Košarka

Zadranima veliki derbi

Ivor Krapac • utorak, 07.04.2009.
Zadranima veliki derbi
Foto: FaH

Susret vodećih hrvatskih momčadi u petom kolu Lige za prvaka pripao je košarkašima Zadra. Momčad Zmage Sagadina nanijela je Ciboni prvi poraz u ovoj konkurenciji uz odlično prvo i dovoljno dobro drugo poluvrijeme, u kojem su gosti nekoliko puta priprijetili dostizanjem velikog zaostatka...

Nakon završetka europske sezone, Zadar se vratio domaćim obvezama najslađom pobjedom, s 97:88 protiv Cibone u dvorani Krešimira Ćosića. Zadrani su još jednom potvrdili koliko su jaki na domaćem parketu, dok će Cibosi kao glavni razlog poraza moći izdvojiti slabo prvo poluvrijeme, koje su završili s 18 poena zaostatka. Predvođeni Alanom Andersonom i Nikšom Prkačinom, u drugom dijelu su nekoliko puta smanjili na šest poena minusa, ali bliže nisu mogli.

Prvih 20 minuta prošlo je u velikoj dominaciji Zadrana. U prvom poluvremenu domaći su bili iznimno razigrani i borbeni, a s obzirom da su Cibosi prikazali nešto sasvim drugačije, vrlo blijedo izdanje, ne iznenađuje 48:30 za Zadar nakon dvije četvrtine. Štoviše, razlika u angažmanu i kvaliteti igre između dvije momčadi bila je tolika da je momčad Zmage Sagadina mogla imati i veću prednost. O tome kako je to izgledalo, dovoljno će reći Zadrova dominacija u skoku nakon prvog poluvremena, s ukupno 10 više od Cibosa (24-14), uz glavnu razliku u skoku u napadu (12-5).

Vezane vijesti

Iako je u dvorani Kreše Ćosića bilo puno praznih mjesta, bez uobičajene atmosfere za derbi u Zadru, domaći su krenuli u punoj brzini. Vladimer Boisa, koji je zbog administrativnih razloga propustio Final Eight Eurokupa u Torinu, bio im je glavni adut u ranom odlasku do pet poena prednosti, a iz otvarajućih minuta vrijedi izdvojiti i bitnu ulogu Hrvoja Perića.

U izostanku ozlijeđenog Roka Stipčevića, Dubrovčanin je prevodeći loptu "glumio" organizatora igre zadajući dosta problema svom čuvaru Marinu Roziću, a Marko Car u početnoj petorci očito je poslužio samo kao Sagadinova varka za Cibose. Nominalno je trebao igrati na "jedinici", no uloga mu je bila drugačija.

Nakon 10:5 za Zadar na isteku treće minute, Velimir Perasović pokušao je sa zonom i s tim planom nakratko vratio Cibose u igru, sa serijom od 7:0 za preokret na 12:10, no ispalo je da su to bile jedine prave minute gostiju u prvom poluvremenu. Jared Homan borio se pod obručem i utrpao nekoliko polaganja, ali izostala je prava pratnja, ne računajući kraći bljesak Alana Andersona.

Zadrani su u završnici prve četvrtine u nekoliko napada iskoristili spor Cibonin povratak u obranu i povisili na okruglih 27:17, a rano u drugoj četvrtini prednost je narasla i preko 10 razlike, prvo 31:20, a kasnije i više. Glavni dobitak za domaće bilo je što razlika nije padala ni kad je organizaciju igre preuzeo Toni Prostran - upravo suprotno, mladi zadarski razigravač ubacio je važnu tricu u seriji od 10:0 kojom je njegova momčad pobjegla na velikih 48:30 na "velikom odmoru".

Vodeći adut domaćih u prvom poluvremenu bio je Boisa (16 poena, sedam skokova), dok je Todor Gečevski s deset poena bio prvi u pratnji. U Ciboninim redovima, pak, nitko nije imao više od šest poena, koliko su ubacili Homan i Rozić.

Početkom treće četvrtine glavno je pitanje bilo je li Perasović uspio probuditi svoje igrače i natjerati ih da pruže više protiv raspoložene domaće momčadi. Nedugo po povratku na parket činilo se da je odgovor potvrdan, Cibosi su izgledali bolje u obrani i nisu davali Zadranima da lako dolaze do napadačkih skokova, no ta je slika u trećoj četvrtini potrajala tek do njene polovice.

Nakon što su uz tricu Princa i četiri poena Andersona gosti smanjili na 59:47, Toni Prostran je svojom tricom pokrenuo novi Zadrov nalet i mini-seriju od 8:2 za odmak do 67:49 dvije minute do kraja treće četvrtine. Malo kasnije Zadrani su uz dvije Farmerove dalekometne trice stigli i do maksimalnih 72:53, da bi potom i Cibona pokazala da je još uvijek na parketu.

Prvi korak gostujućeg povratka u život bila je serija od 10:0 na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu za smanjenje na 72:63 u 33. minuti, da bi u završnici Anderson i Prkačin triput dovukli Cibonu na samo šest poena minusa, uključujući i 89:83 minutu do kraja. Agresivna obrana na Zadrovoj polovici i zona čim bi domaći prešli centar Cibosima je tada davala plodove, ali ispalo je da su svoj povratak izveli prekasno s obzirom da su Perić i Farmer zadržali prednost na zadarskoj strani. Na koncu, posve zasluženo, domaći su u najvećem dijelu utakmice bili bolja momčad.

Desmon Farmer je s 18 poena bio najefikasniji u pobjedničkoj momčadi, a Gečevski i Boisa dodali su po 16 poena, Gečevski i po pet skokova i osvojenih lopti, a Boisa osam skokova, zanimljivo, svih osam napadačkih. Perić i Prostran ubilježili su po 12 poena, Perić i šest skokova i sedam asistencija.

U redovima Cibosa glavni je ponovno bio Anderson (32 poena, osam skokova), dok se Prkačin pridružio s 15 poena. Nitko drugi nije zabio više od devet.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!