Košarka

Ugodan košarkaški vikend

Goran Markuš • ponedjeljak, 16.02.2009.
Ugodan košarkaški vikend
Foto: Ivan Lacković

22. kolo NLB-a je iza nas, a prilično očekivani rasplet situacije za sobom nije povukao značajnije promjene u ukupnom poretku lige. Cibona je još uvijek unutar najboljih četiri, Zadar na samom pragu, Splićani kraljuju u donjem dijelu sredine poretka dok su "Mravi" upisali vrlo vrijednu novu pobjedu u borbi za opstanak u NLB ligi...

Alan Anderson iz utakmice u utakmice iznova dokazuje zašto je njegovo dovođenje u Cibonu bilo pun pogodak. Nakon teškog poraza od Fenerbahčea u Euroligi upravo je Anderson uz Marina Rozića pokrenuo i spasio Cibonu u 22. kolu NLB lige.

Splićani su, očekivano, krenuli vrlo oštro želeći se osvetiti za poraz u prvom međusobnom susretu koji cijela Hrvatska, nažalost, ipak pamti po velikom fizičkom obračunu sad već bivšeg Cibonaša Marshalla i Splićanina Siniše Štembergera koji je sinoć bio limitiran na svega tri poena.

Ipak, nakon što je Rozić probudio svoju momčad dobili smo rezultatski egal, no kvaliteta igre Cibone bila je na daleko višem nivou što je dokazao i Anderson praktički sam završivši posao u posljednjoj četvrtini. Ovakav rasplet događaja samo četiri kola prije kraja još uvijek zadržava Cibonu u krugu momčadi koje će se plasirati za toliko željeni Final Four. Tek je jedna uistinu teška utakmica do kraja (gostovanja: Helios, Bosna; domaći susreti: Krka, Partizan), no i takav raspored treba odigrati.

Poraz nikad nije lagan, no vjerojatno su i najokorijeliji obožavatelji Splita bili svjesni malih šansi protiv Cibone. Odličnim otvaranjem susreta gosti su dokazali da barem nakratko mogu i u gostima parirati euroligašu, no još uvijek nedostaje konstante za nešto više. Ipak, odličan susret Shannona i Gordona te osam poena uz osam skokova povratnika u klub, Ante Grgurevića sigurno su uoči nadolazećeg domaćeg ogleda sa Bosnom podigli atmosferu u klubu.

Zmago Sagadin zasigurno je i više nego zadovoljan učinkom svojih igrača u 22. kolu NLB-a. Budućnost je pala bez otpora i pred novim trenerom kluba prvi je pravi, veliki ispit - gostovanje kod FMP-a. Samo jedna pobjeda dijeli Zadar od Hemofarma i Cibone zbog čega se pravo na pogrešku više nema, a gostovanje Zadrana kod osrednjeg protivnika opravdano budi strah u očima svih njihovih obožavatelja. Iako gledajući kvalitetu ishod ne bi smio biti nepoznat svako gostovanje za Zadrane je i više nego neizvjesno.

Pravi dobitnici 22. kola ipak su "Mravi" koji su nakon Zadra bez problema slavili i na gostovanju kod direktnog protivnika za opstanak u NLB-u, Krke. Velika je utakmica iza Andreja Štimca i Damira Mulaomerovića, dvojca koji je ubacio više od pola poena Zagrebaša (43/84).

Svakako moramo pohvaliti i mladog Luku Žorića koji se pobrinuo za rani bijeg svoje momčadi i tako omogućio još jednu mirnu utakmicu svojoj ekipi. Zagrebaše čeka vrlo teško gostovanje kod Budućnosti, no ukoliko odigraju još jednu utakmicu na razinu posljednje dvije fanovi bi vrlo lako ponovno mogli slaviti.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!