Košarka

Cibona na krilima velikog trojca

Ivor Krapac, Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 19.05.2009.
Cibona na krilima velikog trojca
Foto: Davor Sajko

Zahvaljujući ponajviše nezaustavljivom Alanu Andersonu i pomoći Nikše Prkačina i Davora Kusa, Cibona je uz malo više problema nego što se očekivalo, svladala Split u prvoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske. Žuti su pružili dobar otpor i dugo bili u egalu s favoriziranim domaćinom, no za Andersona jednostavno nisu imali odgovor...

Maratonska sezona Cibone ostavila je traga na igračima, ali i na zagrebačkoj publici – prvu utakmicu polufinala Prvenstva Hrvatske došlo je pogledati tek nekoliko stotina gledatelja u Draženov dom. Cibona je u susret ušla kao veliki favorit bez obzira na malu krizu igre (i navodno atmosfere u momčadi), no Splićani su se pokazali kao žilav suparnik, odlučan u namjeri da ponovi prošlogodišnji uspjeh izbacivanja Cibone u poluzavršnici. Zahvaljujući ponajviše odličnoj trici, gosti su bili u utakmici sve do posljednje četvrtine kada ih je slomio Anderson, uvjerljivo najbolji igrač utakmice. Veliku pomoć Amerikanac je imao u sjajnom kapetanu Prkačinu, a kada se u drugom dijelu šuterski priključio i Davor Kus, protivnik je slomljen.

Žuti su bolje krenuli, ponajviše zahvaljujući vrlo lošem šutu Cibone kojoj je trebalo skoro tri minute da zabije prvi koš, i to nakon alley-oop dodavanja Kusa za Andersona. Nesuđeni hrvatski reprezentativac je, inače, pronašao pravu formu nakon par slabijih utakmica, kao da je htio pokazati Repeši i javnosti što propuštaju.

Usprkos tomu što su teško pronalazili rješenja za Andersona, Splićani su vodili veći dio prve četvrtine i to zahvaljujući doprinosu cijele momčadi. Izvana je trice trpao Grgurević (tri trice u poluvremenu), a osim Batine, svi koji su igrali u prvom dijelu upisali su se među strijelce.

Kod Cibone je uz Andersona raspoložen bio tek Prkačin koji je u prvom dijelu bez promašaja ubacio 13 poena, a oba trenera mogla su biti nezadovoljna obrambenim skokom – Cibosi su skupili čak 10 napadačkih skokova, Splićani sedam. U drugoj četvrtini domaćin je konačno stigao i do malo opipljivije prednosti (38:30), ali još jednom Cibona nije uspjela prelomiti utakmicu. Na kraju se na odmor otišlo s tek +4 za Cibonu nakon trice raspoloženog Vrkića u posljednjim sekundama.

U trećoj četvrtini postalo je jasno da nas definitivno čeka neizvjestan ogled jer je Split nastavio dobrim tricaškim tonusom, pa je uskoro ne samo dostigao Cibonu već i stigao do 60:65 nakon nove trice Grgurevića. Davor Kus je krajem četvrtine konačno ubacio prvu Ciboninu tricu (nakon 11 promašaja!), odmah se priključio i Calloway, pa je uz pomoć još Andersona, Prkačina i nove trice Kusa Cibona u posljednji period ipak ušla s +3.

Ciboni je bilo dovoljno minutu i pol u posljednjoj četvrtini da pokaže Splitu zašto je favorit. Koševima Trohe, Prkačina i fantastičnim zakucavanjem Andersona, Cibona je otišla na 80:71 (što je ukupno bilo 11:0 za domaće), što je Čizmića primoralo na minutu odmora. Nije pomoglo, nastavila se serija Cibone i show Andersona koji je zabio koš uz dodatno, potom asistirao za tricu Trohe i +15 Cibone nakon samo tri minute zadnje četvrtine.

Utakmica je tu praktički okončana, raspala se obrana Splita, pa su Cibosi punili koš na sve moguće načine – prodorima, tricama, leđnom igrom Prkačina. Na kraju je završilo sa 102:84, naizgled uvjerljivo, iako je bilo puno teže, barem dok Cibona nije ubacila u višu brzinu.

Alan Anderson vodio je Cibose s 22 poena, osam skokova i četiri asistencije, dok je Nikša Prkačin zabio poen više (šut 8/8) i dodao četiri skoka. Davor Kus završio je s 22 poena i šest asistencija.

Najefikasniji gostujući igrači bili su Lucas Gordon (18 poena, pet skokova) i Ante Grgurević (16 poena, 10 skokova).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!