EP 2008., Završnica, Četvrtfinale, 21.06.2008, 20:45 h, Basel, St. Jakob Park, gledatelja: 38.374
Suci: Luboš Michel, Roman Slyško, Martin Balko
Nizozemska
Nizozemska
Ruud van Nistelrooy 86'
1:3(0:0, 1:1) Rusija
Roman Pavljučenko 56'
Dmitrij Torbinski 112'
Andrej Aršavin 116'
Rusija

Ruski spektakl u Baselu

Branimir Korać • subota, 21.06.2008.
Ruski spektakl u Baselu
Foto: EPA

Potpuno zasluženo, na krilima sjajne i atraktivne igre, Rusija je eliminirala Nizozemsku nakon produžetaka s 3:1 i otišla u polufinale. Napadački i atraktivno, Rusi su izgledali upravo onako kako su svi očekivali prije susreta da će izgledati Nizozemci...

Nizozemska
Rusija
Nizozemska
Rusija
1
Edwin van der Sar
 
Andre Ooijer
 
Joris Mathijsen
 
Giovanni van Bronckhorst
 
Orlando Engelaar
(do 62')
9
Ruud van Nistelrooy
 
Wesley Sneijder
 
Nigel de Jong
 
Dirk Kuyt
(do 46')
 
Khalid Boulahrouz
(do 54')
 
Rafael van der Vaart
Pričuvni igrači
 
Robin van Persie
46'
 
Johnny Heitinga
54'
 
Ibrahim Afellay
62'
Trener
Marco van Basten
 
Igor Akinfejev
4
Sergej Ignašević
8
Denis Kolodin
9
Ivan Saenko
(do 81')
10
Andrej Aršavin
11
Sergej Semak
17
Konstantin Žirjanov
18
Jurij Žirkov
19
Roman Pavljučenko
(do 115')
20
Igor Šemsov
(do 69')
22
Aleksandar Anjukov
Pričuvni igrači
15
Dinijar Biljaletinov
69'
20
Dmitrij Torbinski
81'
21
Dmitrij Sičev
115'
Trener
Guus Hiddink

Sjajna utakmica i velika pobjeda Rusije u četvrtfinalu Europskog prvenstva protiv favorizirane Nizozemske. Nakon Portugala i Hrvatske, i treća momčad koja je završila kao prva u skupini, eliminirana je u četvrtfinalu.

Rusi su odigrali vrlo pametno i atraktivno, a posebice u produžecima mogli su rezultatski unakaziti Nizozemce. Teško je nabrojati što su sve Rusi propustili do 112. minute kada Torbinski koristi ubačaj genijalnog Aršavina i donosi vodstvo svojoj reprezentaciji.

Od samog početka susreta Rusi su visoko napadali nizozemsku obranu i nisu dopuštali nizozemskoj veznoj liniji da razvije igru. Prvih 20 minuta proteklo je u zanimljivoj igri, ali bez prilika, a onda je Wesley Sneijder došao u gol priliku, ušao u 16 metara, ali Ignaševič u posljednji trenutak blokira. Deset minuta kasnije panika u ruskom petercu. Van der Vaart odlično ubacuje, ali Van Nistelrooy za stotinku kasni i ne ubacuje loptu u praznu mrežu.

U razdoblju od 31. do 33. minute trajala je opsada nizozemskog gola. Sve je počelo kontranapadom u kojem Aršavin "lomi" Ooijera, ali Van der Sar mu krajnjim naporom skida. Nakon kornera Kolodin s više od 30 metara topovski puca pod gredu, Van der Sar ponovno jedva brani, a u sljedećoj minuti Kolodin još jednom pokušava iz još veće udaljenosti, za malo preko gola.

U posljednjoj minuti prvog dijela iznenadna prilika za Nizozemsku. Kolodin je neshvatljivo kiksao i dodao loptu Van der Vaartu na 18 metara, ovaj odmah puca, ali Akinfejev jedva brani.

Susret se posve otvorio u 56. minuti. Rusi su izveli krasnu kombinaciju, Semak je na boku ostao sam, ubacio na vrh peterca za Pavljučenka koji stiže prije Mathijsena i dovodi Rusiju u vodstvo.

Nizozemci se tada posve otvaraju, a Rusija to koristi i iz kontranapada stvara Nizozemskoj velike neugodnosti, no Anjukov, Saenko i Pavljučenko ne koriste izgledne prilike. U 72. minuti Nizozemska ima veliku priliku za poravnanje. Dosuđen je slobodan udarac na 18 metara po sredini gola, idealna situacija za Wesleya Sneijdera, ali dok se on pripremao za udarac, Robin Van Persie bezobrazno šutira i to visoko preko gola.

Nizozemska nastavlja s pritiskom, na sve načine pokušavaju doći do pogotka, ali nije tu bilo niti jedne izrađene opasne akcije, sve se svodilo na dalekometne pokušaje najangažiranijeg Nizozemca Wesleya Sneijdera.

I onda u 86. minuti šok za Ruse. Iz prekida ubacuje Sneijder, Ruud van Nistelrooy se baca u pet metara i pogađa glavom za 1:1.

Otišlo se u produžetke gdje je igrala samo jedna reprezentacija - Rusija. Do vodećeg pogotka u 112. minuti nabrojali smo čak sedam velikih prilika za Rusiju. Promašivali su Aršavin, Pavljučenko, Torbinski, Kolodin, a Rusi se mogu žaliti i zbog nedosuđenog jedanaesterca na Žirkovu preko kojeg je praktički prešao Heitinga.

No u 112. minuti naplaćena je sjajna igra Rusa. Aršavin je napravio totalni kaos u obrani Nizozemske, ubacio je loptu paralelno s linijom gola, a na drugu stativu uklizao je Torbinski koji s pola metra šalje loptu u mrežu.

Četiri minute kasnije nova majstorija Aršavina i novi pogodak za Ruse. Ubačenu loptu u 16 metara Aršavin je majstorski propustio, tako je iz igre izbacio sporog Ooijera, okrenuo se i poslao ju "kroz" an der Sara u mrežu.

Konačnih 3:1 i veliko i zasluženo slavlje za Ruse. Nizozemac Guus Hiddink održao je lekciju svojoj reprezentaciji i pokazao kako je napravio sjajan napredak s Rusima od početka kvalifikacijskog ciklusa do danas.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!