Tenis

Čudo Safine izbacilo Šarapovu

Ivana Spahija • ponedjeljak, 02.06.2008.

Nevjerojatnim povratkom u meč, nakon poigravanja na samom rubu poraza, Ruskinja Dinara Safina uspjela je napraviti čudo i iz turnira izbaciti prvu nositeljicu i glavnu favoritkinju za naslov, Mariju Šarapovu. Nakon 172 minute duge epske bitke Šarapova je potpisala kapitulaciju, a u rukama je imala i meč loptu...

Marija Šarapova vjerojatno će dugo pamtiti propuštene prilike u meču protiv 13. nositeljice, sunarodnjakinje Dinare Safine. Prvopostavljena tenisačica turnira imala je "oružje" za izbaciti Safinu iz igre, no mlađa sestra Marata Safina, koja trenira pod paskom našeg Željka Krajana, pokazala je ogromnu snagu vrativši se praktički iz ničega da bi se na kraju upisala na mjesto pobjednice. I ne samo to, već i rezervirala mjesto u četvrtfinalu te ispratila prvu nositeljicu na tribine.

Prvi set ponudio je dva breaka, po jedan sa svake strane. Šarapova je pri rezultatu 3:3 oduzela servis sunarodnjakinji i povela sa 4:3. Safina joj je uzvratila odmah u idućem gemu i poravnala rezultat na 4:4, a set je riješen u tie - breaku, u kojem je s tijesnih 8:6 uspješnija bila Šarapova. No, prvi set bio je samo uvertira za dramu koju je ponudio nastavak meča.

Početkom drugog seta dominirala je Safina koja je, oduzevši servis sunarodnjakinji, nakon svog servisa, ali i nešto podužeg prekida zbog kiše, imala vodstvo od 2:0. Šarapova se uspjela vratiti, dva je puta slomila servis Safine i imala sigurno vodstvo od 5:3 i servis za meč. 13. nositeljica turnira nije imala što izgubiti, uspjela je spasiti meč loptu i oduzeti servis prvoj nositeljici te smanjiti zaostatak na 5:4. Šarapova je tada po drugi put u susretu prokockala vodstvo od 5:2, ovaj put u trinaestoj igri, a Safina je sa 7:5 u tie - breaku odvela meč u odlučujući set.

Šarapova je u prvom gemu trećeg seta napravila break i povela s 1:0, ali je Safina odmah uzvratila na isti način i poravnala sve na 1:1. Igra je mirovala do vodstva 13. nositeljice od 3:2 i tada je Safina iskoristila pad u igri sunarodnjakinje i vrlo važnim breakom došla do 4:2. To je ujedno bio i konačni slom prve tenisačice svijeta, koja do kraja meča nije uspjela zaprijetiti raspoloženoj Safini. 22-godišnja Ruskinja je upisala drugu pobjedu nad prvom tenisačicom svijeta na pariškoj prašini, a prvu je ostvarila 2006. godine.

Furiju Safinu u četvrtfinalu očekuje dvoboj s još jednom sunarodnjakinjom, sedmom nositeljicom Elenom Dementijevom. Ruskinja je nakon sat i 50 minuta igre teže od očekivanog svladala sunarodnjakinju Veru Zvonarevu. Dementijeva je uzela prvi set rezultatom 6:4, da bi u drugom setu neočekivano pala u igri, a loše servise sedme nositeljice iskoristila je Zvonareva, koja je sa sigurnih 6:1 otvorila treći set. Tamo se pojavila nervoza kod Zvonareve, a Dementijeva je rutinski iskoristila ponuđeno i sa 6:4, 1:6, 6:2 rezervirala mjesto među najboljih osam.

Roland Garros, osmina finala: Dinara Safina (Rusija, 13) - Maria Šarapova (Rusija, 1) 6:7(6), 7:6(5), 6:2, Elena Dementijeva (Rusija, 7) - Vera Zvonareva (Rusija, 11) 6:4, 1:6,6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!