Rukomet

Dankinjama i Kup kupova

Željko Kubatka • ponedjeljak, 18.05.2009.
Dankinjama i Kup kupova
Foto: Ivana Strahija

Sa sigurnom pobjedom protiv Larvika, ekipa Anje Andersen, danski FCK, osvojila je svoju prvu euro titulu, španjolski Itxako očekivano je pobjednik Kupa EHF-a, francuski Nimes pobijedio je i u Njemačkoj i tako drugi put postao prvak Challenge kupa...

Veliko finale je odigrano u Kupu pobjednika kupova između danskog FCK-a i norveškog Larvika u skromnoj dvorani u Kopengahenu ali uz pravu rukometno bodrenje danskih i norveških navijača. Larvik je branio prednost od dva gola iz prve utakmice. Dankinje kojih je najmanje u ekipi FCK-a odmah od početka su zaigrale odlučnije a posebno je bila raspoložena norveška vratarka Cecilie Leganger. Uz odlična proigravanja Maje Savić i golove Ane Batinić već u 12. minuti prednost Larvika je bila dostignuta a do odmora i prestignuta sa rezultatom 13:10. Prvih deset minuta rukometašice Anje Andersen odlično igraju u napadu, Emiliya Turey postiže golove iz brzih kontri a Leganger zaustavlja sve udarce norveških igračica i u 40-oj minuti rezultat je 19:11.

Malu nadu Larviku donijela je Riegelhuth svojim tek trećim golom dvije minute prije kraja, uz isključenje Maje Savić ali obranom Legenger i još jednim golom brze Turey sve nedoumice o pobjedniku su otklonjene. Cecile Leganger sa 17 obrana ili više od pedeset posto zaustavljenih udaraca najzaslužnija je za mali učinak Larvikovih napadačica. Izvrsna je bila u obrani i u građenju napada crnogorka Maja Savić a najučinkovitije u danskom napadu su bile Emiliya Turey, osam i Ana Batinić sedam golova. Prošlogodišnji pobjednik Kupa pobjednika kupova Larvik prepustio je pehar danskom FCK-u koji je osvojio svoj prvi europski trofej.

Više od sedam tisuća navijača u Areni Leipzig došli su sa očekivanjima da Njemice naprave čudo i dostignu osam golova minusa iz prve utakmice u španjolskoj Estelli. Čuda se ne događaju svaki dan pa i uz impresivnih sedam tisuća navijača njemačke rukometašice nisu bile niti blizu osvajanja Kupa EHF-a. Itxako bolje igra i nakon prvog dijela vodi sa 12:16 što su Njemica dostigle pa i povele sa najvećim vodstvom 23:20 deset minuta do kraja. To je bilo i najviše što su dostigle za više nisu imale snage i znanja protiv odličnih Španjolki u čijim redovima je najbolji strijelac bila Nely Carla Alberto (7). Mette Ommudsen sa 11 golova je bila najefikasnija Njemica. Poslije gubitka prošlogodišnjeg finala u utakmice sa Dinamom Volgograd španjolski Itxako je iz drugog pokušaja došao do pobjede u finalu i šampiona Kupa EHF-a. Sasvim zasluženo jer je u polufinalu prošao jaki rumunjski Rumentul a u finalu već u prvoj utakmici osigurao nedostižnu prednost.

U Challenge kupu naše Petra Starček i Katrina Bralo nisu imale sreće sa svojim klubom Thuringenom jer je francuski Nimes bio bolji i pobijedio je i u Njemačkoj pred gotovo tri tisuće gledatelja. NImesu je ovo drugo osvajanje Challenge kupa, prvi put to im je uspjelo 2000-te godine protiv našeg Splita. Puno grešaka u napadu bila je karakteristika domaćih rukometašica i kako je vrijeme odmicalo tako su Francuskinje igrale sve bolje i efikasnije sa šest golova rukometašice iz Konga Gisele Donguet Nganga. Usprkos porazu u finalu Challnege kupa vodstvo i rukometašice Thüringena mogu biti zadovoljni jer im je prije utakmice finala stigla vijesti da i iduću sezonu ostaju u Bundesligi.

Kup EHF-a, finale
Itxako – Leipzig 27:19, 25:26; 52:45

Kup pobjednika kupova, finale
Larvik– FCK 23:21, 21:26;44:47

Challenge kup, finale, prva utakmice
Cercle Nimes – Thüringen 26:22, 30:25;56:47

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!