Automoto

Afriko, evo nas!

Ante Jukić • srijeda, 29.04.2009.
Afriko, evo nas!
Foto: EPA

Nakon čak šest tjedana pauze, stiglo je vrijeme za nastavak WTCC sezone. Hoćemo li i u marokanskom Marakešu svjedočiti dominaciji SEAT-a ili su preostale momčadi stanku iskoristile za pronalazak tajne formule?

Utrke u Marakešu zaslužile su mjesto u povijesnim knjigama i prije nego su odvoženi prvi kilometri. Nikad, naime, dosad WTCC karavana nije gostovala u Africi, a i općenito natjecanja pod okriljem FIA-e rijetko zalaze u ovaj dio svijeta. Posljednje oktansko uzbuđenje, tako, na "crnom" kontinentu bilježimo još tamo 1993. godine, kada su u Južnoafričkoj Republici jurile zvijezde Formule 1.

No, pustimo sada povijest, okrenimo se budućnosti i onome što nam donosi naredni vikend. Staza u Marakešu potpuno je nova, dugačka nešto više od 4,5 kilometara, no glavno joj je obilježje ipak to što je - ulična, zbog čega će utrke zasigurno dobiti dodatnu draž.

Prve dvije stanice nove sezone, brazilska Curitiba i meksička Puebla, ponudile su veliku dominaciju francuskog SEAT-a, čiji vozači zauzimaju čak četiri od prvih pet mjesta ukupnog poretka. Yvan Muller i Rickard Rydell dijele prvo mjesto s 30 bodova, Gabriele Tarquini i Jordi Gene su četvrti i peti s 19, odnosno 18, a između SEAT-ovaca se "ugurao" tek Augusto Farfus iz BMW-a, koji je skupio 20 bodova.

Je li šest tjedana bilo dovoljno ostalim momčadima za hvatanje priključka s nedodirljivim SEAT-om, teško je reći, no činjenica je da su svi za vrijeme ove pauze marljivo radili, i da nestrpljivo čekaju vidjeti kako će to izgledati na stazi. U Chevroletu su, recimo, uvjereni da su napravili dobar posao:

"Siguran sam da smo ovu stanku maksimalno iskoristili. U Marakešu očekujem bolje rezultate od onih što smo ostvarili u Brazilu i Meksiku", razmišlja Nicola Larini, dok njegov momčadski kolega Rob Huff prisnažuje: "Uzbuđen sam zbog nastupa na novoj stazi, i to u zemlji gdje WTCC još nikad nije gostovao. Također, radi se o uličnoj utrci, a poznato je da Chevrolet na takvim uvijek polučuje dobre rezultate."

Sasvim solidne je, pak, rezultate u svojoj premijernoj WTCC sezoni dosad upisao naš Marin Čolak. Hrvatski as u Brazilu i Meksiku prolazio je kroz klasične "porođajne muke", no ipak je osvojio četiri boda u poretku za Yokohama Trophy, u kojem trenutno zauzima osmo mjesto. Nadamo se da će Marin, kako vrijeme bude odmicalo, sve više "otpuštati kočnice", a tko zna, možda nas već u Maroku iznenadi nekim neočekivanim dometom...

Raspored, 01.05.2009., petak (CET):

13:00h-13:30h - Testiranje

Raspored, 02.05.2009., subota (CET):

07:00h-07:30h - 1. trening
10:00h-10:30h - 2. trening
13:00h-13:50h - kvalifikacije

Raspored, 03.05.2009., nedjelja (CET):

08:00h-08:15h - Zagrijavanje
11:05h-11:30h - 1. utrka
12:20h-12:45h - 2. utrka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoWTCC
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!