Košarka

Veliki korak prema naslovu

Branimir Korać • nedjelja, 01.06.2008.

Košarkaši Zadra napravili su još jedan korak prema naslovu prvaka. U finalnoj seriji PH svladali su u Jazinama Split CO sa 100:80 i tako poveli 2-1 u seriji i došli na pobjedu od naslova prvaka...

Slika 1 od 2.
Foto: Sebastian Govorčin

Zadar je i u trećem susretu finala PH košarkaša opravdao očekivanja svojih navijača te uvjerljivo svladao Split CO čime je došao blizu naslovu prvaka. Napadački odlična utakmica domaćina koji je ponovno imao više raspoloženih pojedinaca, manje je griješio i na krilima raspjevanog Tornada došao do pobjede.

Slika 2 od 3.
Foto: Sebastian Govorčin

Za razliku od one prve utakmice u kojoj je Split bio vrlo brzo razbijen, Splićani su danas pružili nešto jači otpor, ali ipak ne i dovoljan da bi se reklo kako su prijetili Zadranima. Domaćin je bio u prednosti otkad je u završnici prve četvrtine stvorio razliku, Splićani su pokušavali vratiti se u utakmicu, ali nisu imali snage i koncentracije.

Slika 3 od 4.
Foto: Sebastian Govorčin

Split je dobro otvorio utakmicu i poveo 8:3, ali Zadrani su se vođeni Brewerom brzo konsolidirali i nisu dopustili značajniji bijeg. U sedmoj minuti Split je vodio 17:15 i tu stao. Brewer i Johnson odradili su sjajnu završnicu prve četvrtine i Zadrane serijom 18:4 odveli do visoke prednosti. U 13. minuti već je bilo 40:23 i sve je mirisalo na reprizu prve utakmice finala doigravanja.

Slika 4 od 5.
Foto: Sebastian Govorčin

Ipak, Splićani su se nekako iskoristivši opuštanje Zadrana dovukli do pristojnijih 44:34, na što Zadar odgovara novim bijegom. Cory Brewer bio je prava enigma za Splićane u prvom poluvremenu, ubacio im je 19 poena i podijelio niz dobrih lopti svojim suigračima. Osim njega vrlo dobar bio je i Juby Johnson dok je Split imao više problema s osobnim pogreškama nego sreće s raspoloženim igračima. Posebno su se "napunili" visoki igrači i to Andrija Stipanović koji je već sredinom druge četvrtine imao četiri osobne te njegova zamjena Bojko Mladenov koji je u kratkom roku dobio treću osobnu. Subotić je morao reagirati i na parket poslati mladog Sobina koji je dobro odradio svoj dio posla. Glavni razlozi što je Split na odmoru zaostajao 60:47 su izgubljene lopte (osam, jednu Zadar) i vrlo loša obrana.

Slika 5 od 6.
Foto: Sebastian Govorčin

Prve četiri minute drugog poluvremena Split se držao na nekih desetak poena zaostatka nakon čega ulaze u krizu, a Zadar preko Johnsona, Macure i Gečevskog odlazi na 70:54. Spustili su još Garnett i Rudež na minus 13, ali Brewer je odgovorio novom tricom i spriječio vraćanje u opasnije područje. Povratka nije bilo, ispod 14 poena zaostatka Split nije došao više niti jednom, a domaćin je do kraja susreta ubilježio i najveću prednost plus 21 i to u 37. minuti 92:71.

Zadrani su na kraju slavili 100:80 i napravili veliki korak prema naslovu. I da ne slave u četvrtom susretu koji je u srijedu u Splitu, imat će mogućnost oprostiti se od Jazina u zajamčeno paklenoj atmosferi s naslovom prvaka. A možda se više niti neće vraćati u Jazine...

A-1 liga, finale:
Zadar - Split CO 100:80 (31:21, 60:47, 73:59) (2-1)
Zadar, Jazine, 3000 gledatelja
Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Sreten Radović (Dubrovnik), Tomislav Vovk (Slavonski Brod)

ZADAR: Stallworth (4), Stipčević (5), Barać (7), Johnson (17), Marčinković, Šarlija, Lalić (6), Macura (9), Štimac (14), Brewer (25, 9 asistencija). Trener: Aleksandar Petrović

SPLIT CO: Klarica, Sumić (15, 6 skokova), Bilobrk, Rudež (13, 6 skokova), Ivanov (14, 7 skokova), Stipanović (3), Mladenov (2), Perić (13, 5 skokova), Sobin, Garnett (15), Batina (5). Trener: Slobodan Subotić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!