Nogomet

Šibenik drži ključeve prvenstva

Ivana Jurica, Borna Rupnik • subota, 09.05.2009.
Šibenik drži ključeve prvenstva
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Oduvijek su susreti Šibenika i Dinama izazivali veliku pozornost, ali ovaj će definitivno biti poseban. Sve će oči hrvatske sportske javnosti bit usmjerene prema Šubićevcu, prema susretu Modrih iz Maksimira i šibenskih Modrih. U igri je naslov prvaka i nakon ovog kola puno bi toga moglo biti jasnije. Šibenčani najavljuju kako igraju samo za sebe i kako aktualnim prvacima mogu zagorčati život, dok Zagrepčani, iako im je Šubićevac tradicionalno jedno od najneugodnijih gostovanja, vjeruju u pobjedu...

Još od završetka prošlog kola i poraza Hajduka na Poljudu Šibenik se našao u središtu pozornosti. Ne toliko zbog svojih igara ove sezone, već u kontekstu borbe za naslov prvaka između Splićana i Zagrepčana. Pisalo se svašta tijekom tjedna, od toga hoće li Šibenik pomoći Hajduku ili Dinamu, jesu li Šibenčani hajdukovci ili dinamovci... Šibenčani te napise i špekulacije po medijima odbacuju, naglašavaju kako će se boriti isključivo za svoj grad i svoj klub, za svoje interese i ničije druge.

"Ozračje u ekipi je jako dobro. Dobro treniramo cijeli tjedan. Svi jedva čekamo nedjelju i obračun sa Dinamom. Teško se suprotstaviti Dinamu. A mi ćemo im se suprotstavit vjerojatno čvrstom igrom, svi igrači bit će iza lopte i onda vrebat iz kontre i polukontre" - u uvodu će Ivan Rodić, napadač domaćih.

Vjerojatno svi u Šibeniku sjećaju se dva posljednja susreta s Dinamom na Šubićevcu, u prvom dijelu sezone (prvenstvo 2:2 i Kup 2:3), i svega što se događalo na tim utakmicama. I Rodić vjeruje kako će se tradicija o jednom od najtežih gostovanja za Dinamo nastaviti i u ovoj utakmici: "Dinamo, po statistici, na Šubićevcu jako teško igra i prolazi s nama statici. Ako i prođe to je neka minimalna pobjeda. Nadam se da će tako biti i ove nedjelje. Da će nas u tome dođi bodriti i naši vjerni navijači i da ćemo skupa uspjeti u tome. Nadam se da će nas publika voditi do pobjede."

Niti za ovaj susret, uostalom kao i cijele sezone, trener Ivica Kalinić neće moći računati na sve igrače. Ono što je za Šibenčane najveći je hendikep svakako je izostanak Dražena Govića koji, iako bi silno želio nastupiti, zbog ozljede tetive ipak neće moći zaigrati. U početni sastav će, umjesto njega najvjerojatnije Ivan Elez. Nakon odrađenih kartona u sastav se vraćaju Kwedi, Celiščak i Rodić, dok je zbog istog razloga otpao branič Labudović. Problema s ozljedom tijekom tjedna imao je i Bonacin, ali čini se kako će junak pobjede nad Zagrebom ipak biti u početnom sastavu.

Šibenčani bi trebali primijeniti igru koju su pokazali i u prvom prvenstvenom susretu protiv Dinama na Šubićevcu. Agresivno od prve minute, s visoko podignutom obranom, te brzim protunapadima. Najveće nade polažu se u Ermina Zeca koji će uz Rodića činiti udarni napadački tandem. Brzonogi Bugojanac pogodak nije zabio još od 22. ožujka kad je postigao hat-trick Interu i možda je baš susret protiv Dinama prilika da se, nakon pauze zbog ozljede, vrati postizanju pogodaka.

S druge strane, tri boda neovisno o imenu suparnika jedina su misija Dinamovih nogometaša u posljednjim kolima hrvatskog prvenstva. Trener Krunoslav Jurčić i njegovi igrači već tjednima naglašavaju kako su usredotočeni samo na svoju igru i kako ovise isključivo o vlastitim mogućnostima i prezentacijama. U posljednje dvije utakmice, protiv Varteksa u Varaždinu i Rijeke u Zagrebu, te su tvrdnje dobile čvrsta uporišta.

Sukladno tome, u Maksimiru se utakmica na Šubićevcu gleda isključivo kroz prizmu Dinamove igre. "Poštujemo svakog protivnika, pa tako i Šibenik", ipak dodaje Krunoslav Jurčić, ističući da je isto mišljenje imao i prije maksimirskog ogleda ove dvije momčadi, koji je pripao Dinamu rezultatom 3:0.

Jurčiću je iz planova za sutrašnji dvoboj ispao samo ozlijeđeni Adrian Calello, dok će Ilija Sivonjić i Josip Tadić svoju priliku čekati s klupe jer nisu 100% spremni za sve napore. "Svi su ostali raspoloženi i orni", istaknuo je Jurčić na današnjoj konferenciji za medije. Pritom je neke ideje oko sastava odlučio zadržati za sebe, a vjerojatno vodi računa i o tome da se već u srijedu sastaje s Hajdukom, u prvoj utakmici finala kupa.

Svjestan je da u napadu ima tandem koji može probiti probiti svaku obranu, a mnogo nade polaže i u Sammira, Brazilca čija je forma u usponu i kojemu je izrazito pogodovalo podizanje razine Dinamovih igara. Za šibenske bi se strijelce morali pobrinuti prvenstveno iskusni Robert Kovač i Igor Bišćan, ali i ostatak momčadi koji je prošlog tjedna zajedničkim snaga uspješno neutralizirao i ubojitu braću Sharbini.

"Znamo da smo kvalitetnija momčad, ali svaka nam je utakmica opasna i svaka je važna. Naravno da su oni maksimalno motivirani, to je normalna stvar. Koliko god da nam je uvijek tamo bilo teško, zanima nas jedino pobjeda", rekao je Mathias Chago, koji još nikada nije zaigrao u Šibeniku, a uđe li u igru, mogao bi se suočiti sa svojim dobrim prijateljem Patriceom Kwedijem. "Čujemo se svaki dan, no ne pričamo o utakmici", dodaje maksimirski Kamerunac.

Šibenik i Dinamo igrali su do sada 33 puta i zagrebački Modri su daleko uspješniji: imaju 23 pobjede, sedam je susreta završilo bez pobjednika, a Šibenčani su slavili u tri susreta, gol razlika 25:72. Gledajući samo susrete u Šibeniku sve pobjede (tri) i remije (sedam) Šibenčani su ostvarili na svom terenu, gol razlika 14:19. U posljednjem susretu, 19. listopada 2008. Godine, Šibenika je vodio s 2:0 golovima Zeca, ali Tadić i Ibanez Dinamu su donijeli bod.

Zanimljivo je kako će u susretu koji bi mogao i riješiti pitanje prvaka države pravdu dijeliti jedan od mlađih hrvatskih sudaca - Alen Gerek iz Zaboka. Riječ je o sucu koji je sudio uvjerljivo najmanje prvoligaških utakmica ove sezone (u obzir su uzeti samo podaci o glavnom sucu) - samo četiri. Svi ostali suci imali su više utakmice (neki i više od deset), a prvi je susret imao u ožujku ove godine kad je Dinamo gostovao u Osijeku (0:2). Njegovi pomoćnici bit će Željko Novosel iz Vrbovca i Željko Grgec iz Bistre.

Stadion će zasigurno biti rasprodan. I jedni i drugi imat će odličnu podršku s tribina, i Funcuti i Bad Blue Boysi bodriti će svoju momčad. Dolazak su najavili i brojni skauti inozemnih klubova. Ulog je velik, posebno za goste, ali neće se ni Šibenčani tako lako predati. Na Šubićevcu sve je spremno za veliku utakmicu.

T-Com I. HNL, 30. kolo, Šibenik – Dinamo, 16:30 h:

Mogući sastavi:

Šibenik: Blažević – Kwedi, Raič, Bonacin, Celiščak – Milanović, Ademi, Elez, Alispahić – Rodić, Zec.

Dinamo: Butina - Ibanez, Kovač, Bišćan, Lovren - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Tomečak - Mandžukić, Slepička

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Šibenik0:2Dinamo
Slaven Belupo2:1Zagreb
Varaždin2:3Osijek
Zadar3:1Cibalia
Sesvete0:3Inter-Zaprešić
Rijeka2:1Hajduk
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!