Nogomet

Luka Modrić: Od besmisla do preporoda

Marin Vuković • petak, 22.05.2009.
Luka Modrić: Od besmisla do preporoda
Foto: EPA

Noge Luke Modrića vrijedne 16 milijuna funti pretrčale su svoju prvu premierligašku sezonu. Je li naš reprezentativac odgovorio na zahtjeve Premiershipa i je li ispunio očekivanja kluba, navijača Tottenhama, ali i svih onih koji iz domovine pomno prate svaki pokret jednog od najvećih talenata kojeg je hrvatski nogomet ikada imao?

Dok još jedna premierligaška sezona klizi ka svom neminovnom kraju i dok se nogometni zanesenjaci u Engleskoj pripremaju na dugo ljetno razdoblje nogometnog posta, u klubovima je to vrijeme podvlačenja crte, procjene učinka, ali i pripreme za novu sezonu.

Modrić poput Kranjčara?

Usporedba prve Modrićeve sezone s onima Eduarda da Silve, Vedrana Ćorluke i Nike Kranjčara nije lagana. Čarlijevi nastupi u Manchester Cityju, a kasnije i u Spursima nikada nisu bili pod povećalom poput Modrićevih, što je i logično obzirom da se u Lukinom slučaju radi o pokretaču momčadi, "fantazisti", za kojeg je klub uz to istresao nemalih 16 milijuna funti.

Skeptici su i Eduarda tjerali da u prvoj sezoni odgovori na pitanje je li spreman za ligu poput Premiershipa, a nakon uvodnog navikavanja Dudu je pokazao i dokazao da je golgeter svjetske klase. Na najboljem putu do vrhunca forme Eduardova je prva sezona grubo prekinuta brutalnim startom Martina Taylora, od kojeg se naš napadač ni danas nije u potpunosti oporavio.

Možda najviše sličnosti možemo potražiti u usporedbi s Nikom Kranjčarom, igračem sličnog profila. Veznjak Dinama i Hajduka na Otok je stigao označen kao istinski playmaker i igrač koji će oplemeniti igru Portsmoutha. U momčadi doista ograničene kvalitete Niko se već u prvoj sezoni morao nositi sa skepsom javnosti, ali je vrlo brzo kvalitetom i karakterom izronio iz prosjeka. Nakon uvodne sezone već u drugoj se profilirao u najboljeg igrača Mornara, a sada je definitivno "prerastao" Portsmouth i izvjesno je kako ćemo ga sljedeće sezone gledati u dresu nekog drugog, jačeg kluba.

Može li se takvo što dogoditi i s Modrićem? Zašto ne?

Kadrovske su križaljke počele i prije posljednjeg kola, tabloidi već sada pune stupce glasinama o transferima, a mi ćemo pak podvući crtu ispod prve otočke sezone Luke Modrića. Bila je to sezona dokazivanja, odgovora na pitanja i sezona izgradnje i stjecanja toliko potrebnog internacionalnog iskustva.

Stavljanjem potpisa na šestogodišnji, 16 milijuna funti vrijedan ugovor s Tottenhamom, Dinamov veznjak i jedan od najsjajnijih bisera hrvatske reprezentacije u trenu je postao jedna od glavnih priča u engleskim medijima. Kako bi preoteo Luku od ostalih potencijalnih kupaca, Juande Ramos je morao zavući ruku duboko u džep i srušiti klupski rekord po novcu plaćenom za jednoga igrača.

Već tada, prije nego je za Spurse odigrao i jednu minutu, od Modrića se očekivalo puno. Igrač koji je svoje ime stvorio kroz izlog Dinamovih nastupa u Kupu Uefe te sjajnim nastupima za reprezentaciju, trebao je biti pokretačka snaga i kotačić oko kojeg će se vrtjeti novo izdanje Spursa. Ramos je pripremao momčad za razbijanje dominacije "velike četvorke", a Modrićevi nastupi na Euru 2008. došli su kao dašak svježine na brojne priče kako je hrvatski reprezentativac "premekan za Premiership".

Modrić je svoj debi u bijelom dresu upisao 29. srpnja prošle godine, odigravši prvo poluvrijeme u visokoj pobjedi Spursa nad Norwich Cityjem, a samo dva dana kasnije u srazu s Leyton Orientom postigao je i svoj prvijenac.

Spursi su odigrali sjajnu predsezonu i, premda oslabljeni odlaskom Dimitra Berbatova i Robbieja Keanea, napunjenih baterija i ohrabreni pripremnim utakmicama krenuli u novu sezonu. Tada je, međutim, sve krenulo naopako. Čak devet prvenstvenih kola londonska je momčad čekala na prvu prvenstvenu pobjedu, a za nju je bila potrebna promjena trenera.

Sumnje u Modrićeve mogućnosti, ali i mogućnosti momčadi koju je sastavio Juande Ramos rasle su eksponencijalno svakim novim porazom i svakom novom neuvjerljivom utakmicom. Snovi o razbijanju "velike četvorke" pretvorili su se u noćnu moru, jer postajalo je izvjesno kako će Spursi, ne promijeni li se nešto, postati legitimni kandidati za put u drugoligaško društvo.

Luka Modrić 2008./2009.

Premier liga:
33 nastupa, 3 pogotka, 5 žutih kartona

Carling kup:
4 nastupa, 0 pogodaka

FA kup:
2 nastupa, 1 pogodak

Kup UEFA:
4 nastupa, 1 pogodak, 1 žuti karton

UKUPNO:
43 nastupa, 5 pogodaka, 6 žutih kartona

Gledajući unatrag, Juande Ramos nije znao na pravi način iskoristiti mogućnosti Luke Modrića. Ovajač Kupa Uefe i iznimno cijenjeni španjolski trener često je uz aut liniju nijemo promatrao raspad sustava kod kojeg je čvrsto stajao i koji je iz kola u kolo pokazivao slabost i sterilnost.

Lukina povučena uloga u veznom redu i gotovo neprimjetan učinak u napadačkim akcijama rezultirali su golgeterskim postom ionako značajno oslabljenog napadačkog reda, koji je odlaskom Berbatova i Keanea izgubio više od 40 pogodaka u sezoni. Ramos je Modrića uporno trošio na zadacima neprimjerenim njegovom nogometnom profilu, zbog čega je patila i igra našeg reprezentativca, a posljedično i igra cijele momčadi. Ignorirao je činjenicu da Modrić najbolje partije pruža uz značajnu količinu slobode u igri. Zakočio ga je strogim i konkretnim zadacima u veznom redu i čudio se neučinkovitosti uzrokovanoj vlastitim sljepilom. Strpljenje čelnika kluba trajalo je osam prvenstvenih kola, a tada je došlo vrijeme za promjene...

Samo dva osvojena boda iz osam kola bili su dovoljan razlog da se čelnici Tottenhama oproste s Ramosom i započnu operaciju spašavanja sezone. Praktički preko noći, u predvečerje susreta s Boltonom i uz pozamašnu odštetu Portsmouthu na White Hart Lane je doveden Harry Redknapp.

Već sljedećeg dana Redknapp je Modriću namijenio drukčiju ulogu od one koju je igrao pod vodstvom Ramosa i - pogodio. U ogledu s Boltonom Luka je odigrao svoju najbolju utakmicu dotadašnjeg dijela sezone, a Spursi su upisali i prvu prvenstvenu pobjedu.

U prva četiri kola pod vodstvom Redknappa (Bolton, Liverpool, Manchester City i Arsenal) londonska je momčad osvojila deset od mogućih 12 bodova i već nakon dva tjedna izronila iz zone ispadanja. "Redknappova revolucija" preporodila je momčad, a Modriću namijenila napadačku ulogu iza Romana Pavljučenka ili Darrena Benta.

Bilo je jasno kako je novi strateg Spursa znao otvoriti vrata koja su Modriću bila zatvorena u jalovom sustavu Juandea Ramosa. Modrić je pružao sve bolje partije, a Tottenham upisivao sve bolje rezultate, kako u prvenstvu, tako i u Carling kupu i Kupu Uefe.

"Luka ima nevjerojatan nogometni mozak", grmio je Harry Redknapp oduševljen predstavama našeg reprezentativca, a nakon visoke pobjede nad Dinamom u Kupu Uefe više je riječi potrošio na Luku nego na trostrukog strijelca Benta: "Modrić je fantastičan nogometaš kojeg morate staviti u igru."

Veći napadački angažman Modriću je 18. prosinca donio i prvi pogodak u službenim utakmicama, bilo je to u susretu s moskovskim Spartakom. Prvijenac u Premiershipu stigao je samo tri dana kasnije, kada je Modrić zatresao mrežu Newcastlea, a desetak dana kasnije upisao se u strijelce i u FA kupu pogodivši mrežu Wigana.

Dolaskom Jermainea Defoea i povratkom Robbieja Keanea, Redknapp je riješio problem igre sa samo jednim napadačem, što je Luki omogućilo povratak na lijevi bok veznoga reda i ulogu sličniju onoj koju je igrao u Dinamu i reprezentaciji. Uz veću slobodu kretanja često se priključuje napadu i upravo su i njegovi nastupi jedan od razloga što se od proljeća na White Hart Laneu više ne priča o drugoj ligi.

Vrlo dobre proljetne nastupe Luka je okrunio i pobjedničkim pogotkom u susretu protiv Chelseaja, a upisao se u strijelce i na Old Traffordu u utakmici u kojoj su Spursi doživjeli težak poraz. Usprkos tome i usprkos turbulentnoj sezoni, Spursi su zaustavljeni tek u finalu Carling kupa, a ovoga vikenda u posljednjem kolu Premiershipa imaju mogućnost izboriti i nastup u Europi. Prije samo šest mjeseci, takav su ishod sezone mogli samo sanjati.

Od besmisla u sustavu Juandea Ramosa do preporoda pod vodstvom Harryja Redknappa, Modrić je pokazao kako bez sumnje posjeduje kapacitet i potencijal za najjaču ligu svijeta i tako začepio usta brojnim skepticima. Možda i najveće priznanje stiglo je iz usta Alexa Fergusona, koji je uoči sraza s Tottenhamom kao najveću opasnost za svoju momčad markirao upravo Modrića. Prva je sezona, dakle, po mnogočemu bila i životna i sportska lekcija, a kako se iskustvo stječe ponavljanjem, sljedeća bi morala donijeti još mnogo toga iz riznice Modrićevog talenta.

Je li, dakle, Luka Modrić opravdao očekivanja? Pitate li navijače, sumnji nema, Modrić je definitivno igrač svjetske klase i ako je vjerovati navijačkim forumima - prvo ime kluba u tek odigranoj sezoni. Dvojbi nema ni za Harryja Redknappa: Luka Modrić je nezamjenjiv i na njemu će graditi igru novog Tottenhama.

Hvalospjevi i povjerenje koje je Luka tijekom teške i ne tako uspješne klupske sezone zaradio, kako kod navijača, tako i kod trenera i medija, doista su savršen temelj da u novoj sezoni napravi novi iskorak. Ne samo na osobnoj, već i klupskoj, ali i reprezentativnoj razini.

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!