EP 2008., Završnica, Četvrtfinale, 22.06.2008, 20:45 h, Beč, Ernst Happel
Suci: Herbert Fandel, Carsten Kadach, Volker Wezel
Španjolska
Španjolska
4:2(0:0, 0:0, 0:0 pp, 4:2 pen) Italija
Italija

Kraj za svjetske prvake

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 22.06.2008.
Kraj za svjetske prvake
Foto: EPA

Nakon aktualnih europskih prvaka Grka, kući odlaze i aktualni svjetski prvaci Talijani. Prilično dosadnih i nezanimljivih 120 minuta završeno je bez pogodaka, a prilikom izvođenja jedanaesteraca Iker Casillas skinuo je pokušaje De Rossija i Di Natalea i odveo Španjolsku u polufinale...

Španjolska
Italija
Španjolska
Italija
 
Iker Casillas
 
Carlos Marchena
 
Carles Puyol
 
Andres Iniesta
(do 59')
7
David Villa
 
Xavi Hernandez
(do 60')
 
Fernando Torres
(do 85')
 
Joan Capdevila
 
Sergio Ramos
19
Marcos Senna
 
David Silva
Pričuvni igrači
12
Santi Cazorla
59'
 
Cesc Fabregas
60'
17
Daniel Guiza
85'
Trener
Luis Aragones
 
Gianluigi Buffon
2
Christian Panucci
3
Fabio Grosso
 
Giorgio Chiellini
9
Luca Toni
 
Daniele De Rossi
13
Massimo Ambrosini
18
Antonio Cassano
(do 75')
 
Gianluca Zambrotta
20
Simone Perotta
(do 58')
14
Alberto Aquilani
(do 108')
Pričuvni igrači
 
Mauro Camoranesi
58'
 
Antonio Di Natale
75'
7
Alessandro Del Piero
108'
Trener
Roberto Donadoni

Španjolska je srušila prokletstvo 22. lipnja i nakon tri poraza u povijesti na ovaj datum, poslije izvođenja jedanaesterca pobijedila Italiju te se plasirala u polufinale Europskog prvenstva. Junak ne pretjerano atraktivnog susreta bio je Iker Casillas koji je obranio kaznene udarce De Rossiju i Di Nataleu, nakon što u regularnom dijelu nije bilo pogodaka.

Španjolska je jedini pobjednik skupine Eura koji se uspio plasirati u polufinale. Do velikog uspjeha došla je zahvaljujući obranama Casillasa u raspucavanju jedanaesterca nakon što je 120 minuta proteklo u nekvalitetnoj igri s malo prigoda i uzbuđenja te bez golova. Španjolci u ovom susretu nisu prikazali poznatu kombinatoriku i efikasnost, dok Talijani bez jedinog pravog kreatora Pirla nisu ni pokušavali previše napadati. Tako su na kraju i drugi put na ovom natjecanju o polufinalistu odlučili udarci s bijele točke, koji su nakon puno trauma u prošlosti ovaj puta obradovali Furiju.

Od početka se moglo vidjeti da će to biti dijametralno suprotna utakmica od atomskog i ofenzivnog nogometa, viđenog u četvrtfinalu Nizozemska-Rusija dan prije. I jednima i drugima prvenstvena zadaća bila je ne pogriješiti, a igra bez prevelikog rizika značila je i neatraktivnih prvih tridesetak minuta.

Španjolci su imali loptu više u nogama, ali to nisu znali iskoristiti, dok su Talijani čekali svoj trenutak iz kontre. U tom dijelu tek je Perrotta glavom s osam metara pokušao ugroziti španjolska vrata, ali Casillas nije imao problema.

Nešto više uzbuđenja tek je donio potez španjolskog izbornika Aragonesa koji je nakon pola sata igre zamijenio strane Davidu Silvi i Iniesti. I upravo je veznjak Valencije u posljednjoj dionici prvog dijela naletima s desna zadavao najviše problema obrani Azzurra. U 32. minuti Silva je pucao prizemno, ali Buffon je bio pravodoban. Šest minuta kasnije isti igrač pucao je zamalo pokraj gola. Sve u svemu, igra koja nije oduševila gledatelje od kojih su neki igrače u svlačionicu ispratili zvižducima.

Jednakim pristupom nastavljeno je i u drugom dijelu. Tek nešto agresivniji Španjolci, s Fabregasom i Cazorlom umjesto Xavija i Inieste u veznom redu, ipak nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Buffonu. Jedino je Senna deset minuta prije kraja zamalo postao strijelac kada pucao iz daljine, a naizgled lagana lopta talijanskom vrataru je ispala iz ruku i otkotrljala se, na sreću Talijana, do vratnice.

Italija se strpljivo branila, čekajući opuštanje protivnika. To joj se umalo isplatilo u 61. minuti kada su De Rossi i Toni stvorili gužvu u španjolskom šesnaestercu, ali udarac Camoranesija sa šest metara sjajno je obranio Casillas. I to je bilo sve što su ova dva pretendenta na naslov pokazala u 90 minuta igre. Taktičko nadmudrivanje trenera u većem je dijelu utakmice totalno umrtvilo igru i sputalo kreativnost igrača.

U produžetke se ušlo malo otvorenije. Prvo je Furija u 93. minuti zaprijetila kada je ponovno Silvin udarac završio pored gola nakon dobre kombinacije Ville i Güize. Odmah su uzvratili i Talijani. Odlično je glavom pucao Di Natale, ali Casillas je izvadio loptu ispod grede. No, dalje se nastavilo s igrom "na sigurno" te se tako došlo do onoga što se moglo predvidjeti već nakon prvih 20-ak minuta susreta, jedanaesterci su odlučili zadnjeg polufinalistu Europskog prvenstva.

Otvorili su sigurno za Španjolce Villa, a Talijane Grosso. Cazorla je nadmudrio Buffona, a Casillas obranom De Rossiju u prednost dovodi Španjolce. U trećoj seriji pogodili su Senna i Camoranesi. Četvrtu je obranom Güizi otvorio Buffon, ali je istom mjerom uzvratio Casillas Di Nataleu. Tako je priliku da Španjolce odvede među najbolje četiri europske momčadi dobio Fabregas koji to sigurno i koristi.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!