Završnica, četvrtfinale, 04.04.2009.
Kiel
Kiel 31:27 RK Zagreb
RK Zagreb

Omeyer i Kiel rekli STOP

Tomislav Pacak • subota, 04.04.2009.
Omeyer i Kiel rekli STOP
Foto: EPA

Usprkos hrabrom i kvalitetnom otporu u drugom dijelu, rukometaši Zagreba morali su stisnuti ruku Kielu koji je prošao u polufinale Lige prvaka pobijedivši u uzvratu s 31:27. Zagrebaše je glave koštalo loše prvo poluvrijeme koje su izgubili sa 17:11, a usprkos Zagrebovim pokušajima povratka u nastavku, Kiel je pokazao da je ovoga trenutka bolji i kvalitetniji...

Zagreb nije uspio. Nakon remija u Zagrebu koji je pokazao da se s Kielom može igrati, i nakon kojeg se činilo da Zagreb ima i više rezerve nego njemačka momčad, u redovima hrvatskog prvaka nije nedostajalo optimizam. Nažalost, relativno mekan pristup u prvom dijelu te iznimno neraspoloženi vratari, brzo su Zagreb odveli u rupu iz koje se bilo nemoguće izvući. Zagrebaši su u drugom dijelu stisnuli u obrani, pokušali zaprijetiti, ali s ukupno tri obrane vratara naspram raspoloženog Omeyera nije se moglo više od časnog poraza. Zagreb tako ni devetu godinu zaredom neće vidjeti polufinale, no iskorak je ove godine vidljiv; protivnik u četvrtfinalu, međutim, pretežak.

Sve što su zagrebaši prižljekivali, najavljivali i vježbali palo je u vodu već u prvom dijelu. Zagreb je na odmor otišao s minusom od šest golova (17:11), nije štimala ni obrana, a još manje napad koji se opet sudario s Thierryjem Omeyerom.

Nadali su se u Zagrebu da će se Škofu, Valčiću i Voriju priključiti još netko u odnosu na prvu utakmicu, ali ne samo da se nitko nije priključio, već ni oni nisu bili na istoj razini. Prvenstveno to vrijedi za Gorazda Škofa koji se nije mogao sastati s loptom, a kako je Omeyer opet briljirao, Zagreb tu razliku nije imao kako nadoknaditi.

Nije krenulo tako loše (vodstvo Zagreba od 3:2), ali uskoro je hrvatski prvak upao u mlin domaćina koji su na krilima sjajne publike igrali svoju klasičnu igru - kontre, polukontre, brzi centar, agresivno u obrani i što brže u napadu. Zagreb na to nije imao pravi odgovor, štoviše, i sam se nudio s nekoliko nepotrebnih tehničkih pogrešaka u napadu, te premlakim pristupom u obrani koji je Škofa ostavio na streljani.

Nakon što u Zagrebu nije postigao ni pogodak, Klein je sve nadoknadio već u prvih 30 minuta postigavši šest pogodaka, uglavnom iz kontri. Cijela desna strana obrane Zagreba nije štimala, ako nije zabijao Klein, onda je paučinu skidao Jicha, ili su pronalazili Alhma na crti. Njih trojica su praktički sami uništili Zagreb, pa im nije ni trebao veći učinak Karabatića koji je ušao tek u 17. minuti.

Kiel je, inače, prednost gradio korak po korak, igralo se u ritmu "dva gola Kiel, jedan Zagreb". Kako Škofa uopće nije išlo, nakratko je nadu donio Somić s dvije sjajne obrane, ali Zagreb to nije iskoristio, za razliku od THW-a koji je nakon Martinijevog obranjenog sedmerca Lazarovu pobjegao na +5.

Domagoj Duvnjak jedini je imao nekakvo rješenje za Omeyera (tri gola), ali opet nije išlo Lazarova, nije bilo pogodaka s krila, nije bilo ni onako raspoloženih Valčića i Vorija. S obzirom na sve navedeno, 17:11 nije ni bilo tako strašno na prvom dijelu, no rezultat nije bio problem - problem je bila igra Zagreba, ali i igra Kiela.

Zagreb je u svlačionici pronašao - srce. Ono srce koje ga može učiniti opasnim protivnikom i ovom "strašnom" Kielu, no usprkos nekoliko dobrih pokušaja da dovede utakmicu u egal, Zagreb nije mogao učiniti posljednji korak. Nedostajalo je koncentracije, a još više koja obrana vratara više. S manje od 10 obrana u ovakvoj je utakmici teško dobiti, a Zagrebovi vratari skupili su puno manje od toga.

Valčić je pronašao onu zagrebačku formu, opet je počeo bušiti Omeyera, ponajviše zahvaljujući njemu Zagreb je stigao na 21:18. Ukazao se, konačno i nažalost, Karabatić za +4, a kada Zagreb nije iskoristio napad za smanjenje na 22:20, Jicha i Kavtičnik vraćaju domaćine u mirnije vode.

Zagreb je pokušao još jednom, ovoga puta s dva pogotka Lazarova, no umjesto da smanji zaostatak na samo dva gola, Vukić propušta čistru kontru (brani Omeyer), u rekontri zabija Andersson i tu je priči bio kraj.

Karabatić i Kavtičnik su u završnici još potvrđivali ugodnu prednost THW-a, a dvoranu je razveseljavao Omeyer brojnim obranama, često i čistih situacija za pogodak.

Zagreb može žaliti što nije pokazao više u prvom dijelu, jer sve ostalo je u ova dva ogleda bilo izjednačeno. Međutim, protiv ponajbolje svjetske momčadi tri poluvremena nisu dovoljna, a Zagrebu ostaje razmišljati kako iduće sezone napraviti i i taj iskorak. Nedostaje malo, ali upravo to malo nedostajalo je danas protiv Kiela koji nastavlja svoj pohod na naslov prvaka Europe...

Završnica

četvrtfinale

Flensburg25:28HSV Hamburg
Čehovski Medvedi33:31Rhein-Neckar Löwen
RK Zagreb28:28Kiel
Atletico de Madrid29:24Telekom Veszprem
HSV Hamburg29:31Flensburg
Kiel31:27RK Zagreb
Telekom Veszprem32:29Atletico de Madrid
Rhein-Neckar Löwen36:28Čehovski Medvedi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!