Košarka

Najljepši oproštaj od Jazina

Sanja Čalić • petak, 06.06.2008.

Košarkaši Zadra prvaci su Hrvatske za sezonu 07/08. Na najbolji mogući način oprostili su se od Jazina i odličnom igrom u petoj utakmici svladali su Split CO 89:65. Splićani su razbijeni u trećoj četvrtini nakon čega je Zadar rutinski došao do visoke pobjede i uzeo naslov prvaka...

Na najljepši mogući način Zadrani su se oprostili od legendarnih Jazina i otpravili ih u povijest. U dvorani u kojoj su mnoga velika imena stasala i pisala prošlost zadarske i hrvatske košarke, momčad Ace Petrovića okrunila se toliko priželjkivanom titulom prvaka države koja je u jednoj od najbolje odigranih sezona izbrisala gorčinu i trag zbog neosvajanja Kupa i NLB lige.

Zadrani su od samog početka krenuli vrlo dobro u susret, s Baraćem u prvoj postavi, što se pokazalo velikom Zadrovom prednošću u prvih deset minuta. Upravo su Baraćevim poenima, kojima se priključio i Macura svojim probijanjima pod splitski koš, domaći se počeli značajnije odvajati u šestoj minuti, a već dvije minute kasnije vezanim poenima Baraća Zadrani su došli i na plus deset (23:13). Mogao je Zadar i do veće prednosti, no uobičajeno bolna točka bila su im slobodna bacanja (4/12 u prvom dijelu), te su prvu dionicu završili s plus deset na svojoj strani (25:15).

U drugoj se dionici napadački probudio i Johnson koji je Zadrovo vodstvo povisio i na 12 poena, no nekoliko neiskorištenih napada Zadra, ali i skokom koji im je otvarao prilike za ispravak promašenih šuteva, Splićani su, predvođeni Stipanovićem i Batinom, do 15. minute prepolovili Zadrovo vodstvo. No tada je dvije trice postigao Stipčević, nekoliko puta je pod košem sjajno reagirao Gečevski i Zadar se ponovno našao u mnogo boljoj situaciji, te je do odlaska na odmor očuvao 12 poena prednosti (44:32).

Iako je u splitskim redovima rasploženi Perić pokušavao parirati Zadru, bez pomoći Rudeža koji je svoj jedini koš postigao u 32. minuti, kao ni Garnetta koji u drugom dijelu nije bio na svom nivou, mlada Subotićeva momčad u grotlu Jazina nije dobro reagirala u nastavku susreta.

Vrlo je inspirirano treću dionicu odigrao Štimac koji je započeo veliku zadarsku seriju od 12:2 u kojoj je ubacio deset poena te je Zadar do 28. minute prelomio susret u svoju korist odlijepivši se na 25 poena razlike (63:38). Agresivnom obranom Splićani su limitirani na svega osam poena u trećoj dionici (67:40) i sve je već uvelike mirisalo na veliko zadarsko slavlje.

U završnoj su dionici Splićani tek serijom 8:0 u početnim trenucima iskoristili mali Zadrov pad i spriječili svoj potpuni potop (75:50), ponajviše zahvaljujući Periću, no Zadar pred svojom vjernom publikom petu utakmicu jednostavno nije mogao izgubiti. Slast finalnog dvoboja okusili su i mladi Marčinković, Šarlija i Prostran koji se jedini u zadarskoj momčadi nije upisao među strijelce, a posljednji koš na utakmici, trica Stallwortha označila je početak velike fešte u gradu (89:65).

Najučinkovitiji u zadarskim redovima bio je Štimac s 21 poenom kojem je rame uz rame bio Johnson (20 poena, pet skokova), dok je jedini s dvoznamenkastim učinkom među Splićanima bio Perić (21 poen, sedam skokova).

A-1 liga, finale, peta utakmica:
Zadar - Split CO 89:65 (25:15, 44:32, 67:40) (3-2)
Zadar, Jazine, 3000 gledatelja
Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Srđan Dožai (Zagreb), Sreten Radović (Dubrovnik).

ZADAR: Stallworth (3), Stipčević (10), Barać (8), Johnson (20, 5 skokova), Prostran, Gečevski (8, 6 skokova, 5 osvojenih lopti), Marčinković (3), Šarlija (2), Lalić (4), Macura (7), Štimac (21), Brewer (3, 5 asistencija). Trener: Aleksandar Petrović.

SPLIT CO: Klarica (2), Sumić (6 asistencija), Bilobrk, Delaš (5), Rudež (2, 5 skokova), Ivanov (9), Stipanović (8, 7 skokova), Mladenov, Perić (21, 7 skokova), Sobin (2), Garnett (9), Batina (7). Trener: Slobodan Subotić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!