Nogomet

Talijanska sreća ili savršenstvo Furije?

Ivana Spahija • nedjelja, 22.06.2008.
Talijanska sreća ili savršenstvo Furije?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Povijest kaže: "Samo je Francuskoj 1984. godine pošlo za rukom osvojiti maksimalan broj bodova u skupini i doći do samoga kraja". U prijevodu, trofej na kraju podižu "nesavršeni". Španjolska za sada ima stopostotan učinak u grupnom dijelu natjecanja, dok su Talijani jedva izvukli živu glavu i spletom sretnih okolnosti pronašli svoje mjesto među najboljih osam na Euru. Mogu li "nesavršeni" Azzurri zaustaviti pobjednički pohod Furije?

Reprezentativci Italije doista mogu reći da ih je "poljubila" sreća. Nakon dviju blijedih predstava protiv Rumunjske i Nizozemske i dolaska na sam rub ispadanja sa samo jednim bodom u džepu, Azzurrima su se "posložile zvijezde" i u posljednjoj utakmici skupine C uspjeli su svladati Francusku te dočekati poraz Rumunjske od Nizozemaca. Time se Italija s(p)retno našla u četvrtfinalu, iako izabranici Roberta Donadonija niti u tom susretu nisu blistali.

S druge strane našla se Španjolska, reprezentacija koja je, baš poput naše, briljirala u grupnom dijelu Eura. Tri susreta i tri pobjede, impresivna je statistika Furija koje su posljednjom pobjedom nad Grčkom niz nepobjedivosti produžili na 20 utakmica. Španjolska djeluje kao jedna od najjačih selekcija ovogodišnjeg Eura, mnogi je po snazi uspoređuju s Nizozemskom, pritom se najviše osvrću na činjenicu da je B reprezentacija Španjolske svladala Grčku, baš kao Nizozemska Rumunjsku.

No, u četvrtfinalu je potpuno drugačija priča. Prava na kiks nema, poraz znači i oproštaj bez "popravnog ispita". Talijanima je pobjeda nad Francuskom dala krila, samouvjereno najavljuju plasman u finale i pohod na trofej, dok Španjolci sramežljivo okreću glave na pitanja o eventualnom polufinalu. Azzurri spadaju u jednu od "najsretnijih" reprezentacija uopće i izabranici Luisa Aragonesa znaju da činjenica da su favoriti "na papiru" ne znači apsolutno ništa.

Talijanski i španjolski reprezentativci međusobno se prilično dobro poznaju jer igraju zajedno u pretežito španjolskim klubovima. Tako su klupski kolege Xavi, Iniesta, Puyol i Zambrotta, svi igrači Barcelone, a "na ti" su i Casillas i Ramos s Antoniom Cassanom, koji je neko vrijeme proveo u madridskom Realu. Takve "otvorene karte" daju naznake nepredvidljivosti ovog susreta.

Što se tiče slabosti i prednosti, najveća prednost Furije svakako su učinkoviti napadači David Villa sa svoja četiri, te Fernando Torres s dva postignuta pogotka. Kod Talijana s druge strane napad ne funkcionira najbolje, još uvijek nije "proradio" Luca Toni, "bombarder" kojemu nije pošlo za rukom upisati se u strijelce. Dok Villa i Torres imaju stalno mjesto među početnih 11 kod Španjolaca, napadači se u Italiji mijenjaju gotovo svakodnevno. Za susret protiv Španjolske Donadoni je najavio da će vratima Casillasa od prve minute prijetiti Toni i Cassano.

Talijani se uz sve to moraju suočiti i s nedostatkom kartoniranih Gennara Gattusa i Andree Pirla. Njih će na terenu zamijeniti iskusni Massimo Ambrosini te Mauro Camoranesi, koji se stilom igre prilično razlikuju od Gattusa i Pirla, ali su više skloni igri prema naprijed, što za Azzurre može biti isključivo pozitivna stvar. Pod prijetnjom neigranja u (eventualnom) polufinalu su Toni, De Rossi, Zambrotta i Chiellini kod Talijana te Španjolci Marchena, Guiza i Arbeloa.

Roberto Donadoni pouzdaje se u svoje napadače, u prvom redu Lucu Tonija, za kojeg vjeruje da će protiv Španjolske upisati u strijelce. "Luca je odličan igrač i do sada je igrao vrlo dobro. Bio je vrlo važan kod dosuđenog jedanaesterca protiv Francuske, ali još uvijek nije imao tu sreću postići pogodak", rekao je talijanski izbornik za svog najjačeg napadača.

Tonija se pribojavaju i Španjolci. "On je glavna točka njihovog napada. Još nije postigao pogodak, ali je uvijek opasan i morat ćemo dobro paziti na njega u svakom trenutku", rekao je branič Carles Puyol. Izbornik Aragones uvjeren je u pozitivan ishod susreta s Italijom. "Uvjeren sam da ćemo svladati Talijane jer imamo skupinu igrača koja zaslužuje srušiti neslavni rekord poraza u važnim trenucima. Momčad će na terenu dati 110 posto sebe i, sportski rečeno, igrači su spremni umrijeti za pobjedu", najavio je Luis Aragones.

Četvrtfinale, 22.6.2008., 20.45: Španjolska - Italija

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Portugal2:3Njemačka
Hrvatska2:4 **Turska
Nizozemska1:3 *Rusija
Španjolska4:2 **Italija
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!