Košarka

Vukovi, pokažite zube!

Ivor Krapac • četvrtak, 16.04.2009.
Vukovi, pokažite zube!
Foto: Kristijan Komarica

(Iz Beograda za Sportnet.hr Ivor Krapac). Vremena za pripremu bilo je dovoljno, došao je red za ono pravo - Cibona će danas poslijepodne braniti čast hrvatske košarke "okružena" tercetom klubova iz Srbije i tražiti prvi od željena dva koraka do titule na Final Fouru NLB lige. Prvi, a nadajmo se, ne i posljednji izazov bit će Hemofarm iz Vršca, Cibonina ulaznica za subotnje finale...

Nema privlačnije prilike od one da se u dvije utakmice zasladi već uspješna sezona i okruni sve za što se radilo mjesecima, a da pritom nema mača nad glavom da je katastrofa ukoliko se dogodi poraz. Iako će, uobičajeno oprezan i s puno respekta prema svakom suparniku, Velimir Perasović "povući ručnu" i reći da treba gledati korak po korak, Cibona je ove sezone dovoljno kvalitetna da vjerujemo da u Beogradu može i do kraja - koliko god se put činio teškim.

O završnom turniru razmišljalo se već nakon okončanja regularnog dijela NLB lige, trener Cibosa najavio je da će prvi dio hrvatske Lige za prvaka biti svojevrsna priprema za Beograd, a sada sve za što su se spremali treba pokazati na parketu.

Ne treba bježati od toga da Cibosima Final Four dolazi u dijelu sezone kad je puno važnih i velikih utakmica već odigrano i kad, razumljivo, dolazi i do pada u igri kao što se dogodilo u nekoliko posljednjih utakmica. No, motiv će biti sasvim drugačiji nego u tih nekoliko susreta hrvatske Lige za prvaka, a motiv, ukoliko vrijediš, može pokriti i umor i nekoliko minuta kada ne krene kako si se nadao, ili objektivne probleme sa sastavom kakve Perasović i ovog puta ima pred sobom.

Na Marinu Roziću moglo bi se osjetiti što je natukao šaku desne, šuterske ruke, Lukša Andrić je ovog tjedna izostajao s treninga zbog bolnih leđa, dok je Vedran Vukušić u statusu povratnika, s postupnim priključivanjem nakon ozljede i operacije koljena. Tako izgledaju glavni problemi u Ciboninoj momčadi, a dobra je vijest da su svi ostali potpuno spremni za Final Four, uključujući i Alana Andersona, koji se prošlog tjedna mučio s lakšom ozljedom prepona. U glavnom gradu Srbije će svi koji zaigraju trebati dati najbolje što mogu.

Ukoliko Cibosi odigraju ono što smo vidjeli u nizu euroligaških utakmica koje su odigrali dobro, nema razloga za strah. S pravim Earlom Callowayem, Davorom Kusom i Nikšom Prkačinom, s Alanom Andersonom na svojoj razini i uz pomoć nekoga iz drugog plana, padali su kvalitetni europski suparnici, a kako i Hemofarm spada u tu kategoriju, jasno je da bi za pobjedu moglo biti potrebno sve navedeno. Najbolje od Cibone, na oba kraja terena.

Hemofarm ima dovoljno svojih oružja, i izvana i pod obručem, i mlade i iskusne igrače, i trenera koji ove sezone s tom momčadi dobro radi - a kad se sve to sklopi, i rezultate koje treba respektirati. Bili su treći nakon regularnog dijela NLB lige, u omjeru pobjeda i poraza poravnati s Cibonom i Crvenom zvezdom, na Final Eightu Eurokupa iznenadili su bogati moskovski Dynamo, u Super ligi Srbije krenuli su s dvije pobjede, uključujući i onu u derbiju protiv Crvene zvezde proteklog vikenda... Jaki su i u formi, kako je Perasović ustvrdio prije puta u Beograd.

No, uza sav respekt prema Vrščanima, trener Cibone ne priznaje da je njegova momčad slabija od neke druge: "Ne znači da su oni favoriti ili da mi idemo u Beograd s bijelom zastavom, mislimo da možemo otići do kraja, ali svjesni smo teškoća koje ćemo na tom putu imati."

Vukovi, pokažite zube - i ništa neće biti preteško!

NLB liga, Final Four, polufinale: Cibona - Hemofarm 18,15 h

NLB liga, završnica

polufinale

Cibona77:65Vršac
Partizan64:58Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!