Košarka

Pada li mravlje gnijezdo?

Borna Rupnik • subota, 23.05.2009.
Pada li mravlje gnijezdo?
Foto: Davor Sajko

Treći ovosezonski okršaj Zagreba i Zadra u dvorani u Trnskom bit će ujedno i posljednji, a s obzirom da su prva dva pripala Mravima, domaćini se s pravom nadaju poravnanju polufinalne serije prvenstva Hrvatske na 1:1. Međutim, mnoge im stvari ne idu u prilog...

Košarkaši Zagreba nakon dugo su vremena ušli u poluzavršnicu domaće lige kao barem ravnopravan suparnik, pri čemu su im zadarske ovogodišnje oscilacije ulijevale dodatnu nadu, no utorak je donio otrježnjenje. Zadrani su u Višnjiku uvjerljivo nadigrali Mrave i sasvim opravdano preuzeli titulu favorita na svoja leđa, čak do te mjere da se očekuje zadarski dvokorak u finale.

Čini se kako je pritisak stvoren neočekivano dobrim rezultatima pulenima Denisa Bajramovića bio pretežak teret jer Zagrebaši u posljednjih nekoliko utakmica nikako ne uspijevaju pronaći pravi ritam i prečesto upadaju u crne rupe, poput onih iz druge četvrtine protiv Dubrovnika ili posljednje dionice protiv Cibone.

Na ruku im nije išla ni ozljeda Ante Tomića, koji se vratio na parket izvan optimalne forme i bez željenih izdanja, a bez njega Zagreb Crobenz nije ista momčad. Osim toga, čim Damir Mulaomerović odigra za nijansu ispod vrhunske razine, osjećaju se problemi u tečnosti igre, iako Vladimir Krstić i Jakov Vladović znaju pružiti vrlo dobre partije.

Sve su to igrači Zmage Sagadina nedavno znali iskoristiti, a kako su oni nakon razočaranja u NLB ligi i Kupu Krešimira Ćosića konačno uhvatili uzlaznu putanju, jasno je da za Mrave u Zadru spasa nije bilo. Stoga će u subotu u Trnsko doći nikad odlučniji da pokažu kako su upravo oni ti koji s Cibonom (ili, manje vjerojatno, Splitom) trebaju voditi bitku za titulu najbolje momčadi u državi.

Dosadašnja dva ogleda u Novom Zagrebu pružila su mnoštvo uzbuđenja, ali i gostujuće nervoze, a upravo bi zato novostečeno samopouzdanje moglo biti prevaga na zadarskoj strani. U oba su prijašnja susreta Zadrani ušli u određenom grču, a sada im se pruža prilika da dotuku nade ekipe koja im je osjetno zagorčala život u regionalnom natjecanju. Pritom neće zaboraviti ni da u slučaju poraza imaju pravo na popravni ispit pred svojim navijačima.

No, ostaje činjenica da je Zagreb u oba spomenuta ogleda slavio (79:70 i 83:76) i upravo to puni svlačionicu Mrava optimizmom. "Tvrdim da smo spremni za Zadar, iako su vrlo kvalitetni. Više smo puta dokazali da se možemo nositi s njima i mislim da ćemo to dokazati i sutra", prenosi riječi Denisa Bajramovića košarka.hr. Njegov je najveći posao natjerati svoje igrače da zaborave na utorak i na teren izađu - od nule.

"Ključan nam je cilj odigrati dobru obranu i dominirati u skoku", najavio je Zmago Sagadin recept za veselje u metropoli, ali dodaje: "Ne gajimo iluzije da će biti lako, Zagreb se sigurno neće predati". Slovenski stručnjak neće moći računati na Tonija Prostrana, što znači da bi Rok Stipčević opet mogao odigrati 35 ili svih 40 minuta, što je činio na dva posljednja gostovanja u Trnskom.

Opet će puno ovisiti i o dalekometnom šutu Damira Rančića koji je prije četiri dana Zagrebu ubacio pet trica, ali protiv Zadra je pred svojom publikom posebno inspiriran bio i kapetan Mrava Krunoslav Simon čiji će doprinos biti nužan želi li Zagreb ostvariti pozitivan rezultat.

Hoće li zagrebački Žuti izboriti majstoricu ili će Zadar postati prvi finalist prvenstva Hrvatske, saznat ćemo u subotu s početkom u 16 sati i 30 minuta.

PH, polufinale, druga utakmica:
Zagreb Crobenz - Zadar, 16:30h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!