Ostali sportovi

Zlatnom Ratu oduzeli nevinost

Sportnet • subota, 24.05.2008.

Kite surferi dokazali da se preko simbola hrvatskog turizma, Zlatnog Rata na Bolu, ipak može skočiti...

Iako jučer vjetar nije bio na našoj strani, današnje poslijepodne na Braču proteklo je u pratnji očekivanog maestrala koji je omogućio uspješno održavanja natjecanja Red Bull Golden Jump. Vjetar je, nažalost, ipak oslabio prije samog početka drugog kruga natjecanja. No, prvi rezultati su tu, a slavni Zlatni Rat je napokon preskočen… I to puno puta!

Za dobru akciju su osim vjetra bila zaslužna i dva kickera, veći i manji, preko kojih su se sa sjeverozapadne strane rta natjecatelji, jedan za drugim, “bacali” preko njegove jugozapadne obale. U većini slučajeva sretno bi sletjeli na drugu stranu, te priveli svoj skok kraju u moru. No bilo je i onih koji su iskusili draži tvrdog slijetanja na pijesak. Eh, za slavu nekada treba i potrpjeti! To nam je dokazao i domaći predstavnik Stefan Lukić, koji je kao pravi muškarac samouvjereno podnio sva neuspjela slijetanja, a izmedu ostalog je izveo i skok na glavu u plićaku. Kaciga je dio obavezne opreme svakog natjecatelja, a u Stefanovom je slučaju savršeno izvršila svoju funkciju. Sa uzdignutim šakama u zraku simpatični je Puležan potvrdio da je sve ok ponavljajući svako malo: “Ljudi, ovo nikako ne isprobavajte kod kuće!”

Prvi koji se nakon nekoliko minuta oklijevanja odvažio i odlučio isprobati veliki kicker bio je Čeh Marek Zach koji je preletjeo dobrih dvadeset metara. Naravno, skok je bio popraćen velikim oduševljenjem publike. Zachovi skokovi su, kako je vrijeme odmicalo, postajali sve bolji i bolji, a najviše mu se približio Nizozemac Lex Dekker koji je izveo nekoliko izvanrednih trikova, te time zasjeo na drugo mjesto, tik uz Zacha. Treće mjesto prvog dana natjecanja pripalo je Sebastianu Garatu. U cijeloj priči moramo istaknuti i jedinu žensku natjecateljicu, Norvežanku Tuvu Jansen, koja je opravdala tvrdnje da spada u kategoriju najboljih kajterica svijeta. Tuva svim djevojkama poručuje kako je ovaj sport definitivno super stvar kada se radi o mišićima i vježbanju istih, budući da je u ovom slučaju svaki mišić u pokretu. Isto tako, kao i većina natjecatelja, bavi se kite surfingom iz nekoliko razloga; voli provoditi vrijeme u vodi, boraviti na plažama, putovati i na putovanjima upoznavati nove ljude.

Sutra nas čeka još jedan dan natjecanja. Vremenska prognoza obećava puno vjetra, a mi držimo palčeve da tako stvarno i bude.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!