Košarka

Split i dalje sanja

Bernard Jurišić, Branimir Korać • srijeda, 04.06.2008.

Košarkaši Splita CO nikako ne žele završiti ovu za njih odličnu sezonu. Pobjedom u četvrtoj utakmici finala protiv Zadra, seriju su Splićani vratili u Zadar, u "majstoricu" koja će u petak dati novog prvaka Hrvatske...

Slika 11 od 13.
Foto: Bruno Karadža

Tri trice sjajnog Damjana Rudeža donijele su prvu osjetniju prednost domaćoj momčadi u prvoj četvrtini (24:18). Rudež je prvu četvrtinu odigrao maestralno, ubacio 15 poena i na svojim leđima vukao splitski napad. S druge strane, odgovarao mu je samo Brewer, koji je 12 od svojih 14 poena ubacio u prvom periodu.

Slika 10 od 12.
Foto: Bruno Karadža

Ovacije Baliću i Metličiću

Rukometni genijalci i na Gripama su dobili zaslužene ovacije. Ivano Balić i Petar Metličić gledali su utakmicu iz svečane lože, a prije početka skandiranjem su ih pozdravili navijači oba kluba.

Vezane vijesti

Malu šutersku krizu u domaćim redovima gosti su serijom 1:10 u 16. minuti pretvorili u prednost 33:37, predvođeni munjevitim Baraćom. Splićani uzvraćaju sa 7:0 i na poluvrijeme odlaze s 44:42.

Slika 9 od 11.
Foto: Bruno Karadža

Gdje je stao Rudež (19 poena u prvom poluvremenu), nastavio je opet sjajni Hrvoje Perić. Njemu je pripalo drugo poluvrijeme s također 19 poena, a Dubrovčanin je bio kotač nevjerojatne splitske serije krajem treće četvrtine kojom je odlučen pobjednik.

Slika 8 od 9.
Foto: Bruno Karadža

Dvije minute prije kraja treće četvrtine na semaforu je svijetlilo 58:57. Minutu kasnije, kod 64:57 opet je Amerikanac Brewer svoju momčad uvalio u probleme, namjerno udarivši nogom Stipanovića u napadu. Splitska serija nastavila je rasti, Zadar je upao u "crnu rupu", a brojčanik se zaustavio na 15:0, nakon kojih su "žuti" vodili 73:57 u 31. minuti.

Slika 7 od 8.
Foto: Bruno Karadža

Split ni tada nije stajao, u 34. minuti semafor je pokazivao ogromnih 80:60, a Zadar je bio poražen i ponižen. Kako od Splita, tako i od svojih navijača koji su ih skandiranjem optuživali da su prodali utakmicu, kako bi naslov slavili u petoj utakmici u Zadru.

Slika 6 od 7.
Foto: Bruno Karadža

Treći put peta

Hrvatsko košarkaško prvenstvo tek će treći put dobiti pobjednika nakon pete utakmice finala. Dosad se peta utakmica igrala 2005., kad je Zadar pobijedio Cibonu 3-2, te prošle sezone kad je Cibona Zadranima uzvratila. Oba puta prednost domaćeg terena bila je ključna u odlučujućoj utakmici i domaća momčad osvojila je naslov.

Goste je prozivka njihovih navijača malo trgnula pa su smanjili na 87:77, no čistu i zasluženu pobjedu domaćina nisu mogli ugroziti. Splitska fešta je opet mogla početi, Gripe su u finišu sezone postale neosvojiva tvrđava za sve protivnike i na prekrasan su se način oprostile od žute momčadi koja će puno rasterećenija dočekati majstoricu.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Dvije statističke rubrike najbolje otkrivaju što je danas presudilo. Split CO je imao čak 51 skok (Zadrani čak 20 manje), te 23 asistencije (Zadrani 13 manje). Splićane su večeras nosili domaći igrači Rudež i Perić, uz srčanog Ivanova koji je opet bio dvostruko-dvoznamenkast i Garnetta koji je usprkos udvajanjima i utrajanjima ubacio 14 poena.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Zadrani se od Jazina sigurno žele oprostiti naslovom, ali Splićani su večeras pokazali kako to ipak neće biti lako. Sjetite se Cibone i Zadra 1986. i sjajne predstave Petra Popovića. Ovakav Split je sposoban srušiti favorizirane Zadrane, no u Jazinama "žuti" nisu slavili već četiri godine. Tada je Ukić polaganjem u posljednjoj sekundi utišao Jazine i donio Splitu posljednji trofej koji su osvojili - Kup Krešimira Ćosića.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

A-1 liga, finale, četvrta utakmica:
Split CO - Zadar 95:79 (27:27, 44:42, 68:57)
Split, Mala dvorana na Gripama, gledatelja 3.000
Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Srđan Dožai (Zagreb), Siniša Herceg (Zabok)

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

SPLIT CO: Klarica, Sumić (2), Bilobrk (2), Delaš (2), Rudež (27, 6 skokova), Ivanov (15, 14 skokova), Stipanović (3, 9 skokova), Mladenov, Perić (20, 7 skokova, 6 asistencija), Sobin, Garnett (14), Batina (10). Trener: Slobodan Subotić.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

ZADAR: Stallworth (7), Stipčević (7), Barać (16), Johnson (12), Prostran, Gečevski (6, 5 skokova), Marčinković, Šarlija, Lalić (2), Macura (7, 5 skokova), Štimac (8), Brewer (14, 7 skokova). Trener: Aleksandar Petrović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!