Završnica, četvrtfinale, 29.03.2009.
RK Zagreb
RK Zagreb 28:28(13:12) Kiel
Kiel

Valčić i Škof za remi

Ivana Strahija • nedjelja, 29.03.2009.
Valčić i Škof za remi
Foto: Davor Sajko

Odličnu utakmicu u Ledenoj dvorani, koja je bila i premala za sve one koji su željeli pogledati Zagreb protiv Kiela, zaključili su Tonči Valčić i Gorazd Škof koji su u posljednjim sekundama postigli i sačuvali bod.

U susretu titana, jer Zagreb možemo svrstati u titane, s obzirom da u tom klubu danas igra glavnina hrvatske reprezentacije, koja pak je već godinama u vrhu svjetskog i europskog rukometa, odlučivale su nijanse.

Nijanse poput koraka u desno ili ulijevo, obrane vratara i tko će brže do protivničkog gola. Premda smo od Zagrepčana čekali i najavljivali duge napade kojima će izmoriti apsolutnu vratarsku legendu Francuza Omeyera, ili možda baš upravo zato, nisu Hrvati uvijek kombinirali i dodavali. Čak dapače Vukić, pa i Vori, u nekoliko navrata upravo brzom kontrom postižu pogotke. Upravo je ta raznovrsnost igre, uz virtuozne pogotke Horvata s krila,pokazala veliku razliku igre prije i nakon Červara. K tome, znajući za napade brzine svjetlosti po kojima je Kiel poznat, Zagrebaši nisu insistirali na promjenama napad - obrana.

Sam početak susreta obilježila je tvrda igra, u kojoj već u 1. minuti Lazarov ima sedmerac, no Omeyer se ne da prevariti. Brani međutim i Škof, pa opet Omeyer, pa je isključen Špoljarić, a prvi smo gol vidjeli tek u 4. minuti, postigao ga je Horvat. Tada Nijemci uz Ahlma i Jichu odlaze u prednost od +2, a Ledena ne prestaje hučati i tražiti od Zagrepčana da okrenu taj rezultat.

Upravo su to i učinili. I to kako! Šest golova za redom, od Kiela ništa, i u 13. smo minuti na 7:3. Vukić i Horvat, uz uvijek prisutnog Vorija, iskorištavali su svaku pa i najmanju priliku da zavuku loptu u gol. Gostima nije pomogao ni time-out, no tada se opet otvara Ahlmu, a Kiel dolazi na podnošljivijih –2. Nakon toga je konačno i Duvnjak pogodio s vanjske pozicije, a u infarktnu završnicu prvog dijela ulazimo s igračem više nakon isključenja razigranog Ahlma.

Međutim, Omeyer je bio i predobar na svojim vratima, skinuo je i sedmerac Džombe nakon prekršaja nad Vorijem, pa sa svega +1 odlazi Zagreb na odmor.

Božidar Jović, sportski direktor Zagreba, zadovoljan je bio prvim poluvremenom Zagreba, kazao je za HRT: "Dobro igramo, osim par pojedinosti. Trebamo malo duže u napadu, još dva dodavanja, tri i onda pucati.", rekao je Jović, priznajući da nije baš sve bilo bajno: "Imamo nekoliko grešaka previše u napadu na što su nam oni prodali polukontre. Imamo utakmicu u našim rukama, ako se ovako nastavi dobit ćemo tri do četiri razlike."

Na kraju Jović je spomenuo i probleme s pasivnim napadima protivnika, a i atmosferu u publici: "Problem je kod pasivnog napada da izdržimo još tih deset sekundi i sve će biti u redu. A, atmosfera je odlična."

U drugom dijelu susreta ipak Nijemci prvo izjednačuju pogotkom Ahlma, a zatim nakon nesmotrenog prekršaja Balića nad Karabatićem i posljedičnog isključenja, Kavtičnik sa sedam metara matira Škofa.

Nastavlja se s isključenjima, drugo je dobio Ahlm, a zatim i Džomba, koji tek da je "primirisao" na parket. Iznimno teško Zagrepčani dolaze do pogotka, jer je obrana Nijemaca iznimno čvrsta, a kao osigurač tu je uvijek Omeyer. Ne pomaže ni apstinencijska kriza Lazarova, koji je tek iz sedmerca u 40. minuti postigao svoj drugi gol, dok s druge strane Kiel širi svoju listu strijelaca, na koju se upisuju i Lundström te Anderson, pa Kiel ima +3 u 38. minuti (15:18)

Diže se Zagreb ipak, i dolazi na gol zaostatka uz majstorstva Duvnjaka, Valčića i "istučenog" Vorija. Uz puno muke i na izjednačenje, opet iz sedmerca pogađa makedonska zvijezda Lazarov (21:21). Mogao je potom, nakon (pre)dugog napada Nijemaca Hrvate u vodstvo odvesti Džomba, no kontru ne realizira.

Nada je umalo splasnula nakon što je Jicha odigrao simultanku i odveo Kiel na +3 (21:24), ali Ledena jednostavno nije dopustila Zagrepčanima da pokleknu duhom. Valčić, Vori i onda Horvat opet rade izjednačenje na 24:24.

Nastavlja se tako sve do posljednje sekunde, u kojoj je u bijelom dresu oduševio Valčić pogodivši za 28:28, dok je s druge strane odmah obranio Škof. Bod protiv Kiela znači da se u uzvrat odlazi u potpunosti otvoreno, i sve, baš sve je moguće.

Završnica

četvrtfinale

Flensburg25:28HSV Hamburg
Čehovski Medvedi33:31Rhein-Neckar Löwen
RK Zagreb28:28Kiel
Atletico de Madrid29:24Telekom Veszprem
HSV Hamburg29:31Flensburg
Kiel31:27RK Zagreb
Telekom Veszprem32:29Atletico de Madrid
Rhein-Neckar Löwen36:28Čehovski Medvedi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!