Košarka

20 sekundi dovoljno za finale

Bernard Jurišić • subota, 23.05.2009.
20 sekundi dovoljno za finale
Foto: Bruno Karadža

39 minuta i 40 sekundi Cibona je bila podređena u Splitu u drugoj utakmici polufinala doigravanja. Samo 20 sekundi "vukovi" su imali prednost u Spaladium Areni, ali 20 najvažnijih sekundi...

Cibona se iz dvokoraka priključila Zadru u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske, iako se 39 minuta i 40 sekundi večerašnje utakmice činilo da će Splićani uspjeti vratiti seriju na majstoricu u Zagreb. Cibona je cijelu utakmicu u Spaladium Areni bila u reuzltatskom zaostatku, ali su prvo vodstvo u koje su došli 26 sekundi prije kraja znali sačuvati i izbjeći majstoricu.

Seniori ne mogu, juniori mogu

Tijekom utakmice službeni je spiker objavio da su juniori Splita pobijedili Cibonu 90:69 u polufinalu juniorskog prvenstva koje se igra u Zagrebu. Tako su navijači "žutih" s barem malo zadovoljstva napustili Spaladium Arenu, kad već seniori nisu znali sačuvati prednost protiv "vukova".

Vezane vijesti

Splićani su od prve minute bili u vodstvu, a "vukovi" su tek nekoliko puta izjednačavali tijekom prve četvrtine. U 7. minuti bilo je 19:13, u 18. 44:36, a najveću prednost domaćini su dosegnuli u posljednjem napadu druge četvrtine - 51:41.

Dobra šuterska večer održavala je prednost Splićana i u trećoj četvrtini. Cibona se najbliže primaknula u 25. minuti (54:51), no ispod toga nisu mogli.

Ipak, odlično su gosti otvorili posljednji period igre i serijom od 7:0 u dvije minute opet izjednačili (65:65) nakon 25 minuta stalnog minusa. Činilo se tada da će iskusniji "vukovi" prelomiti utakmicu u svoju korist, no Splićani se nisu dali. Čuvali su minimalnu, ali stalnu prednost na svom kontu (71:67 u 35., 79:75 u 39. minuti), na krilima napadački raspoloženog Delaša.

U posljednju minutu ušlo se sa 79:78, a onda je tricom Kusa Cibona prvi put povela 79:81, 26 sekundi prije kraja. Delaš tricom vraća prednost Splićanima, Kus na drugoj strani polaže za 82:83, a Splićanima ostaje 7 sekundi za organizaciju napada za pobjedu. No, zabrljali su "žuti", nisu uopće stigli šutnuti u tih 7 sekundi i Cibona je minimalnim trijumfom otišla u finale.

Ključni čovjek Cibonine pobjede na kraju je bio Kus, koji je u prvom poluvremenu šutirao 0/5, a onda 10 od svojih 15 poena postigao u posljednjoj četvrtini. Anderson je ubacio 21, uz 8 skokova, a u ključnim trenucima dobro su reagirali Andrić i Rozić.

Kod domaćina najbolji su bili Delaš (20 poena), Johnson (18) i Gordon s 14 ubačaja, 5 asistencija i 6 osvojenih lopti. Za Splićane je tako završena još jedna loša sezona pukog preživljavanja, a tijekom ljeta ih očekuje puno posla i neizvjesnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!