Nogomet

Učitelj protiv učenika

Tomislav Globan, Ante Jukić • nedjelja, 22.03.2009.
Učitelj protiv učenika
Foto: Davor Sajko

Nedjeljni susret između Slavena Belupa i Cibalije u Koprivnici neće biti zanimljiv samo zbog bodova koji nasušno trebaju objema momčadima, već i zbog međusobnog sučeljavanja trenera; Stanka Mršića te čovjeka kojeg smatra svojim trenerskim mentorom - Mile Petkovića.

Iako se ni u devetom uzastopnom pokušaju nisu uspjeli vratiti s gostovanja s punim plijenom, nogometaši Slavena Belupa ipak mogu biti zadovoljni osvojenim bodom kod sesvetske Croatije. Povećali su prednost nad četvrtoplasiranim Šibenikom te sada ulaze u niz utakmica protiv klubova iz donjeg dijela ljestvice protiv kojih Farmaceuti imaju sjajnu priliku znatno "podebljati" svoj bodovni konto.

Prva u nizu takvih utakmica je i ona nedjeljna kada u Koprivnicu stiže Cibalia. Vinkovčani su osokoljeni osvojenim bodom u uzbudljivoj završnici protiv Hajduka te u Podravinu stižu neopterećeni rezultatom i spremni za novo iznenađenje. Prošla utakmica između ova dva kluba izazvala je puno gorčine u redovima Cibalije te bi i to moglo predstavljati dodatan motiv gostima. Naime, utakmica je odlučena sumnjivim jedanaestercem u prvoj minuti sudačke nadoknade kojeg je Bojan Vručina pretvorio u minimalnu pobjedu Slavena od 1:0.

Trener Farmaceuta Mile Petković najavio je i nekoliko promjena u sastavu. U momčad se umjesto Lapića vraća Kaja Rogulj koji je odradio kaznu zbog crvenog kartona u Maksimiru, a Nikola Šafarić će svoje mjesto u veznom redu prepustiti Mariju Gregurini.

"Uvažavajući Lapića, Rogulj i Kokalović su kroz dulje razdoblje pokazali da su bolji. Što se tiče situacije u vezi, Posavec i Šafarić su dvojica sličnih tempo-igrača. Nisam bio zadovoljan igrom prema naprijed, stoga sam odlučio uvesti veznog igrača koji je brži i agilniji prema naprijed. Šafarić i Bilen bit će alternativa za Posavca" - izjavio je za portal koprivnica.net trener Koprivničana.

Dva remija protiv Hajduka donijela su dobro raspoloženje u redove Cibalije, no vremena i prostora za opuštanje nema. Vinkovački prvoligaš, istina, u borbu za ostanak ulazi s puno boljim akcijama nego je to proteklih sezona znao biti slučaj, ali sedam bodova prednosti ispred posljednjeplasiranog Zadra, odnosno šest ispred 11. Sesveta, pozivaju na oprez. Pogotovo ako u obzir uzmemo "čupavi" raspored koji nebesko-plave očekuje u trećem dijelu prvenstva.

"Ispada da bi nam bilo bolje da smo drugi dio završili na zadnjem, umjesto na trenutnom devetom mjestu. Odmah na startu igramo s tri najbolje momčadi - Slavenom, Dinamom i Hajdukom - a uz to nas u nastavku očekuju gostovanja u Zadru i Zaprešiću, kod izravnih konkurenata u borbi za ostanak", požalio se na početku druženja s novinarima Stanko Mršić, prije nego se u potpunosti okrenuo gostovanju u Koprivnici:

"Što reći o Slaven Belupu, a da već ne znamo? Radi se o kvalitetnoj, dobro posloženoj i vođenoj momčadi, koja je postala konstanta hrvatskog nogometa. Njihova najveća snaga leži u kolektivu, no imaju i nekoliko odličnih pojedinaca na koje ćemo morati obratiti pozornost. Prije svih, naravno, tu je Vručina, u posljednje vrijeme "digao" se i Jurić, pa Šafarić, Kresinger... Bit će teško, nema sumnje."

Dobar dio zasluga za uspjehe koprivničke momčadi strateg nebesko-plavih pripisuje svom kolegi na drugoj strani, Mili Petkoviću, kojega je apostrofirao kao svojevrsnog trenerskog mentora: "Mile je moj veliki prijatelj, na njegovo nagovaranje sam zapravo i "uplovio" u trenerske vode. Radili smo zajedno ovdje u Vinkovcima, poznajemo se u dušu, i s te strane u nedjelju neće biti nikakvih iznenađenja."

Iznenađenje bi, pak, ljubiteljima HNL-a mogao predstavljati sastav s kojim će Vinkovčani probati ostati neporaženi u Koprivnici. Kako zbog kartona u konkurenciji za nastup nisu Malčić, Pavličić, Baraban i Mazalović, a ozljede muče Leutara, Radotića i Mešića, priliku će ponovno dobiti nekolicina igrača koji dosad nisu imali značajniju minutažu. Naravno da bi Mršić bio puno sretniji da može računati na sve raspoložive snage, no trener Cibalije i u ovakvoj situaciji nudi optimizam:

"Bez obzira na sve probleme, siguran sam da u Koprivnici možemo uzeti barem bod. Očekujem da igrači koji dobiju priliku pruže svoj maksimum. Ovo im je, uostalom, prava prilika za dokazivanje."

1. HNL, 23. kolo, 15:30h

Slaven Belupo: Rodić - Purić, Kokalović, Rogulj, Maras - Poldrugač - Gregurina, Posavec, Jajalo - Jurić, Vručina.

Cibalia: Burcsa - Duvnjak, Medvid, Milardović, Matić - Babić, Husić, Kiš, Lukačević - Makarin, Kujundžija.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Dinamo0:0Osijek
Slaven Belupo1:1Cibalia
Šibenik4:0Inter-Zaprešić
Rijeka3:2Sesvete
Varaždin0:0Zadar
Hajduk2:0Zagreb
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!