vegeta je u Koprivnici izgubila od mađarskog Györija 33:40 (12:21). Susretom šestog kola grupe A, naše su se predstavnice oprostile od Lige prvakinja ove sezone i zahvaljujući trećem osvojenom mjestu nastavljaju natjecanje u Kupu pobjednica kupova...

Podravka Vegeta – Györi Audi ETO 33:40 (12:21)

Liga prvakinja, grupa A, 6. kolo

Koprivnica, Dvorana gimnazije Frana Galovića, gledatelja: 2000.

Suci: Goulao i Macau (Portugal).

Podravka: Žderić (8+0), Jelčić (4+0); Hrgović, Kožnjak 4, Palčić 2, Todorovska 8, Lovrak 4, Zebić 3, Gaće 2, Horvat 2, Franić, Pasičnik 4(1), Bulath 2, Tatari 2. Trener: Zdravko Zovko.

Györi: Herr (13+0), Pálinger(6+0); Tomori 1, Dravai 1, Deaki 3, Đokić 5, Vérten 2, Mraviková 7, Szölösi, Görbitz 8(3), Kovacsics 2, Bradeanu 6, Hornyák 1, Spiridon 3. Trener: Csaba Konkoly.

Sedmerci: Podravka Vegeta 1/1, Györi 3/3.

Isključenja: Podravka Vegeta 2 minute (Pasičnik), Györi 2 minute (Đokić).

Igračica utakmice: Anita Görbitz.

Podravka Vegeta je izjednačeni rezultat držala samo u prvih desetak minuta. Poslije toga koprivnička igra počinje pucati po svim šavovima i iskusne Mađarice prvo poluvrijeme zaključuju s 12:21. U drugom poluvremenu Györi još i povećava razliku. Pred kraj utakmice mađarski trener daje priliku i rezervnim igračicama koje svojim greškama daju priliku domaćinu da ublaži poraz na 33:40.

Sve u svemu, obrane danas nije bilo, vratarke se nisu iskazale, protok lopte u napadu je bio jako spor, vanjska linija nije radila. Razočaravajuća je činjenica da su neke od najiskusnijih rukometašice odigrale ispod svake razine. Sve se svelo na jedinu svjetlu točku nedjeljnog susreta - Nataliju Todorovsku, koja je postigla osam golova. Frustrirana lošom igrom vanjske linije, nekoliko je puta u očaju dolazila čak i na poziciju vanjske napadačice i zabijala. Kod Mađarica Anita Görbicz je postigla osam golova, Mravikova sedam, a Bradeanu šest.

Naša najbolja igračica je nakon utakmice izjavila: “Györi je bolja ekipa na svim pozicijama. Mi smo imale jako loš dan. Imale smo želju da pobjedimo i da pokažemo da možemo ali jednostavno nije išlo.“

Objektivno treće mjesto

Na kraju je Podravka Vegeta osvojila treće mjesto u grupi A, iza prvoplasiranog Györa, drugoplasiranog Slagelsea i ispred četvrtoplasirane Ribarrroje. Györi i Slagelse prolaze u četvrtifnale Lige prvakinja, Podravka Vegeta odlazi u osminu finala Kupa pobjednica kupova, a Cementos La Union Ribarroja završava svoju europsku sezonu.

Činjenica je da ove sezone Podravka Vegeta jednostavno ne pripada među osam najboljih ekipa Europe. No, treće mjesto u grupi, iza aktualnih europskih prvakinja Slagelsea i jednog od najozbiljnijih kandidata za osvajanje Lige prvakinja Györa, ne može se okarakterizirati kao neuspjeh. Četiri boda i gostujuća pobjeda od 12 golova razlike dokazuju da je Zdravko Zovko na dobrom putu.

Isto tako, istina je da, što se plaća igračica tiče, a samim tim i njihove kvalitete, Podravka Vegeta se ne može mjeriti ni sa Slagelseom ni s Györom, čije pojedne igračice zarađuju (a samim tim i vrijede) daleko više od naših rukometašica. Györi ima po dvije vrhunske igračice na svakoj poziciji, dok su naše prvakinje u nedjelju primjerice igrale samo s jednom kružnom napadačicom. Mađarice su u Koprivnici imale podršku 300-tinjak svojih navijača koji su došli organizirano, autobusima. I Podravka Vegeta je ne tako davno imala organiziranu i glasnu podršku s tribina - koje više nema. To su sve stvari po kojima se razlikuje jedna profesionalna rukometna ekipa od amaterske ili poluprofesionalne.

Labirint prosječnosti

Svojim dolaskom u Koprivnicu, Zovko se morao obračunati s nedisciplinom, alkoholom i cigaretama, što svakako ne spada u opis trenerskog posla i što svakako nema veze s profesionalnim rukometom. Imao je hrabrosti i odlučnosti povući mnoge poteze na koje njegovi prethodnici nisu ni pomišljali. I svojim prijašnjim sportskim uspjesima i svojim kratkim radom u klubu, pokazao je da je čovjek s vizijom.

Pošto za korak više Podravku Vegetu, između ostalog, neminovno čeka rješavanje pitanja igračkog kadra i podrške s tribina, jasno je da ovaj projekt Zovko ne može izgurati sam. Jedino pitanje je da li svi zajedno, i igračice, i uprava kluba, i navijači, i Koprivnica, i Hrvatska, želimo dati bezrezervnu potporu Zdravku Zovku u stvaranju profesionalnog rukometnog kluba sposobnog za vrhunske rezultate. Ili se svi skupa i dalje želimo vrtiti u labirintu prosječnosti – negdje između amaterskog i profesionalnog rukometa.

Zovko je čovjek s vizijom koji zna izlaz iz tog labirinta. Sada je samo potrebno slijediti ga ka tom izlazu.

Liga prvakinja, grupa A, 6. kolo:
Slagelse – Cementos La Union Ribarroja 26:24 (11:11), Podravka Vegeta – Györi 33:40 (12:21).

Liga prvakinja - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Slagelse DT26:24Ribarroja
Podravka Vegeta33:40Győri Audi ETO KC
1Győri Audi ETO KC 6185:151+3412
2Slagelse DT 6152:133+198
3Podravka Vegeta 6173:182-94
4Ribarroja 6149:193-440

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!