Košarka

Monta Ellis se vratio još bolji

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 02.04.2009.
Monta Ellis se vratio još bolji
Foto: EPA

Sinoćnjom predstavom protiv Sacramento Kingsa, Monta Ellis je ponovno na sebe okrenuo pažnju i s 42 koša postavio nove granice samome sebi, te pokazao svima da se odlično oporavlja od ozljede, te da njegova karijera ide u najboljem smjeru...

Monta Ellis možda nije najzvučnije ime u NBA-u, ali ovaj 23-godišnji razigravač Golden State Warriorsa, pokazuje ogroman potencijal, kojeg je sinoć materijalizirao s 42 koša u pobjedi nad susjedima iz Sacramenta 143:141, nakon produžetka. Najbolju večer svoje karijere, Ellis je ukrasio i s devet skokova i sedam asistencija, te dvije ukradene lopte.

Uspjeh sam po sebi je poprilično impresivan, a kada ga pogledamo u kontekstu cijele sezone, sinoćnji nastup dobiva još veće značenje. Nastavak je to, naime, uzlazne putanje mladog playa, nakon što je prošlu polovicu sezone proveo u rehabilitaciji, sumnjama i s mnogo neodgovorenih pitanja.

Ellis je ovo ljeto s Warriorsima sklopio ugovor na šest godina, vrijedan 66 milijuna dolara. Bila je to gesta momčadi iz Oaklanda, kojom su pokazali povjerenje u ovog mladog igrača, ali i zahvalnost za fantastičnu sezonu koju je odigrao u dresu Golden State-a. U sezonu 07-08, u prosjeku je ubacivao 20.2 poena po utakmici, a vrhunac je stigao u veljači prošle godine kada je postao tek deveti bek u povijesti NBA-a, koji je tokom jednog mjeseca imao prosjek šuta iznad 60% (u njegovom slučaju 60.2). Uslijedio je niz hvalospjeva prema Ellisu i s pravom se očekivalo kako će ova sezona pokazati svijetu svu raskoš njegovog talenta.

Ellis u akciji

Ipak, krajem kolovoza prošle godine, Ellis ozljeđuje gležanj u nesreći obavijenoj velom tajne. Dan poslije odlazi na operaciju zbog koje propušta cijeli prvi dio tekuće sezone. Nakon niza spekulacija, uprava Warriorsa saznaje da se Ellis ozlijedio vozeći moped. Takva bizarnost ih je naljutila, a s obzirom da je Ellis povrijedio odredbu iz ugovora koja mu ne dopušta bavljenje opasnim aktivnostima, Warriorsi su ga kaznili s 3 milijuna dolara i zadržali pravo da ponište ugovor u slučaju neoporavka.

Ipak, Ellis im nije dao povoda da poduzmu takav korak. Iako povratak krajem siječnja nije odmah pokazao uspješne rezultate i bilo je očito da se Ellis nije vratio u formu, njegovi nastupi u zadnje vrijeme su više nego zadovoljavajući. Ipak, prije povratka starim navikama, uslijedila je kratka epizoda u kojoj je Ellis propustio sedam utakmica na prijelazu s veljače na ožujak zbog problema privatne prirode. Nakon toga je uslijedilo devet utakmica u kojima je Ellis u prosjeku ubacio 23.5 poena po utakmici, uz postotak šuta od 52.6.

Vrhunac je uslijedio upravo sinoć, kada je Ellis ubacio 42 poena Sacramento Kingsima. Bila je to večer u kojoj je i Kevin Martin, za svoje Kingse, ubacio 50 poena (23 s linije slobodnih bacanja), čime je također postavio osobni rekord. Ellis je utakmicu igrao s problemima na ahilovoj peti, ali je odlučio ostati na parketu, što se pokazalo ključnim za Warriorse. Nakon utakmice nije bio od velikih riječi:

"Igrali smo odličnu košarku i zato smo pobijedili. Nije to bilo zbog toga što sam ja napravio, nego zbog onoga što smo napravili kao momčad", zaključio je Ellis koji igra svoju četvrtu sezonu u NBA-u.

Golden State s omjerom 26-49, nema mnogo razloga za osmjeh, ali ono čemu se sigurno mogu radovati jest napretku ovog mladog igrača koji zaista mnogo obećava.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!