Nogomet

Skupina C: Srna asistirao, Šahtaru utjeha

Marin Vuković • srijeda, 26.11.2008.
Skupina C: Srna asistirao, Šahtaru utjeha
Foto: EPA

Kako je o plasmanu u osminu finala u ovoj skupini odlučeno još u prošlome kolu, jedina nepoznanica ostao je putnik u Kup Uefe, a to je pobjedom nad Baselom večeras postao ukrajinski Šahtar. Na čelu skupine ostala je Barcelona visokom pobjedom nad Sportingom, a u dvije utakmice ove skupine večeras je postignuto čak 17 pogodaka!

Barci pripala borba za vrh

Barcelona i Sporting već su u prošlome kolu osigurali svoje mjesto među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta, pa je njihov dvoboj u Lisabonu bio tek pitanje međusobnog prestiža. Daleko kvalitetnija Barcelona bez većih je problema riješila utakmicu u svoju korist, pa će u osminu finala otići kao prvoplasirana momčad skupine C.

Barca je mrežu Sportinga načela u 14. minuti prodorom i asistencijom Lea Messija koju u pogodak pretvara Thierry Henry. Nepune tri minute kasnije domaći ponovno vade loptu iz mreže, strijelac je ovaj put Gerard Pique, a početkom drugog poluvremena Messi povisuje na tada već visokih 0:3.

Već otpisani domaćin posve se neočekivano uspio vratiti u utakmicu s dva pogotka u samo dvije minute. Prvo je u 66. minuti Miguel Veloso iz slobodnog udarca smanjio na 3:1, a odmah zatim Liedson vraća Sporting na samo pogodak zaostatka.

Međutim, nade domaćih navijača nisu trajale niti 60 sekundi jer je već u sljedećem napadu Marco Caneira skrenuo loptu u vlastitu mrežu, a u 73. minuti Bojan Krkić iz jedanaesterca povisio na 5:2. Tom je prilikom isključen i vratar Sportinga Rui Patricio, što je ujedno značilo i kraj svake nade za portugalsku momčad.

Šahtaru utješna nagrada

Darijo Srna odigrao je nešto manje od 80 minuta utakmice u Donecku, gdje je Šahtar s visokih 5:0 pregazio Basel i osigurao treće mjesto u skupini koje jamči europsko proljeće, makar to bilo u manje atraktivnom Kupu Uefe. Švicarska momčad pokazala se potpunim autsajderom u ovoj sezoni Lige prvaka, u pet kola prikupili su tek jedan jedini bod i primili čak 15 pogodaka.

Šahtar je prvo poluvrijeme riješio u svoju korist minimalnom prednošću do koje su došli u 32. minuti utakmice. Strijelac za domaćine bio je Rodrigues Jadson udarcem s ruba kaznenog prostora, nakon asistencije Olexiya Gaia, a u drugom poluvremenu uslijedio je konačni potop gostiju iz Švicarske.

Već početkom drugog dijela Willian je udvostručio prednost Šahtara lijepim pogotkom za 2:0, a 15 minuta kasnije Srna je asistirao Jadsonu za njegov drugi pogodak na utakmici. Isti igrač kompletirao je hat-trick u 72. minuti, a tri minute nakon toga Yevhen Seleznyov postavlja konačnih 5:0.

Liga prvaka - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Šahtar5:0Basel
Sporting2:5Barcelona
1Barcelona 618:8+1013
2Sporting 68:8012
3Šahtar 611:7+49
4Basel 62:16-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!