Košarka

Double-double Šundova

Vedran Babić • utorak, 09.12.2008.
Double-double Šundova

3. kolo Eurokupa u skupinama A do D obilježeno je odličnim nastupima hrvatskih košarkaša. Daleko najzapaženiji bio je Bruno Šundov, koji je u pobjedi ASK Rige još jednom odigrao fantastično i ostvario drugi uzastopni double-double u natjecanju. Marko Popović i Krešimir Lončar su dali svoj doprinos u pobjedi Unicsa nad Dynamom iz Moskve, dok je Sandro Nicević bio standardno dobar u slavlju Benettona protiv Le Havrea...

Skupina A

Nakon trećeg odigranog kola na vrhu skupine se s dvije pobjede uz bok Zadru nalazi ASK Riga, koja je na krilima igrača utakmice Bruna Šundova s 84:70 nadigrala grčki Maroussi. Latvijci su u prvom poluvremenu bili bolja momčad, osim u par navrata kada su se našli u minimalnom zaostatku, da bi u trećoj četvrtini polako, ali sigurno počeli odmicati svojim protivnicima. U tom presudnom odvajanju zapaženu je ulogu imao upravo Šundov, koji je utakmicu završio s učinkom od 23 koša i deset skokova za 32 minute igre.

Šundov je veliku pomoć imao i u suigraču Uvisu Helmanisu (19 poena, devet skokova), a kao dokaz sve bolje forme splitskog košarkaša stoji činjenica da je u prošlome kolu Eurokupa također ostvario double-double, ali na štetu Zadrana.

Skupina B

Hrvatski reprezentativci na privremenom radu u Kazanu, Marko Popović i Krešimir Lončar, upisali su prvu pobjedu sa svojim klubom u ovosezonskom Eurokupu, savladavši u ruskom derbiju moskovski Dinamo 80:71. Domaćini su utakmicu riješili praktički već u prvoj četvrtini, koju su zaključili s velikom prednošću od 28:7. Do kraja se Dynamo nikako nije uspio vratiti u susret tako da je morao priznati prvi poraz u skupini.

U sastavu Unicsa čak petorica košarkaša su imala dvoznamenkasti učinak, među kojima je i naš Lončar, koji je sjajno iskoristio 13 minuta provedenih na parketu, postigavši isto toliko koševa. Najkorisniji je ipak bio njegov suigrač Tariq Kirksay s 14 poena, devet skokova i četiri asistencije. Marko Popović u igri je sudjelovao 18 minuta, a za to je vrijeme ubacio osam koševa te prikupio tri skoka i jednu asistenciju. Kod gostiju najefikasniji su bili Javtokas s 24 i Nachbar s 20 koševa.

Drugu pobjedu večeri ostvario je Barons iz Rige protiv Lukoil Academica (88:75). Za treći poraz bugarske momčadi u Eurokupu najveći je "krivac" Demetrius Alexander s 21 košem i devet skokova. Lukoil je imao pet igrača s dvoznamenkastim brojem koševa, no ni to im nije pomoglo. Briljirao je Andrew Adeleke sa 17 poena i 13 skokova, a izdvojimo i učinak Anthonyja Akinsa, bivšeg člana Splita CO. Amerikanac poznat po pozitivnom nalazu na marihuanu otkrivenom tijekom polufinala prvenstva Hrvatske prošle sezone zabio je 14 koševa i upisao sedam asistencija.

Skupina C

Benetton je s uvjerljivih 91:67 kući poslao Le Havre i tako upisao treću pobjedu. Talijani su razliku napravili tek u posljednjoj četvrtini (32:15), a najbolji pojedinac u njihovom sastavu bio je Gary Neal s 15 koševa. Sandro Nicević odigrao je sasvim pristojnu partiju s 11 koševa, osam skokova i dvije asistencije, dok za goste iz Francuske Slaven Rimac nije nastupio.

S obzirom da je Benetton trenutno glavni favorit za poziciju broj jedan u skupini, pobjeda Khimkija na gostovanju kod Bešiktaša mogla bi biti vrlo važna u borbi za drugo mjesto. Rusi su u tijesnoj završnici ipak došli do pobjede 71:69, a za nju je najzaslužniji Amerikanac s ruskim državljanstvom Kelly McCarty (25 poena). Još jedan bivši NBA-ovac Carlos Delfino dodao je 14, dok je za Bešiktaš Mire Chatman ubacio 19.

Skupina D

Derbi skupine odigrao se u Grčkoj, gdje je domaćin Aris sa 79:75 nadvisio Turk Telekom. Arisu je to treća pobjeda iz isto toliko susreta i sigurno je da će s velikim samopouzdanjem ući u nadolazeće europske utakmice. Amerikanci su dominirali u oba sastava, pa je Keydren Clark zabio 21 za Aris, a Roderick Blakney 18 za Turke.

U dvoboju dvaju momčadi koje su u prva dva kola upisale poraze, Panellinios je kod kuće s 85:70 porazio Bnei Hasharon. Za razvoj utakmice ključna je bila treća četvrtina, koju su Grci, nakon početne serije 9-0, završili s nedostižnih 14 koševa prednosti. Pobjednike je predvodio odlični Srbin Ivan Radenović s 22 koša i šest skokova, dok se u sastavu izraelskog kluba najviše istakao Richard Roby s 18.

Eurokup Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

ASK Riga84:70Maroussi
Chorale Roanne66:84Zadar
1Zadar 42+25
2Maroussi 42+25
3ASK Riga 33+18
4Chorale Roanne 15-68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!