Košarka

Mravi preuzeli vrh!

Borna Rupnik • utorak, 07.04.2009.
Mravi preuzeli vrh!
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zagreba nova su vodeća momčad hrvatskog prvenstva. U Trnskom su svladali goste iz Splita, potpuno ih nadigravši sredinom utakmice, a potom su dopustili Žutima povratak koji je naposljetku ostao nepotpun...

Zagreb je nakon poraza Cibone u Zadru preuzeo prvo mjesto Lige za prvaka. Pobjedom nad Splitom momčad iz Trnskog ostala je jedina neporažena u hrvatskome prvenstvu, s maksimalnim učinkom iz prvih pet susreta. Na ruku su im išle ozljede splitskih aduta Stipanovića i Štembergera, ali se zagrebačkom slavlju nema što prigovoriti.

Premda je utakmicu tricom otvorio Marko Batina, Mravi su se brzo zaigrali i preko Damira Mulaomerovića u petoj minuti došli u prvo vodstvo (10:8). Lucas Jamon Gordon je polaganjem posljednji puta izjednačio na 10:10, a tada slijedi serija zagrebačkih košarkaša koji usprkos trudu Darlona Johnsona na prvi kratki odmor odlaze s vodstvom 20:16.

Vezane vijesti

Druga četvrtina počela je još bolje za Denisa Bajramovića i njegove igrače. Zagreb na krilima raspoloženog Luke Žorića - koji je u prvom djelu potpuno zasjenio prvog centra Antu Tomića - vrlo brzo dolazi do dvoznamenkaste prednosti (28:18), koju dalekometnim ubačajem nadopunjuje kapetan Krunoslav Simon.

Stečenu su prednosti Žorić i Simon održavali sve dok se nije razigrao Amerikanac s najduljim stažem u redovima Splita, Eddie Shannon, koji smanjuje na 46:37, ali Mulaomerović s linije slobodnih bacanja i Žorić zakucavanjem ne dopuštaju da se na poluvrijeme ode s manjom razlikom. Po isteku 20. minute na semaforu je pisalo 50:39 za domaćine, a statistika je pokazivala da je Zagreb pogodio svih šest ispaljenih trica (Simon tri, Mulaomerović dvije i Babić).

Splićani su slabiji dan Ante Tomića iskoristili nadskakavši Zagrepčane, ali to nisu znali pretvoriti u povoljniji rezultat. Nastavak je otvorio Andrej Štimac u skladu sa savršenim učinkom svojih suigrača iz prvog dijela - pogodio je dvije uzastopne trice za najuvjerljivije vodstvo Zagreba u dotadašnjem dijelu susreta (56:39).

No, Štimac treći puta nije bio precizan, ali je to u istome napadu ispravio Jakov Vladović, a Mulaomerovićevo polaganje odvelo je Zagreb i na više od 20 koševa prednosti (61:40). Zoran Vrkić i Mario Delaš u 25. minuti nižu osam pogodaka zaredom i smanjuju na 63:51, a kada je Johnson razliku ponovno spustio ispod deset koševa, nakratko se probudio Tomić i povisio na 71:59.

U posljednju se dionicu ušlo sa sedam poena viška za Zagreb, a kada su se Mravi preko Simona i Babića ponovno pokušali odvojiti, mini-serijom uzvraća Johnson i u 33. minuti sve je mirisalo na neizvjesnu završnicu. Međutim, iako su Shannon i Vrkić u dva navrata smanjili na pet, odnosno na četiri koša zaostatka, Zagrepčani se više nisu dali iznenaditi i uspješno su priveli utakmicu kraju, do konačnih 92:84.

Čak su trojica košarkaša Zagreba ubacila po 20 koševa: Simon, Mulaomerović i Žorić, pri čemu se Mula istaknuo s devet asistencija, a na parketu je proveo svih 40 minuta. Splićani su Tomića limitirali na samo 11 koševa i četiri skoka, no ni to im nije pomoglo.

Najbolju partiju u sastavu Tea Čizmića pružio je Dalron Johnson (25 koševa i sedam skokova), ali nedostajala mu je prava podrška. Delaš je ubacio 14, a Vrkić 13 poena.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!