Nogomet

Kad, ako ne sad?

Bernard Jurišić • petak, 20.06.2008.

(Iz Beča za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Osvanulo je jutro velikog okršaja. Hrvatska po drugi put u svojoj 17-godišnjoj povijesti igra četvrtfinalnu utakmicu Europskog prvenstva. Prije 12 godina izbacili su nas Nijemci u Manchesteru režijom nedoraslog švedskog suca Sundella, a večeras nas očekuju Turci. Preko njih nam valja na još jedan obračun s Nijemcima...

Ne znam kakva je situacija u domovini, ali ovdje u Austriji dojam je da nikad mirnije i sigurnije nismo dočekivali neku veliku utakmicu našeg nogometnog ponosa. Impresivna izdanja protiv Njemčake i Poljske napunila su akumulatore optimizmom i vjerom da nam Turci u ovom ogledu ipak nisu dorasli.

HRVATSKA

Stipe Pletikosa
Vedran Ćorluka, Robert Kovač, Josip Šimunić, Danijel Pranjić
Darijo Srna, Luka Modrić, Niko Kovač, Ivan Rakitić
Niko Kranjčar
Ivica Olić

U 90 ili 120 minuta je sve moguće, nogomet je takva igra u kojoj možete biti i deset puta bolji i prije i za vrijeme utakmice, pa na kraju izgubiti.

No, nije nimalo nerealno vjerovati da bi Hrvatska večeras nakon 22:30 trebala doživjeti veliku erupciju slavlja. I osigurati si još jednu povijesnu utakmicu i to upravo na Dan državnosti, 25. lipnja.

Nije ovo samo naše subjektivno mišljenje, isti dojam dijele i brojne inozemne kolege, stručnjaci i komentatori koje osluškujemo ovih dana u Klagenfurtu, Bad Tatzmannsdorfu, Beču. Slavni njemački reprezentativac Lothar Matthäus uspoređujući hrvatsku i tursku momčad najavio je čistu hrvatsku pobjedu od 2:0, a slično razmišljaju i sve inozemne kolege koje smo upitali za mišljenje u press centru.

TURSKA

Recber Rüstü
Hamit Altintop, Emre Asik, Servet Cetin, Hakan Balta
Sabri Sarioglü, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Arda Turan
Tuncay Sanli, Nihat Kahveci

Nakon Austrije, po prvi smo put favoriti na ovom natjecanju i treba vidjeti kako će Bilićeva momčad reagirati u toj ulozi. Turski nogometaši hrabre i sebe i naciju optimističkim izjavama, a naši - ne odgovaraju. Baš svi naši igrači ostali su bez kometara na njihove gromoglasne najave i dodali kako će "pričati u petak na terenu". I to je dokaz koliko su motivirani, koliko su fokusirani i uvjereni da Turke mogu i nadtrčati i nadigrati. I pobijediti.

Dok ovo pišemo Bečom već polako odjekuju navijački urlici, a crveno-bijela kombinacija još je jednom osvojila grad na Dunavu. Beč ulazi u jednu od najburnijih noći u svojoj višestoljetnoj povijesti. Pitanje je samo hoće li besanicu i mamurluk sutra ujutro proživljavati Hrvati ili Turci?

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!