Košarka

Zadrani prvi u finalu

Branimir Korać, Borna Rupnik • subota, 23.05.2009.
Zadrani prvi u finalu
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zadra prvi su finalisti hrvatskog košarkaškog prvenstva. Nakon uvjerljive pobjede u prvom susretu u Zadru, u Trnskom su uspjeli u završnici susreta okrenuti zaostatak protiv Zagreba i tako se plasirati u finale gdje očekuju boljeg iz dvoboja Splita i Cibone...

Zadar je u Trnskom vodio ukupno četiri minute, dvije na početku i dvije na kraju susreta, no i to je ovoga puta bilo dovoljno za pobjedu nad Mravima, koji su ovim porazom zaključili svoju sezonu. Sve što su marljivo gradili tijekom cijele utakmice propustili su kroz ruke slabom završnicom, a gosti su nakon neprestanog puhanja Zagrebu za vratom rutinski uzeli ponuđeno.

Igrači Zmage Sagadina poveli su 2:0 i 4:3 ubačajima Tomislava Ružića s poludistance, ali Zagreb je ubrzo počeo koristiti izostanak Todora Gečevskog iz prve petorke. Borbenim pristupom pod oba koša prešli su vodstvo koje je nakon prvih deset minuta iznosilo okruglih deset poena (25:15).

Vezane vijesti

Pokretljivu zagrebačku obranu s nekoliko je pogodaka razbijao tek Marko Car, dok je Krunoslav Simon s druge strane ponovno pokazao da protiv Zadra pruža ponajbolje partije. Ante Tomić nije bio posebno raspoložen u napadu, ali je obavio svoj defenzivni dio posla, uključujući i jednu blokadu na Gečevskom.

Zagreb je do svoje najveće prednosti (27:15) stigao na samom početku druge dionice, nakon Tomićevog koša iz trećeg pokušaja, ali tada se probudio Damir Rančić i vlastoručno spriječio bijeg domaćina. S devet je uzastopnih poena smanjio na 29:26, ali su košarkaši Denisa Bajramovića ipak otišli na odmor u plusu.

Za to su najzaslužniji bili teško prelazni Luka Žorić i požrtvovni Vladimir Krstić, ali i prilično loš šut Zadrana iz igre. Tek je Gečevski svojom jedinom tricom primaknuo Zadar na samo koš zaostatka (36:35), ali je Simon u posljednjim minutama prvog dijela preuzeo stvar u svoje ruke i osigurao plus pet za nastavak (40:35).

Zadarskoj obrani u prilog ide podatak da Mravi ponekad nisu uspijevali izgraditi svoje napade, što potvrđuju i samo četiri Mulaomerovićeve asistencije na utakmici, od toga samo jedna u prvih 20 minuta, a istu su taktiku Sagadinovi puleni primjenjivali i u drugom poluvremenu.

Bez obzira na to što su košarkaši iz Trnskog pogodili, poput Žorićevog zakucavanja praćenog Simonovim protunapadom, Zadar je parirao. Juby Johnson pogodio je tricu kad je trebalo, Rančić je tricom uz dodatno slobodno bacanje upotpunio Ružićev pogodak, a Car i Vladimer Boisa donijeli su prvo poravnanje nakon početka, 52:52, minutu prije isteka treće četvrtine.

Zahvaljujući preciznom Damiru Mulaomeroviću Zagreb je u posljednji period igre ušao s prednošću (57:53), a zadnji pokušaj bijega propao je Vladovićevim promašajem zicera i 17. košem Marka Cara. Nakon dvije nespretne sudačke odluke u domaćim je redovima zavladala nervoza praćena umorom i padom koncentracije, a pick and roll igra Mulaomerovića s Žorićem i Tomićem nije omogućila željenu prednost.

Zadrani su jedinim pogotkom Roka Stipčevića na utakmici smanjili na 65:64 i potom bez milosti iskoristili sve rupe u zagrebačkoj obrani. Tri je puta Todor Gečevski zaključio brze, tečne i efikasne akcije Zadrana, a Tomićevu izgubljenu loptu kaznio je Rančić za vodstvo 74:69 minutu prije kraja.

Ostalo je bilo tek odrađivanje posla, iako je Zagreb pri rezultatu 75:72 imao napad, ali je Mulaomerović promašio Tomića i bacio loptu izvan igrališta. Rančić i Boisa bili su dovoljno mirne ruke s linije slobodnih bacanja i Zadar se zasluženo počeo spremati za finalne oglede.

Najbolji Mrav u oproštajnoj utakmici sezone bio je Simon s 22 koša i pet skokova, a pratili su ga tek Mulaomerović s 20 poena i spomenute četiri asistencije te Tomić s 16 ubačaja i osam uhvaćenih lopti, ali uz neuobičajeno slab postotak šuta.

Pobjedničku su ekipu predvodili Rančić s 21 košem uz samo jedan promašaj iz igre, zatim Car sa 17 koševa te Ružić s double-double učinkom (15 koševa, deset skokova), a Stipčević je manjak realizacije nadoknadio sa sedam asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!