Nogomet

Popravka više nema

Marin Vuković • četvrtak, 19.06.2008.
Popravka više nema
Foto: EPA

Utakmicama skupine D u srijedu navečer završen je prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu, osam je reprezentacija na putu kući dok preostalih osam već večeras započinju bespoštednu borbu za europski tron. Četvrtfinale će otvoriti sudar Njemačke i Portugala, a oba izbornika imaju svoje glavobolje.

Joachim Löw neće biti u mogućnosti voditi svoju momčad s klupe u četvrtfinalnoj utakmici protiv Portugala. Prepirka s Josefom Hickersbergerom uz aut liniju tijekom susreta s Austrijom koštala ga je isključenja i suspenzije, a na klupu će se moći vratiti tek u polufinalu, ukoliko se Njemačka tamo plasira. Elfom će tako s klupe za pričuve dirigirati Löwovi pomoćnici Hand-Dieter Flick i Andreas Köpke, dok će izbornikov izostanak bez sumnje biti svojevrstan hendikep za njemačku momčad.

PRETHODNI SUSRETI

PORTUGALvsNJEMAČKA
15odigrano15
3pobjede7
7porazi3
5neodlučeno5
14postignuti golovi21
21primljeni golovi14

"Izbornici reagiraju instinktivno ovisno o zbivanjima tijekom utakmice i sada to neće biti moguće, zato je bitno da prije utakmice dobro posloži momčad", izjavio je team manager njemačke momčadi Olivier Bierhoff. Druga pak opasnost za Nijemce dolazi s lijevog boka, ili desnog, ili vrha napada, ovisno o poziciji na kojoj će zaigrati Cristiano Ronaldo, a može ih bez problema mijenjati i tijekom utakmice. Ronaldo je igrač kojeg se njemački stručni stožer najviše pribojava, što potvrđuje i Bierhoff: "Najbolji je igrač na svijetu. Nikad ga ne možete zaustaviti čitavih 90 minuta, ali je važno da obrana i vezni red stoje blizu njemu kada primi loptu. Ima snažnu želju za pobjedom kakvu nisam vidio kod nijednog drugog igrača i to se onda prenosi i na momčad."

Portugalski izbornik Luiz Felipe Scolari imao je taj luksuz da je u posljednjoj utakmici u skupini mogao odmarati svoje najveće zvijezde, pa će na raspolaganju imati osvježenu momčad gladnu nadmetanja i pobjede nad velikim suparnikom. Scolari najveći problem vidi u prosječnoj visini svojih igrača, što je slikovito i duhovito pojasnio i na konferenciji za medije.

"Njemački broj 17 - 198 cm, broj 13 - 188 cm, Klose - 182 cm, broj 21 - 195 cm. O tome moram brinuti, kao i o činjenici da moji igrači imaju 115 - 120 cm", našalio se Scolari i time oslikao glavni problem s kojim će se susresti portugalska obrana. Nijemci su visoki, jaki su u prekidima i Portugalci moraju naći načina da neutraliziraju tu opasnost.

Osim prekida, snaga njemačke momčadi uvelike ovisi i o raspoloženosti Michaela Ballacka, čovjeka s kojim će Scolari sljedeće sezone dijeliti svlačionicu na Stamford Bridgeu. "On je sjajan igrač, tehnički iznimno kvalitetan i jedan od velikana na ovom turniru", pohvalio je portugalski izbornik Ballacka.

Nakon suspenzije zbog crvenog kartona iz utakmice s Hrvatskom, u njemačku se momčad vraća Bastian Schweinsteiger. Nije sigurno hoće li za svih 90 minuta biti spreman Lukas Podolski, a postoje sumnje i u nastup Torstena Fringsa, koji je u utakmici protiv Austrije slomio rebro. S druge strane, Portugalci nemaju nikakvih problema, osam igrača koji su se odmarali u dvoboju s domaćinom Švicarskom vraćaju se u momčad, a Scolari najavljuje isti sastav koji je izborio pobjede nad Češkom i Turskom.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!