EP 2008., Završnica, Četvrtfinale, 19.06.2008, 20:45 h, Basel, St. Jakob Park, gledatelja: 39.374
Suci: Peter Fröjdfeldt, Stefan Wittberg, Henrik Andrén
Portugal
Portugal
Nuno Gomes 40'
Helder Postiga 87'
2:3(1:2) Njemačka
Bastian Schweinsteiger 22'
Miroslav Klose 26'
Michael Ballack 61'
Njemačka

Jedan umjetnik manje

Branimir Korać • četvrtak, 19.06.2008.
Jedan umjetnik manje
Foto: EPA

Dokaz da se naslovi ne osvajaju umjetničkim dojmom je utakmica Nijemaca i Portugalaca. Portugal je u prva tri susreta igrao lijep nogomet, tehnički gotovo savršen, ali u četvrtfinalu Njemačka je pokazala kako je čvršća i bolja reprezentacija te je ipak na kraju zasluženo otišla u polufinale gdje će igrati protiv Hrvatske ili Turske...

Portugal
Njemačka
Portugal
Njemačka
1
Ricardo
 
Paulo Ferreira
4
Bosingwa
7
Cristiano Ronaldo
8
Petit
(do 73')
10
Joao Moutinho
(do 31')
 
Simao
3
Pepe
6
Ricardo Carvalho
 
Deco
21
Nuno Gomes
(do 67')
Pričuvni igrači
 
Raul Meireles
31'
 
Nani
67'
23
Helder Postiga
73'
Trener
Luiz Felipe Scolari
1
Jens Lehmann
 
Arne Friedrich
6
Simon Rolfes
 
Bastian Schweinsteiger
(do 83')
 
Miroslav Klose
(do 89')
13
Michael Ballack
15
Thomas Hitzlsperger
(do 73')
 
Philipp Lahm
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
18
Tim Borowski
73'
4
Clemens Fritz
83'
 
Marcell Jansen
89'
Trener
Joachim Löw

Prvi četvrtfinalni dvoboj trebao je već dati nešto malo jasniju sliku da li će na ovom prvenstvu pobjedu odnijeti umjetnička ili radnička momčad. Portugalci, već tradicionalno, tehnički gotovo savršena ekipa, odigrali su vrlo dobro u skupini i u susret s Njemačkom ušli su kao favoriti. Međutim, Nijemci iako nisu briljirali u našoj skupini, nisu protivnik koji se olako predaje i ta upornost na kraju im se isplatila. Bili su ipak konkretnija i bolja momčad od Portugala koji se nije mogao nositi s njemačkom fizičkom snagom.

U prvih 20 minuta nije se uživalo u posebno kvalitetnom nogometu. Njemačka je dobro blokirala portugalske napade i tek u 20. minuti Portugal je imao prvu veću priliku. Na ubačenu loptu u 16 metara nije najbolje reagirao Joao Moutinho, zahvatio ju je nezgodno koljenom i ona je otišla pokraj gola.

Dvije minute kasnije Njemačka je povela. Lukas Podolski ubacio je loptu na vrh peterca, zaboravljeni Bastian Schweinsteiger odlično je uklizao i poslao ju u mrežu.

Niti pet minuta kasnije novi šok za Portugal. Schweinsteiger je ovaj ut u ulozi asistenta, krasno ubacuje iz slobodnog udarca loptu u 16 metara, Klose najviše skače i glavom zakucava loptu u mrežu.

Problemima Portugala nema kraja. U 31. minuti Scolari mora povući prvu izmjenu i umjesto ozlijeđenog Moutinha u igru ulazi Raul Meireles, a pet minuta kasnije u sumnjivoj situaciji Portugal ostaje možda oštećen za nedosuđeni jedanaesterac nad Nunom Gomesom nakon prekršaja Metzeldera.

Da sve ne bude posve crno po Portugalce, pobrinuo se Nuno Gomes u 40. minuti kada nakon prodora Cristiana Ronalda i odbijene lopte Jensa Lehmanna, pogađa mrežu između neodlučnih Mertesackera i Metzeldera.

U drugom dijelu očekivali smo bolji i angažiraniji Portugal. U 57. minuti Portugalci napokon dolaze do velike prilike, na ubačenu loptu na svega 4-5 metra vrlo loše reagira Pepe i ona odlazi preko gola. Četiri minute kasnije još jedan udarac Portugalcima. Schweinsteiger je ponovno ubacio iz prekida, ovaj put Michael Ballack uz prekršaj dolazi do lopte i zakucava ju pokraj napola istrčalog Ricarda.

Nakon primljenog pogotka Scolari je umjesto Gomesa uveo Nanija, ali tim potezom ne dobiva previše i ubrzo u igru uvodi još jednog napadača, Heldera Postigu, koji mu u 87. minuti uvraća pogotkom nakon Nanijevog ubačaja.

U preostale tri minute uz četiri minute sudačke nadoknade, Portugal je pokušao stvoriti veliki pritisak i doći do poravnanja, ali Njemačka se jako dobro branila i Portugalci u biti nisu stvorili niti jednu ozbiljniju prijetnju. Njemačka prolazi dalje i u polufinalu će igrati nadamo se ponovno s Hrvatskom ili s Turskom.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!