Košarka

Slavilo splitsko srce

Bernard Jurišić • četvrtak, 29.05.2008.

Još jednu veliku pobjedu izborilo je veliko srce splitske košarkaške momčadi. Iako su utakmicu završili sa samo šestoricom raspoloživih igrača, splitski "žuti" su u fantastičnoj atmosferi pobijedili Zadar i izjednačili finalnu seriju na 1-1...

Slika 9 od 9.
Foto: Bruno Karadža

Košarkaši Splita prekinuli su niz od 13 poraza u utakmicama protiv Zadra i pobjedom 81:77 osigurali još jednu utakmicu finala na svojim Gripama. U sjajnoj atmosferi opet krcate splitske dvorane "žuti" su još jednom pobijedili zahvaljujući svojoj velikoj želji i srčanosti.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Prvu četvrtinu obilježila je izjednačenost, koju je "narušio" Split serijom u zadnje dvije minute koja im je donijela prvu značajniju prednost - 23:17. Perić je od prve minute bio iznimno raspoložen, no Johnsonova serija vratila je Zadrane u egal početkom druge četvrtine.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Baklje nagrdile sjajnu atmosferu

Još jednom su Gripe ponudile fantastičan ugođaj i atmosferu za pamćenje. Navijači obje momčadi bodrili su svoje ljubimce grlima i dlanovima, bez ijednog međusobnog incidenta. Mjesta u ionako vrućoj dvorani jedino nije bilo bakljama, koje su zapalili i jedni i drugi navijači. Da nije bilo toga, ugođaj bi zaslužio čistu peticu. Ovako - "samo" +4, no ova finalna serija zaista je sjajna propaganda za hrvatsko košarkaško prvenstvo.

Na poluvrijeme Splićani odlaze s četiri poena prednosti (41:37), a kad se zna da su Zadrani imali samo jednu asistenciju u prvih 20 minuta, čak osam promašenih slobodnih bacanja i 10 izgubljenih lopti, splitska prendost morala je biti i veća. No, Zadrane je držao napadački skok.

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

U trećoj četvrtini Hrvoje Perić bio je prvo ime i njegovim osvojenim loptama, skokovima i pogocima iz teških situacija "žuti" su stekli veliku prednost. Serija domaće momčadi od 12:1 odvela ih je na 60:51 na kraju treće četvrtine.

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Na ulazu u posljednji period igre splitska serija povećana je na 14:1, za najviših 62:51. No, odmah potom Split CO je ostao bez petorice igrača, uključujući i svog najboljeg igrača Perića. Nakon prekršaja Stipanovića na Breweru, Amerikanac je krenuo prema splitskom centru, a u gužvu je uletio Perić i odgurnuo ga. Brewer je završio na parketu, a kako se sve zbivalo ispred splitske klupe, većina njih utrčala je smiriti situaciju.

Slika 5 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Perić je isključen zbog odgurivanja, a u svlačionicu su morali i žuti rezervisti Klarica, Delaš, Sobin i Mladenov zbog nedozvoljenog ulaska u teren.

Slika 6 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Sedmorica Splićana do kraja susreta pokazala su ogromnu energiju i želju da sačuvaju prednost. Prštalo je pod oba koša, navijači su pjesmom tjerali svoje momčadi naprijed, a nakon što su Zadrani serijom okrenuli 68:60 u 68:70, činilo se da će gosti odnijeti još jednu pobjedu sa Gripa. Posebno kad se minutu i pol prije kraja ozlijedio Batina, a "žuti" ostali sa šestoricom.

Slika 7 od 7.
Foto: Bruno Karadža

Međutim, srce žute momčadi ovog puta je bilo previsoka prepreka. Trica Rudeža, pa mirna ruka Garnetta i Sumića s linije slobodnih bacanja bili su dovoljni za još jednu erupciju žutog slavlja.

Slika 8 od 8.
Foto: Bruno Karadža

Usprkos isključenju, prvo ime susreta bio je Hrvoje Perić, koji je za 25 minuta ubacio 17 poena, uz 5 asistencija i čak 6 ukradenih lopti. Garnett se mučio, ali na kraju ipak navukao 20 ubačaja (od čega 12 iz slobodnih bacanja), a Ivanov je opet bio dvostruko dvoznamenkast - po 10 poena i skokova. Kod Zadra prvo ime bio je Juby Johnson s 21 ubačajem, Gečevski je uz 11 poena imao i 8 skokova. Treća utakmica igra se u nedjelju u Jazinama.

Slika 10 od 10.
Foto: Bruno Karadža

SPLIT CO - ZADAR 81:77 (23:17, 41:37, 60:51) /1-1/
Split, mala dvorana na Gripama, 3.000 gledatelja.
Suci: Dožai (Zagreb), Radović (Dubrovnik), Anzulović (Zagreb).

Slika 11 od 11.
Foto: Bruno Karadža

SPLIT CO: Klarica, Sumić (2, 6 asistencija), Bilobrk, Delaš, Rudež (8), Ivanov (10, 10 skokova), Stipanović (18, 8 skokova), Mladenov, Perić (17, 5 asistencija, 6 osvojenih), Sobin, Garnett (20), Batina (6). Trener: Slobodan Subotić.

Slika 12 od 12.
Foto: Bruno Karadža

ZADAR: Stallworth (4, 6 asistencija), Stipčević (11), Barać (6), Johnson (21), Prostran, Gečevski (11, 8 skokova), Marčinković, Šarlija, Lalić (2), Macura (4, 6 skokova), Štimac (7), Brewer (11). Trener: Aleksandar Petrović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!