Košarka

Boykins: "Dražen je bio nevjerojatan"

Matej Milanović • utorak, 19.05.2009.
Boykins: "Dražen je bio nevjerojatan"
Foto: Matej Milanović

U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr jedan od NBA igrača koji se ljetos preselio iz SAD-a u Europu, Earl Boykins, govori o europskoj košarci, prilagodbi na nju, ali i o Hrvatu koji ga se posebno dojmio - Draženu Petroviću...

Earl Boykins proveo je deset sezona u NBA-u. Odigrao je 520 utakmica, 33 puta je startao i prosječno je igrao 20.9 minuta uz 9.4 poena po utakmici. Ukupno je postigao 4.904 poena.

Ove ste sezone prešli iz NBA-a u Europu. Što vas je nagnalo na takvu odluku?

"Htio sam probati nešto novo. Odabrao sam Virtus jer je to dobra momčad, a i ja sam htio doći u momčad za koju sam mislio da bi mogao biti odlučujući. Zato sam donio takvu odluku."

Što ste znali o europskoj košarci prije dolaska ovdje?

"Ja sam u Europi imao prilike igrati još dok sam bio na sveučilištu, došao sam ovdje igrati s reprezentacijom. Bio sam upravo u Italiji, tako da sam već znao nešto o Italiji prije dolaska. Inače europsku sam košarku još dok sam bio u SAD-u gledao na televiziji tako da sam već bio upoznat s nekim europskim sastavima."

Boykins je tom prilikom bio član američke momčadi koja je osvojila zlato na Univerzijadi koja je održana na Siciliji.

Koja je razlika između europskog stila igranja i načina na koji se igra u NBA-u?

"Razlika je takva da nema apsolutno nikakve usporedbe. Jedine su sličnosti napadi od 24 sekunde, visina koša i udaljenost linije za slobodna bacanja. To su dva potpuno drukčija pristupa košarci."

Pristup europskih navijača prema momčadima za koje navijaju je strastveniji nego li je to u NBA-u. Jeste li imale kakvih problema s time i da li vam je trebalo neko vrijeme da se priviknete?

"Ne, ja općenito mislim da navijači žele da ti izađeš na teren i daš sve od sebe. Mislim da ako se ti stvarno potrudiš na terenu i namučiš protivnika, nijedan navijač neće biti razočaran."

Boykins je u ovoj sezoni često bio ključan za Virtus Bolognu koja je igrala finale Kupa i osvojila Eurochallenge. Nerijetko se događalo da ako on ne igra na svojoj razini momčad ne uspijeva povezati dvije dobre akcije.

Koliko ste sretni u Virtusu i kakvo vam je općenito mišljenje o klubu?

"Jako sam sretan. Odlično je ono što smo postigli ove godine, posebno obzirom na to gdje je momčad bila prošle sezone. Za sada imamo stvarno nevjerojatnu godinu. Sada je jedini cilj doigravanje i ja jedva čekam da počne."

Kakva su vam očekivanja od doigravanja i što mislite da možete postići?

"Definitivno mislim da imamo šansu otići do kraja. Uvijek sam vjerovao da si utakmicu izgubio unaprijed ako u nju ne uđeš razmišljajući da možeš pobijediti."

U ovoj ste sezoni osvojili Eurochallenge. Kako je bilo igrati to natjecanje?

"Bilo je zabavno. To mi je bilo prvo iskustvo igranja natjecanja usred tijeka sezone. Uvijek sam bio naviknut na igranje regularne sezone i onda play-offa. Bilo je drukčije posebno zbog toga što smo igrali sa momčadima o kojima smo jako malo znali. Ono što je meni zapravo najbolje u svemu tome je što putujući po Italiji, a i po Europi sa Virtusom imam prilike vidjeti mjesta koja inače ne bih nikad vidio da nisam došao igrati u Europu."

Je li igrati Final four pred svojom publikom bilo povećani pritisak ili velika pomoć?

"Iskreno mislim da košarka nije nikakav pritisak. Nikad nisam ni pred jednu utakmicu osjećao pritisak. Mislim da su uvjeti pred svaki susret drukčiji, ali moj pristup je uvijek isti. Moj je pristup da odeš na teren i odigraš što bolje možeš. To je jedino što možeš napraviti i na što možeš utjecati."

Kakvi su vaši planovi za iduću sezonu?

"Dobro ću pogledati sve opcije, Virtus, NBA i što još bude. Trenutačno nemam neku jasnu ideju. Fokusiran sam na to da idemo osvojiti prvenstvo Italije."

Pratili ste ovogodišnje izdanje Eurolige? Je li vas se neki klub posebno dojmio i kojeg smatrate najboljim?

"Nisam baš pomno pratio. Pratio sam neke utakmice, ali mislim da je najbolja momčad pobijedila. Panathinaikos je dobra momčad, solidni su u svim dijelovima igre i igraju odličnu košarku."

Koji igrač protiv kojeg ste igrali je po vama najbolji u NBA-u, a koji u Italiji?

"Teško je reći. Naravno, Kobe Bryant i LeBron James su vjerojatno dvojica najboljih. Ali, što se Europe i Italije tiče, to ima jako puno veze sa tvojim suigračima. Potpuno je drukčije jer u NBA-u jedan igrač može sam pobijediti utakmicu, a u Europi zbog pravila i načina na koji se pristupa igri to jednostavno nije izvedivo. Tako da je puno lakše odrediti nekoga kao najboljega u NBA-u."

Najduže se zadržao u Denveru, u kojem je i odigrao jedine dvije regularne sezone u kojima je nastupio na svim utakmicama. U NBA-u ste igrali četiri sezone u Denver Nugettsima i imali ste priliku igrati uz Carmela Anthonyja. Kakav je on kao igrač i kakav je kao čovjek?

"Odličan momak i nevjerojatan talenat. To je igrač koji u napadu može napraviti sve što poželi."

Boykins je u redovima Nuggetsa odigrao tri play-offa, no sva tri puta ispali su u prvom krugu. Imali ste priliku igrati doigravanje NBA-a. Kakvi su osjećaji igrati tamo i je li to uopće usporedivo sa jednim Final fourom doma u Europi, kao što je bilo ovo u Kupu i Eurochallengeu?

"Ne, nije uopće usporedivo. Doigravanje NBA-a je definitivno poseban osjećaj. To je vrhunac košarke. To je nevjerojatno."

Jeste li prilikom igranja u play-offu imali osjećaj da ste dostigli nekakav vaš vrhunac ili ste smatrali da možete još nešto postići?

"Ne znam, nažalost tada smo u dvije prilike naletjeli na San Antonio u prvom krugu i oni su na kraju osvojili naslov. No, mislim da sam imao prilike igrati protiv fantastičnih momčadi u doigravanjima."

Koji biste trenutak označili kao najbolji, a koji kao najgori u vašoj karijeri?

"Najbolji je bio kada sam po prvi puta odjenuo dres NBA momčadi. Iskreno nisam imao najgori trenutak jer je meni košarka život i posao i nema apsolutno ništa negativnoga u tome, dapače nema boljeg od toga."

Prva NBA momčad s kojom je Boykins igrao bili su New Jersey Netsi. Nakon toga igrao je u Clevelandu, Orlandu, LA Clippersima, Golden Stateu, Denveru, Milwaukeeu i Charlotteu.

Ima li neka utakmica koju biste označili kao najbolju u vašoj karijeri?

"Nadam se da ona još nije došla. Stvarno se nadam da me još čeka utakmica nakon koje ću moći reći: Ovo je najbolje što sam ikad odigrao."

Ima li nešto za čime žalite u karijeri?

"Ne bih rekao. Imao sam dovoljno sreće da mogu živjeti od košarke. Deset sam godina igrao u NBA-u, sad sam u Europi u jako dobroj momčadi, imam priliku putovati, ne ništa ne bih napravio drukčije."

Je li vam brzina i tehnika dovoljna da nadoknadite nedostatak u visini s ostalim igračima?

"Brzina mijenja sve, bez obzira na sport. Ako vam je protivnik brz, možete vi biti visoki koliko želite, neće vam pomoći."

Earl Boykins je drugi najniži igrač u NBA povijesti i ujedno najniži igrač koji je u najjačem prvenstvu na svijetu postigao više od 30 poena na jednoj utakmici. U sezoni 2004./05. u deset dana je postigao 32 poena prvo Detroitu, a zatim i Chicagu.

Kako to da ste krenuli košarku gdje visina ipak jest važna, a ne u neki drugi sport u kojem bi vaša brzina i snalažljivost više došli do izražaja?

"Košarka je uvijek bila jednostavna za mene. I kad sam bio mlađi. Košarka je sport u kojem ako ste pametniji od vašeg protivnika imate veliku prednost nad njime. Zato sam i izabrao košarku, uglavnom jer je za mene bilo lako je igrati."

Koliko još mislite da ćete moći igrati i što smatrate da ćete raditi nakon igračke karijere?

"To je dosta čudno. Ja imam 32 godine i još uvijek sam brži od svih. Iskreno ne znam koliko ću još igrati. No, ja volim košarku i mislim da nisam blizu kraja i da imam još dobrih godina pred sobom. A kad na kraju ipak odlučim prekinuti karijeru, mislim da ću prijeći na poslovnu stranu košarke. Možda kao menadžer, možda kakva uloga u televiziji, ali definitivno ću ostati oko košarke."

Poznajete li kojeg hrvatskog igrača, možda i iz prošlosti?

"Samo da se sjetim imena. Petrović, tako je. Dražen. On je bio odličan NBA igrač. On je stvarno bio jedan od najboljih. Mnogo Amerikanaca ima veliko poštovanje prema njemu. Bio je stvarno jako dobar."

Gledali ste ga na televiziji?

"Da, dosta. Iskreno, on je bio prvi Europljanin za kojeg sam stvarno pomislio da je dobar."

Reggie Miller je jednom prilikom rekao da je Dražen Petrović jedini igrač koji je pucao trojke bolje od njega.

"O da, Dražen je stvarno bio nevjerojatan. Ima mnogo Europljana koji dođu u NBA i koje Amerikanci uopće ne poštuju, ali Dražen je bio drukčiji, mislim da nema osobe koja nema veliko poštovanje prema njemu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!