Nogomet

Bod(ovi) vrijedni proljeća

Tomislav Pacak • četvrtak, 06.11.2008.
Bod(ovi) vrijedni proljeća
Foto: Kristijan Komarica

Prije početka sezone bilo je gotovo nezamislivo da bi Dinamovo gostovanje na White Hart Laneu dočekivali s toliko optimizma. Međutim, forma i igre dviju momčadi daju dovoljno nade da se Dinamo dobrom predstavom može još više približiti europskom Božiću...

Tottenham je kroz ljeto gazio protivnike, Romu primjerice s 5:0, a momčad je ojačao internacionalcima poput Modrića i Dos Santosa, što je mnogima bilo dovoljno da povjeruju kako Tottenham može ugroziti dominantnu četvorku engleskog nogometa.

Dinamovo ljeto su, pak, obilježile negativnosti - momčad je rasprodana, pojačanja su bila nepoznata i sumnjiva, a dodatni "šlag" na sve je bilo dovođenje Hrgovića koje je iznerviralo dio navijača. Ni Dinamove igre nisu bile bajne, pa je već i trener Ivanković opasno živio.

Pokazalo se - ne toliko opasno kao Juande Ramos. Tri mjeseca kasnije slike su se potpuno promijenile. U Maksimiru danas caruje optimizam, bez obzira što dio navijača još uvijek nije zadovoljan igrom i rezultatima, makar je Dinamo prvi u Hrvatskoj, a s tri boda iz jedne utakmice u ligaškom dijelu Kupa Uefa već namiguje europskom proljeću. Na White Hart Laneu, pak, nema više Ramosa, a Tottenham usprkos sretno izborenim bodovima protiv Arsenala i Liverpoola čami na dnu Premiershipa.

Sve to, dakako, ne znači da Modri u London putuju kao nekakvi favoriti. Ali da imaju više razloga za optimizam nego bi se činilo prije opisanog razvoja događaja - imaju.

Dinamov problem neće biti tehnička, pa čak ni taktička kvaliteta. Luka Modrić bio je najbolji igrač Dinama, ali je i danas uvjerljivo najbolji igrač Tottenhama, što će reći da pored njega Spursi nemaju "vanzemaljce" u odnosu na zagrebačku momčad. Uostalom, vjerojatno nije pretjerano reći da će poslije Modrića "najželjeniji" igrač na travnjaku biti dinamovac Mandžukić.

K tome, Harry Redknapp ne skriva da Kup Uefa Tottenhamu "nije toliko bitan". Da Modriću dvoboj s Dinamom nije toliko važan vjerojatno ni on ne bi igrao, ovako će Redknapp odmarati "samo" Kinga, Jenasa, Woodgatea, Bentleyja, a ionako ne može računati na Ćorluku i Pavljučenka. Dinamo, pak, ozbiljnih problema sa sastavom nema, spreman je čak i Etto pa je pitanje tek za što se Ivanković odlučio.

Dinamov problem, dakle, neće biti nekakva premoć u kvaliteti Tottenhama. Dinamov problem može biti samo - kvaliteta Dinama. I to ona kvaliteta koja se odražava u apsolutnoj koncentraciji tijekom cijele utakmice. Uz to, Dinamu će biti potrebna vrhunska raspoloženost znalaca, Sammira i/ili Moralesa, kako bi spustili loptu na zemlju i spriječili Spurse da otočkim stilom pregaze Dinamo. Sammir i Morales definitivno to znaju, kod njih je samo pitanje - da li i mogu. Ovo je krunska prilika da to pokažu.

Utakmica nije povijesna, ali iako se ne volimo razmetati s tom riječi, pobjeda bi mogla biti. Dinamo bi s bodovima s White Hart Lanea napravio možda i presudan korak prema europskom proljeću, a s obzirom koliko ga maksimirski klub čeka - to bi ipak bio povijesan uspjeh.

Zbog toga - Modri, dajte sve od sebe. Protiv ovakvog Tottenhama to bi moglo biti dovoljno...

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Spartak Moskva1:2Udinese
Tottenham4:0Dinamo
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!