Košarka

Dwyane Wade dominira NBA ligom

Mario Majdić Natrlin • utorak, 10.03.2009.
Dwyane Wade dominira NBA ligom
Foto: EPA

I dok cijela sportska javnost živi i umire u debati - tko je najbolji igrač na svijetu, LeBron James ili Kobe Bryant, sinoćnji spektakularni nastup Dwyanea Wadea protiv Bullsa, još nas je jednom upozorio da postoji igrač koji trenutno dominira NBA ligom, a nikako da ga se uvrsti u istu rečenicu s ova dva velikana...

Dwyane Wade je vodeći strijelac lige, ali i puno više od toga.

Osim što zabija 29.4 poena po utakmici, D-Wade predvodi grupu veoma mladih igrača koji čine momčad Miami Heata. Momčad s Floride je prošle sezone proživljavala kataklizmu, ali sa zdravim Wadeom i novim trenerom, Erikom Spoelstrom (38 godina), Miami je trenutno peta momčad Istoka s omjerom 34-29, ali i puno uvjerljivijim nastupima od Atlanta Hawksa, koji s omjerom 36-28 drže četvrto mjesto i prednost domaćeg terena.

Wade tako proživljava fantastičnu sezonu, nakon ljeta u kojem je bio vjerojatno i najvažniji igrač Redeem Teama, koji su na dalekom istoku stigli do olimpijskog zlata. Zdrav je i igra u životnoj formi. Proglašen je najboljim igračem Istočne Konferencije u mjesecu veljači, u kojoj je zabijao 30.7 koševa po utakmici, asistirao 8.7 puta i krao po dvije lopte.

Wade je zablistao u nekoliko različitih navrata. 22. veljače je zabio 50 poena u porazu od Orlanda, noć poslije je imao 16 asistencija u pobjedi protiv Pistonsa. Igrači Knicksa su mu razbili usnicu, a on im je uzvratio s 24 poena u zadnjoj četvrtini (46 ukupno), kojima je preokrenuo utakmicu.

"Ovo je moja kuća!", uzviknuo je nekoliko puta te iste večeri pred prepunom American Airlines arenom

Wade je briljirao i protiv Cleveland Cavaliersa, početkom ovog mjeseca. U utakmici dva ponajbolja igrača na svijetu, Wade je zabio 41 poen, imao devet asistencija i sedam skokova. LeBron James je imao bolju pomoć suigrača u dvoboju u kojem je zabio 42 poena, pa su Cavsi otišli s pobjedom.

Sinoć, protiv Chicago Bullsa, Wade je u utakmici koja je sa sobom donijela dva produžetka, zabio 48 poena, imao 12 asistencija i četiri ukradene lopte. Wade je izjednačio utakmicu na 104:104, 11.5 sekundi prije kraja regularnog dijela i time svojoj momčadi izborio produžetak. Uslijedio je niz fantastičnih asistencija kojima je razigrao svoje suigrače, a zatim je podigao Miami na noge zaista spektakularnom akcijom.

Pri rezultatu 127:127 u drugom produžetku, Bullsi su krenuli u, što se činilo, da će biti zadnji napad produžetka. Ipak, Wade fantastično krade loptu i s istekom vremena pogađa tricu kojom donosi pobjedu Heatu

"Znao sam da će ići na Salmonsa, pročitao sam ga i kada sam ukrao loptu kroz glavu mi je prolazilo kako je trener rekao da imamo time out i baš sam ga mislio pozvati, ali sam rekao - ma neee....imao sam dobar pregled i, kao što sam rekao, Bog je dobar.!", izjavio je Wade za Sun Sports, neposredno poslije utakmice.

"Gospodin Dwyane Tyrone Wade Jr; ako on nije legitiman kandidat za MVP-a, stvarno ne znam što bi još trebao napraviti. Trenutno smo konkurenti za doigravanje, a svake večeri on radi ovakve nevjerojatne poteze", pohvalio ga je trener Spoelstra, kojemu ovo nije prvi put da lobira za svoju zvijezdu.

Naime, kao i svake godine, kako se regularna sezona primiče kraju, tako se i zahuktavaju priče o tome tko će biti proglašen najvrjednijim igračem sezone. I dok se donedavno govorilo jedino i isključivo o Kobeu Bryantu i LeBronu Jamesu, Wade ih je obojicu zasjenio svojim nastupima u drugom dijelu tekuće sezone.

Miami je zbog Wadeovih nastupa dobio veću dozu pažnje u medijima pa su na vidjelo izišle i činjenice da Wade oko sebe ima zaista mladu i neiskusnu momčad koja u potpunosti ovisi o njegovim sposobnostima i mogućnostima. Problematika oko Wadea je dovela i do prepirki oko same definicije "najvrjednijeg". Evo što nam je ponudio i sam Wade:

"To je igrač koji je najvrjedniji za svoju momčad. Tako je jednostavno. Morate maknuti igrača iz momčadi i reći: Da on nije u ovoj momčadi, kakva bi ona bila?"

I da, ukoliko se pitate, na pitanje novinara Sun Sportsa, da li je ovo još uvijek njegova kuća, Wade se nije puno predomišljao:

"O da! Ovo je još uvijek moja kuća.", odgovorio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!