Ostali sportovi

Hrvatska dvostruki europski prvak

Sportnet • nedjelja, 17.02.2008.

Današnji, posljednji dan 35. Europskog juniorskog i kadetskog karate prvenstva ostat će zlatnim slovima zapisan kao jedan od najvećih u povijesti hrvatskog karatea. Nikada do sada u ekipnom dijelu niti jedne uzrasne katogorije nismo ušli u finale velike europske karate smotre, a pogotovo postali europski prvaci...

Posljednje Europsko prvenstvo za ovu zlatnu generaciju juniora i juniorki donijelo im je istinsko zlato, obe ekipe postali su danas u Trstu europski prvaci. Muška vrsta u sastavu Pero Vučić, Leon Gajica, Vedran Turković, Rene Pernuš, Marko Miloš, Goran Božić i Marko Lučić, te ženska u sastavu Ivana Goricaj, Azra Saleš, Maša Martinović i Ema Aničić imena su koja Hrvatska, pored velikog današnjeg Ivičinog rezultata na Sljemenu, mora slaviti i poštovati. Dva puta će se svirati hrvatska himna, a Hrvatska s ukupno 5 medalja odlazi s ovog prvenstva kao šesta nacija europe.

Hrabri juniori i juniorke su superiorno kročili put prema finalu sigurnim pobjedama i konačno donijeli Hrvatskoj dvije zlatne medalje pobjedama juniorki nad Bosnom i Hercegovinom, a juniora nad Srbijom.

Slika 1 od 2.

Juniori su na tatami izašli prvi i u prvom kolu nadvisili Azarbejdžan pobjedom od 3:1, u meču koji je riješen i prije posljednje borbe jer pravila karatea nalažu da kod sigurne pobjede ostatak ekipe ne radi posljednjih jedan ili dva meča. Pobjede su odnijeli Vučić, Gajica i Turković, a jednini poraz ubilježio je Božić, dok Miloš nije trebao raditi.

U drugom susretu poražena je Švicarska identičnim rezultatom 3:1, pobjede su donijeli Turković, Vučić i Lučić, dok je poraz zabilježio Pernuš, a Miloš opet nije trebao raditi. Treće kolo donijelo je neočekivano Makedoniju koja nam nije bila prepreka prema polufinalu. Sigurnih 3:0 donijeli su pobjedama Božić, Gajica i Turković, dok je Vučić remizirao, a Miloš opet nije trebao raditi.

Polufinale je donijelo najteži meč protiv Francuske gdje smo pobjedom Božića poveči 1:0, a Vučićev remi i Gajičin poraz doveli su francuze do izjednačenja. Nakon toga Turković sigurnom pobjedom donosi vodstvo, a Marko Miloš u odlučujućem meču donosi konačnih 3:1 protiv Francuske i dugo željeno finale.

Finalni dvoboj protiv Srbije nije počeo ni najmanje dobro jer su poraz Božića i Vučića dali u startu veliku prednost Sbiji od 2:0. Nakon toga slijedi veliki hrvatski trio koji nam sigurnim pobjedama Gajice, Turkovića i u odlučujućem meču Miloša donosi veliko zlato. Treće mjesto podijelili su Francuska i Bosna i Hercegovina.

Juniorke su imale neopisivo težak žreb jer su ih u prvom kolu čekale favorizirane domaće natjecateljke Italije. No, Azra i Maša visokim pobjedama donose 2:0 za Hrvatsku i prolaz dalje, dok Ema Aničić nije trebala ni raditi.

U drugom kolu identična slika, poražena je veliki favorit Turska također 2:0 pobjedama Azre i Maše, bez potrebe za pomoć Eme. Treće kolo donosi također težak meč s Francuskom u kojem nakon pobjede Azre Francuskinje izjednačuju porazom Maše, da bi u odlučujućem meču Ema sigurno i visoko slavila za prolaz u polufinale gdje nas je čekala Grčka. No, naše djevojke posebno motivirane nisu ostavile niti najmnaje šanse Grkinjama i sigurnim pobjedama Ivane i Maše donose veliko finale.

Finalni dvoboj protiv Bosne i Hercegovine donio je puno uzbuđenja. U prvom meču Ivana Goricaj gubi i donosi bosankama prednost od 1:0, Ema visokom pobjedom donosi izjednačenje da bi na kraju Azra pobjedom donijela europsko zlato našoj vrsti. Treće mjesto podijelile su Francuska i Rusija.

U konkurenciji kata ekipno za juniorke naše su predstavnice izgubile u prvom kolu, a muške vrste na ovom Europskom prvenstvu nismo ni imali.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!