Nogomet

I ovo je derbi

Ante Jukić • subota, 21.02.2009.
I ovo je derbi
Foto: Kristijan Komarica

Iako ni približno medijski popraćen poput onog splitskog, dvoboj Zadra i Cibalije također nosi veliku rezultatsku važnost. Ne uspiju li Zadrani u proljetnoj premijeri pred svojim navijačima svladati goste iz Vinkovaca, ionako teška situacija za momčad sa Stanova postat će još teža...

Dovoljno je samo "baciti oko" na tablicu uoči početka proljetnog dijela prvenstva, i odmah će vam biti jasno koliko su Zadranima potrebni bodovi u dvoboju s nebesko-plavima iz Vinkovaca. Momčad Dalibora Zebića u bitku za ostanak kreće s pet bodova zaostatka za jedanaestoplasiranim Interom, a izvlačenje iz tako neugodne situacije jednostavno ne dozvoljava prosipanje domaćih bodova u susretima s rivalima iz donjeg doma HNL-a.

"Ne treba ni spominjati koliko nam je ova utakmica važna. Budimo realni, nas u nedjelju zanima samo pobjeda i sve ćemo učiniti da do nje i dođemo. Od igrača koji započnu utakmicu, kao i od onih koji će dobiti priliku s klupe, očekujem pravi, ratnički pristup. Ne zanima me ni dojam, ni način, mi jednostavno moramo uzeti ta tri boda", jasno je do znanja dao trener Zadrana što očekuje od nedjeljnog dvoboja na Stanovima.

Cibalia poziva članove

Kako su nam rekli u upravi kluba, u ponedjeljak (23.02.) će započeti upis novih članova HNK Cibalia. Svi zainteresirani trebaju se javiti u klupske prostorije u vremenu od 10 do 14 sati, a cijene članske iskaznice su 50 (punoljetne), odnosno 20 (maloljetne osobe) kn. Upis članova trajat će do 20. ožujka. Treba naglasiti da će članovi kluba imati prednost pri kupnji dionica u procesu preoblikovanja.

Zebić je priznao da rezultati u pripremnim utakmicama nisu bili baš bajni: "Mi smo formu tempirali upravo za prvo kolo proljetnog dijela prvenstva, tako da smo bili primorani 'žrtvovati' neke pripremne utakmice. Što bi nam značile sve pobjede u prijateljskim dvobojima, ako bi protiv Cibalije ostali kratkih rukava".

Neviđena i pretjerana medijska pompa koja se posljednjih dana diže oko poljudskog obračuna Hajduka i Dinama, u kojoj bivši i sadašnji treneri, igrači i kojekakvi "bili" i "modri" stručnjaci doslovno iskaču iz "paštete", iz takta je izbacila i trenera Cibalije, Stanka Mršića.

"Ljudi moji, pa ovo je nevjerojatno. Otvorim novine - Hajduk i Dinamo, upalim televizor - opet Hajduk i Dinamo, kao da ostalih deset klubova uopće ne postoji. Možda bi bilo najbolje da se sve preostale utakmice odgode za neki drugi dan", neočekivano je vinkovački strateg započeo druženje s novinarima netom prije početka proljetnog dijela sezone. Ipak, nakon što je otvorio dušu i rekao stvari koje ga tište, Mršić se okrenuo onome što je za Cibaliju puno važnije od splitskog derbija, a to je nadolazeće gostovanje u Zadru.

"Sigurno je da nismo najsretniji što odmah u prvom kolu igramo s izravnim konkurentom, no iz ove kože ne možemo. Svjesni smo koliko bodovi u nedjelju znače našim domaćinima, Zadranima je sad svaka utakmica praktički kvalifikacijska i sigurno je da će, nošeni publikom, 'letjeti' terenom. Mi moramo biti pametni i strpljivi, nama u ovoj utakmici igra i remi", otkrio je Zadranin na klupi nebesko-plavih koji bi ga rezultat zadovoljio u rodnom gradu. Mršić ističe da ga pogled na ljestvicu nipošto ne zavarava, po njemu Zadar vrijedi više od posljednjeg mjesta na ljestvici:

"Istina je da su kroz jesenski dio prvenstva pokazivali određene slabosti, no isto tako treba biti realan i priznati da su imali dosta peha i nesreće. Momčad koja pobjedi Hajduk, koja tek u završnici ispusti bodove protiv Dinama, sigurno zaslužuje na maksimalan respekt".

Iako je Cibalia među najlošijim gostima HNL-a, trener Vinkovčana optimizam gradi u činjenici da nebesko-plavi tradicionalno dobro igraju u Zadru, a za "baciti" nije ni spoznaja da su gotovo svi igrači zdravi i spremni za bitku. U konkurenciji za nastup nisu jedino Tomislav Čuljak (viroza) i Mario Kiš (ozebline), dok će o (ne)igranju Krešimira Makarina i Josipa Lukačevića stručni stožer odlučiti na licu mjesta. Spomenuti dvojac, naime, nije prošao kompletne pripreme, zbog čega još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini tjelesne pripremljenosti.

Jedan od onih koji je potpuno spreman, i u koga Mršić polaže puno povjerenja, je kapetan Boris Leutar, čije bi iskustvo trebalo biti ključno u neutraliziranju očekivane zadarske agresivnosti.

"Zadrani znaju sve o nama, mi znamo sve o njima, nema tu nikakvih nepoznanica. Atmosfera u svlačionici je dobra, vrijeme je da pokažemo što smo to radili u ovih mjesec i pol dana. Ako se postavimo muški i odigramo onako kako znamo, ne vidim zašto se iz Zadra ne bismo vratili neporaženi", zaključio je popularni Leta.

T-com HNL 19. kolo: Zadar - Cibalia 15.30

Zadar: Vuković - Batkoski, Beqiri, Parmaković - Maruna, Jozinović, Ljubičić, Župan, Surać - Šaranović, Terkeš

Cibalia: Burcsa - Radotić, Mešić, Leutar, Medvid - Mazalović, Andričević, Milardović, Pavličić - Baraban, Malčić

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Osijek2:2Rijeka
Slaven Belupo3:1Šibenik
Zagreb0:1Inter-Zaprešić
Varaždin2:1Sesvete
Zadar2:1Cibalia
Hajduk2:0Dinamo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!