Košarka

Zadar traži iskupljenje

Vedran Babić • utorak, 07.04.2009.
Zadar traži iskupljenje
Foto: Bruno Karadža

5. kolo košarkaške Lige za prvaka jučer je otvorio Dubrovnik visokom pobjedom nad Svjetlosti, a današnji središnji događaj je najveći košarkaši derbi u Hrvata, onaj između Zadra i Cibone...

Izvedbu na Final Eightu Eurokupa u Torinu Zadar je već zaboravio i posvetio je svoju punu pažnju domaćem prvenstvu. Zadrani su dosad odigrali samo dvije utakmice (1-1), a večeras im u Krešin dom stiže neporažena Cibona, koja uz to igra vrlo uvjerljivo i u velikom naletu.

Zadranima će glavni problem predstavljati loša forma, ali i izostanak Roka Stipčevića. Glavni razigravač i pokretač momčadi ozljedu je zaradio upravo u četvrtfinalu Eurokupa protiv Bilbaa, a trener Zmago Sagadin otkrio je tko će njegove igrače "hraniti" loptama kao što to inače, i to vrlo dobro, radi Stipčević, najbolji asistent NLB lige.

"Imamo još dva playa - Prostrana koji je zdrav i Cara, a u prijenosu nam može pomoći i Perić, što radimo već duže vrijeme. Mislim da bismo tim načinom igre trebali koliko - toliko kompenzirati neigranje Stipčevića. Farmer je imao manjih zdravstvenih problema sa stomakom, no osim Roka, očekujem da svi ostali budu na raspolaganju", rekao je u najavi utakmice Sagadin, a prenosi zadarsport.com.

Sagadin ističe širinu zagrebačke momčadi te Nikolu Prkačina kao jednog od ključnih igrača. "Cibona na svim pozicijama ima po dva vrlo iskusna igrača, pokriveni su tako da nekih slabosti i rupa zapravo i nema. Znamo da Cibona u velikoj mjeri svoju igru bazira na preciznosti izvana, a dolaskom Prkačina i igra po dubini je vrlo jaka. On ima odličan pregled i zato je tzv. in - out igra izuzetno kvalitetna u Ciboni."

U međusobnom omjeru ove sezone bolji je Zadar (2-1), koji je slavio u oba dvoboja regionalnog natjecanja, a Cibona je pak uzvratila trijumfom u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića. Premda interes zadarske publike za današnji derbi i nije na razini prijašnjih, derbi je ipak derbi, pa vjerujemo kako će oni pravi navijači ipak pohoditi Višnjik.

Osim u velikom derbiju, zanimljivo će biti i u Trnskome, gdje neporaženi Zagreb Crobenz dočekuje Split CO. Momčad Denisa Bajramovića najugodnije je iznenađenje dosadašnjeg dijela Lige za prvaka sa sve četiri pobjede i za nastavak sjajnog niza morat će poraziti desetkovane Splićane.

Naime, Žuti će na parket izaći bez važnih karika Andrije Stipanovića i Siniše Štembergera, koji imaju problema s kukom, odnosno koljenom. Unatoč tome, trener Teo Čizmić niti ne pomišlja na predaju. "Zagreb trenutno igra najbolju košarku u nas i neće nam biti lako doći do bodova. Pokušat ćemo pronaći neko taktičko rješenje, kao i pobjedničku kemiju u momčadi", rekao je splitski strateg za Glas Dalmacije.

S druge strane, Bajramović je pun optimizma i uopće ne sumnja u petu pobjedu svoje momčadi. "Sve smo posložili, napravili i odradili da pobijedimo. Momci rade vrhunski i kad danas pobijedimo bit ćemo u vrlo povoljnoj situaciji u odnosu na naše direktne suparnike vezano za naš primarni cilj, a to je treće mjesto i izravan plasman u NLB ligu. Dvije loše utakmice koje smo protiv Splita odigrali tijekom ove sezone više se ne mogu ponoviti, nema teorije."

U sastavu Mrava izostajati će jedino Toni Dijan, koji je na treningu izvukao deblji kraj u sudaru s veteranom Vladimirom Krstićem.

Također u Zagrebu, točnije u Sutinskim vrelima, razočaravajuća Cedevita dočekuje Šibenik. Od potencijalnog kandidata za jedno od četiri mjesta koje vode u playoff, momčad Cedevite je u potpunosti podbacila i postala fenjeraš lige, upisavši sva četiri poraza.

U posljednjem kolu pod novim trenerom Srećkom Medvedecom Cedevita je u Draženovom domu dobrano namučila Cibonu, pa bi ta utakmica mogla poslužiti kao odskočna daska za bolje rezultate. Večeras je prava prilika za to - stiže Šibenik koji je do sada skupio jednu pobjedu.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!