Košarka

Jedino Turci stopostotni

Branimir Korać • nedjelja, 14.09.2008.
Jedino Turci stopostotni

Kvalifikacije za Eurobasket ulaze u završnu fazu. Još su preostala dva kola za odigrati, a u dosadašnjem dijelu kvalifikacija jedino je Turska ostala neporažena. Već nakon sljedećeg kola moći ćemo sa sigurnošću predstaviti neke nove putnike u Poljsku...

Skupina A

Reprezentacija Srbije došla je na korak od plasmana na Eurobasket 2009. godine. U Szombathelyju su svladali Mađare 89:61 i učvrstili prvu poziciju u skupini. Sve je riješeno već do poluvremena obzirom da su gosti na odmor otišli s vodstvom 56:35. U Ivkovićevom sastavu najistaknutiji bili su Uroš Tripković s 20 poena i pet skokova te Zoran Erceg s 13 poena. Kod Mađara Istvan Nemeth ubacio je 11 poena, a Martin Fodor dodao je devet poena i pet asistencija.

Nade u prolaz živima je ostavila Italija koja je slavila u Finskoj 69:62. Talijani su očajno otvorili kvalifikacije, no polako podižu igru i nadaju se prolazu dalje. "Bila je ovo jako teška utakmica. Morali smo igrati najbolje što možemo kako bismo došli do pobjede. Veseli me dobro funkcioniranje naše zone", komentirao je nakon meča Carlo Recalcati. U njegovoj momčadi istaknuli su se Matteo Soragna s 18 poena (5/7 trica) i pet ukradenih lopti te Marco Mordente sa 17 poena i šest skokova. Kod domaćina Kimmo Muurinen ubacio je 24 poena uz 11 skokova, a 11 skokova dodao je i Tuukka Kotti.

Skupina A, rezultati:
Mađarska - Srbija 61:89, Finska - Italija 62:69.

Skupina A, poredak:
1. Srbija 5-1
2. Bugarska 4-2
3. Italija 3-4
4. Mađarska 2-5
5. Finska 2-4.

Skupina B

Latvija je u prvom susretu Makedoniju svladala tricom sa sirenom u produžetku, a sada je Makedonija uzvratila minimalnom pobjedom 80:78 za preuzimanje pozicije broj jedan. Latviji nije pomogla sjajna partija Andrisa Biedrinsa, šest sekundi prije kraja susreta kod vodstva domaći na 80:78 pokušali su ponovno tricom doći do pobjede, ali ovaj put Janis Blums nije bio precizan. "Ostvarili smo ključnu pobjedu koja nam je širom otvorila vrata Eurobasketa u Poljskoj. Ključ pobjede leži u izgubljenim loptama mi smo imali svega pet dok je Latvija imala 18", rezonirao je nakon susreta "Zadranin" Todor Gečevski. Gečevski je završio susret s 13 poena i pet skokova, a kod Makedonije najefikasniji bio je Vrbica Stefanov koji je ubacio 16 poena. Biedrins je predvodio Latviju s 23 poena i 18 skokova. Kristaps Valters dodao je 16 poena, deset skokova i šest asistencija.

U drugom susretu Portugal je slavio u Tallinnu 60:54. Portugalci su u trećoj četvrtini imali najviših 46:24, domaćin se polako vraćao do kraja susreta, ali ne i u potpunosti. Najbolji kod Portugala bili su Paulo Cunha s 21 poenom, šest skokova i pet ukradenih lopti te Andrade s osam poena i sedam skokova. Kod Estonije Gert Kullamäe i Gert Dorbek ubacili su po 12 poena.

Skupina B, rezultati:
Estonija - Portugal 54:60, Makedonija - Latvija 80:78.

Skupina B, poredak:
1. Makedonija 3-1
2. Latvija 3-1
3. Estonija 1-3
4. Portugal 1-3.

Skupina C

Turci su se kvalificirali gotovo sigurno na Eurobasket gostujućom pobjedom u Ukrajini 86:64. Potpuna dominacija Turske svih 40 minuta donijela im je uvjerljivu pobjedu koju su i priželjkivali. "Nikada prije nismo pobijedili u Ukrajini i toga smo bili svjesni. Od samog početka zaigrali smo odličnu obranu i to je odlučilo", rekao je nakon susreta Sinan Guler. Kerem Gönlüm sa 17 poena te po šest skokova i osvojenih lopti i Erden Arslan s 13 poena predvodili su Tursku. Kod Ukrajine Rostislav Krivič ubacio je 22 poena, a Sergij Liščuk dodao je 14 poena i osam skokova.

Francuzi su preživjeli neugodno gostovanje u Belgiji i slavili 71:65. Sve je riješio Tony Parker koji je na startu posljednje dionice povukao goste i odveo ih do prednosti. Parker je na kraju ubacio 18 poena, a dobru pomoć imao je u članu Splita Stephenu Brunu koji je dodao 14 poena. Kod domaćina Lauwers je ubacio 18, a Van Rossom deset poena.

Skupina C, rezultati:
Ukrajina - Turska 64:86, Belgija - Francuska 65:71.

Skupina C, poredak:
1. Turska 4-0
2. Francuska 2-2
3. Belgija 1-3
4. Ukrajina 1-3.

Skupina D

Ono što nisu uspjeli u prvom susretu, Britanci su uspjeli u drugom. Meir Tapiro u prvom susretu spasio je Izrael od poraza, međutim, u drugom susretu Britanci su u Liverpoolu bili bolji i slavili su 96:86 i preuzeli vodeću poziciju na ljestvici. Bila je to posve jednosmjerna utakmica u kojoj su domaćini imali i plus 20, no umalo su to prokockali. Najbolji kod Velike Britanije bili su Mensah-Bonsu s 22 poena i 11 skokova te Luol Deng s 20 poena, šest skokova i pet asistencija. U izraelskom sastavu Lior Eliyahu ubacio je 24 poena, a Pnini je dodao 13 poena i pet skokova.

BiH je ostavila nadu u prolaz živom pobjedom protiv Češke 95:79. U trećoj dionici Česi su bili na svega dva poena zaostatka, međutim u završnih deset minuta BiH podiže igru i s lakoćom odlazi do pobjede. Istaknuli su se Mirza Teletović s 290 i Goran Ikonić sa 16 poena. U gostujućem sastavu Jiri Welsch ubacio je 20 poena uz šest skokova, a Petr Benda dodao je 14 poena i sedam skokova.

Skupina D, rezultati:
Velika Britanija - Izrael 96:86, BiH - Češka 95:79.

Skupina D, poredak:
1. Velika Britanija 3-1
2. BiH 2-2
3. Češka 2-2
4. Izrael 1-3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!