Rukomet

Krvava koljena i hladne glave

Ivor Krapac • petak, 03.04.2009.
Krvava koljena i hladne glave
Foto: Davor Sajko

Rukometaši Croatia osiguranja spremni su za drugi čin najjačeg izazova u sezoni. Nakon što su u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka osjetili snagu Kiela i u prepunoj Ledenoj ugrabili remi, Zagrebaši će u subotu imati priliku još jednom pokazati da su ove sezone posebno opasni u gostima. Ukoliko u tome uspiju, baš sve je moguće, bez obzira koliko Kiel bio jak...

Prošlotjedni susret u Zagrebu, okončan s 28:28, donio je Senjaninu Maglajliji, Mirku Bašiću i njihovim igračima relativno zadovoljstvo - bilo je i dobrog i lošeg, no najvažnija stvar je da su osjetili da se s Kielom može igrati. Njemački prvaci su već godinama u europskom vrhu, Zagrebaši su većim dijelom susreta u Ledenoj potvrdili da se i oni tamo vraćaju, a ako budu podjednako čvrsti i na sjeveru Njemačke, moglo bi biti podjednako zanimljivo kao i protekle nedjelje.

Od obrane sve počinje, pogotovo protiv Kiela koji preferira trku i brzu igru i na čije se jake strane može odgovoriti jedino podjednakom brzinom i čvrstinom pred svojim vratima. Ako treba, i "u meso", uz prekršaj, pa i pod cijenu isključenja. Zagrebaši su nešto takvo, obranu krvavih koljena, prikazali u Ledenoj, Senjanin Maglajlija bio je nekako najzadovoljniji s tih 3-2-1, a u gostima bi sve moralo biti još bolje - za očekivati je da će domaći pred svojih 10.250 navijača "letjeti" terenom brže nego su radili u Zagrebu.

Svesti Kiel na što manji broj golova je prvi preduvjet, a biti racionalan u napadu na postavljenu obranu i povući i zabiti kontre kad se ukaže prilika drugi, ne puno manje bitan. U Ledenoj je taj dio priče izgledao nešto slabije od obrane, nije bilo strpljenja, razbranilo se Thierryja Omeyera, nedostajao je pravi Kiro Lazarov, redom stvari koje bi trebalo popraviti u subotnjem uzvratu. Maglajlija i Bašić to dobro znaju, znaju i igrači, preostaje tek što više od zacrtanog provesti na terenu.

Normalno, nešto će se pitati i domaće, ali Zagrebaši su dovoljno jaki da se mogu koncentrirati na sebe, misliti jedino o svojoj igri i ukoliko ne bude slabih točaka, iznenaditi suparnika iz europskog vrha. Produžiti prikazano iz prvih 30 minuta prve utakmice, kad su vodili s 13:12, izgleda kao dobar recept za Maglajlijinu momčad, u tom razdoblju nisu imali većih padova kakvi su stigli u nastavku susreta.

Zagrebaši su u Njemačku doputovali bez problema u sastavu, dok domaći ne mogu reći da su podjednako bezbrižni s obzirom na bolno koljeno Nikole Karabatića. Trener Alfred Gislason sredinom tjedna u ligaškom susretu s Göppingenom nije koristio francuskog reprezentativca uz objašnjenje da ga se štedi za ovu utakmicu, očito će Karabatić stisnuti zube i pokušati igrati, no kako će sve to izgledati, tek ćemo vidjeti.

Zaustaviti Karabatića bit će samo jedan dio zadatka rukometaša CO-a, prošlog tjedna vidjeli smo koliko su opasni i Jicha, Ahlm, Kavtičnik... Kiel je na krilima brojnih aduta u ovosezonskom izdanju Lige prvaka proslavio sve pobjede u svojoj Sparkassen-Areni, a nitko im na kraju utakmice nije bio bliže od sedam pogodaka zaostatka, što govori puno.

No, i Zagrebaši se statistički mogu osloniti na povoljnu ovosezonsku tradiciju, niz bez poraza u gostima, uz četiri pobjede i 27:27 protiv RN Löwena u Karlsruheu u prvom krugu, u susretu u kojem su propustili pobjedu isključivo vlastitim pogreškama.

Nečiji uspješni niz bit će prekinut, a ukoliko Maglajlijina momčad uzme pobjedu ili remi s više od 28 postignutih golova, pjesma i slavlje vjerojatno neće prestati cijelim putem od Njemačke do Zagreba.

Ne može im se poželjeti ništa ljepše od toga.

Liga prvaka, četvrtfinale, druga utakmica: Kiel - Croatia osiguranje (subota, 4.4., 17 h)

Završnica

četvrtfinale

Flensburg25:28HSV Hamburg
Čehovski Medvedi33:31Rhein-Neckar Löwen
RK Zagreb28:28Kiel
Atletico de Madrid29:24Telekom Veszprem
HSV Hamburg29:31Flensburg
Kiel31:27RK Zagreb
Telekom Veszprem32:29Atletico de Madrid
Rhein-Neckar Löwen36:28Čehovski Medvedi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!